به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس شب گذشته در نشستی درباره مسائل امنیتی نظامی این کشور در جبهه عملیاتی جنوبی، اعلام کرد که قصد دارد با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، درباره گامهای بعدی برای حل و فصل وضعیت در اوکراین صحبت کند.
لوکاشنکو گفت: «ما باید هرچه زودتر به توافق برسیم. معلوم شده که میتوان به توافق رسید. اما نکته اصلی این است که باید گفتگو کرد. اگر گفتگویی وجود نداشته باشد، این به تشدید تنش منجر خواهد شد و مردم جان خود را از دست خواهند داد. فکر میکنم در آینده نزدیک در دیدار با رئیسجمهور ولادیمیر پوتین، این مسائل را بررسی کرده و به این فکر خواهیم کرد که چگونه اقدام کنیم».
به عقیده وی، اقداماتی که برای کاهش تنش در منطقه مرزی بلاروس و اوکراین انجام شدهاند، نمونهای واضح هستند که نشان میدهند باید مناقشه را از طریق مذاکره حل کرد. او افزود: «تا زمانی که ناتو اوکراینیها را تحریک میکند، ما در آخرین نشست بلوک ناتو شاهد آن بودیم که اوکراینیها باید تا آخرین نفر خود جنگ کنند و این بسیار تاسفبار است. در حالیکه باید گفتگو کرد».
به گفته لوکاشنکو، طرف روسی آمادگی خود برای نشستن پشت میز مذاکره را اعلام کرده است.
رئیسجمهور بلاروس در این نشست امنیتی همچنین دستور داد نیروهایی که به منظور تقویت امنیت کشور قبلاً به مرز اوکراین اعزام شده بودند، به محلهای استقرار دائمی خود بازگردند. او گفت: «پس از اقدامات ما، اوکراینیها نیروهای مسلح و نیروهای مضاعف خود را که به مرز ما منتقل کرده بودند، از مرز عقب کشیده و از منطقه مرزی بلاروس-اوکراین خارج کردند».
لوکاشنکو با ابراز امیدواری به اینکه در آینده نیز مشکلی ایجاد نشود، افزود: «اکنون تنش برطرف شده و هیچ مشکلی با اوکراینیها وجود ندارد و نباید هیچ اقدام اضافی انجام شود».
روز شنبه رئیسجمهور بلاروس به مناطق مرزهای جنوبی این کشور با اوکراین عزیمت کرد و در آنجا با مقامات نظامی در خصوص تامین امنیت نظامی در این جبهه عملیاتی تبادل نظر کرد.
در اوایل ماه جولای ستاد کل نیروهای مسلح بلاروس اعلام کرد که حضور نیروهای ویژه اوکراینی در نزدیکی مرزهای این کشور مشاهده شده است و احتمال آمادهسازی کییف برای اعزام گروههای خرابکار به داخل خاک بلاروس نیز مطرح شده بود. در آن زمان لوکاشنکو اعلام کرد که ارتش بلاروس آماده است تا پاسخ قاطعی به هرگونه تحریک نظامی در مرز اوکراین بدهد.
یک تحلیلگر سیاسی بیان کرده بود که تجمع نیروهای اوکراینی در مرز بلاروس تلاشی برای منحرف کردن توجه روسیه است که در جبهه نبرد موفق عمل میکند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هشتصد و هفتاد و دومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
وزارت دفاع بلاروس از عقبنشینی فوری نیروها از مرز اوکراین خبر داد
وزارت دفاع بلاروس صبح امروز، یکشنبه، اعلام کرد که تنش در مرز با اوکراین «کاهش یافته» و به دستور رئیسجمهور الکساندر لوکاشنکو، بلافاصله عقبنشینی نیروها از این منطقه را آغاز میکند.
در بیانیه وزارت دفاع آمده است: «بر اساس نتایج نشست امنیتی، رئیسجمهور دستور داد تا گروهبندی نیروهای تقویتی در جبهه عملیاتی جنوبی، که بیشتر شامل نیروهای عملیات ویژه است، از منطقه مرزی خارج شده و به محلهای دائمی خود بازگردند. ما بلافاصله اجرای این دستور را آغاز میکنیم».
طبق این اطلاعات، در مرز بلاروس و اوکراین تنها نیروها و تجهیزات نظارتی باقی خواهند ماند تا اوضاع را زیر نظر داشته باشند کنند. وادیم دنیسینکو، فرمانده نیروهای عملیات ویژه نیروهای مسلح بلاروس اعلام کرد که طی روزهای گذشته هیچ اقدام تحریکآمیزی از سوی اوکراین در مرز بلاروس مشاهده نشده است.
به گفته رئیس کمیته امنیت دولتی بلاروس، ایوان ترتیل، طرف اوکراینی اکنون دیگر «با احتیاط رفتار میکند» و در روزهای اخیر مقامات کییف نیروهای خود را از مرز بلاروس به محلهای دائمی خود بازگرداندند.
سفیر روسیه: توهین بایدن به پوتین به اعتبار آمریکا آسیب جبرانناپذیری میزند
آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در واشنگتن شب گذشته اعلام کرد که تلاشهای جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، برای توهین کردن به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه بطور علنی، رفتاری بسیار غیرمنطقی است. به عقیده او، چنین رفتارهایی در شأن رهبر ایالات متحده نیست.
این دیپلمات روس گفت: «اتهامات مطرح شده علیه ولادیمیر پوتین بیاساس هستند. در واقع، این آمریکا است که جهان را با درگیریهای نظامی بارگذاری میکند که در نتیجه آن صدها هزار نفر جان خود را از دست میدهند».
آنتونوف افزود: «نوسانات احساسی و برخوردهای غیراخلاقی غیرقابل کنترل بایدن، به اعتبار آمریکا آسیب جبرانناپذیری میزند. به وضوح، این رفتارها تلاشهای بی نتیجه برای تأیید خود و بدست آوردن امتیازات انتخاباتی هستند که عموماً برعکس عمل میکنند».
سفیر تاکید کرد که چنین رفتاری برای رهبر کشوری که ادعای حامل ارزشهای دموکراتیک و اخلاق بالا را دارد، غیرقابل قبول است. او افزود که توهین به رئیسجمهور روسیه، و در واقع به تمام مردم این کشور، از سوی هیچکس قابل قبول نیست.
پیش از این، بایدن در سخنرانی خود در نشست سران ناتو بار دیگر به پوتین توهین کرد. ضمناً او در همان سخنرانی به اشتباه ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را بعنوان «رئیسجمهور پوتین» به حضار معرفی کرد.
سپس، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین یادآور شد که سخنان بیادبانه بایدن در مورد رهبران سایر کشورها غیرقابل قبول است.
زلنسکی قصد دارد اشتباه بایدن را فراموش کند
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، وعده داده است که اشتباه جو بایدن در جریان سخنرانی در نشست سران ناتو که او را با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اشتباه گرفته بود، را فراموش کند.
بر اساس گزارش رسانهها، زلنسکی در سفر رسمی به ایرلند در پاسخ به درخواست خبرنگاران برای اظهار نظر در مورد این اشتباه بایدن در واشنگتن واکنش نشان داد. او گفت: «این یک اشتباه است. من فکر میکنم که ایالات متحده حمایت بزرگی از اوکراینیها کرده است. ما میتوانیم برخی اشتباهات کوچک را فراموش کنیم، من اینطور فکر میکنم».
علاوه بر این مشخص شده که زلنسکی و سایمون هریس، نخستوزیر ایرلند، قصد دارند درباره درگیری اوکراین و وضعیت فعلی جبهه بحث کنند. دولت ایرلند قصد دارد حمایت دوبلین از درخواست کییف برای عضویت در اتحادیه اروپا را اعلام کند.
رئیس ستاد کل ارتش چک: نتیجه درگیری در اوکراین به رفتار روسیه بستگی دارد
کارل ژیکا، رئیس ستاد کل ارتش جمهوری چک، در جریان رویدادی در شهر هوستون آمریکا که به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد عضویت چک در ناتو برگزار شد، ابراز عقیده کرد که رفتار روسیه در اروپا، نتیجه درگیری در اوکراین را تعیین خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی چک، این مقام نظامی هیچ پیشزمینهای برای تهاجم مستقیم روسیه به ائتلاف نمیبیند. با این حال، او معتقد است که روسیه همچنان تهدیدی برای اروپا محسوب میشود و به همین دلیل غرب باید حول اوکراین متحد شود.
رئیس ستاد کل ارتش چک افزود: «ما نمیتوانیم تنها در اروپا بر روی روسیه تمرکز کنیم، بلکه باید به مناطق دیگر نیز توجه داشته باشیم. برای مثال، اقدامات فعلی روسیه در آفریقا بسیار نگرانکننده است».
سرهنگ ژیکا همچنین معتقد است که نشست ناتو در واشنگتن نشان داد که ارتشهای کشورهای عضو از حمایت کامل سیاسی رهبران خود برای توسعه قابلیتهای دفاعی موجود برخوردارند.
کرملین: روسیه توانایی کافی برای مهار موشکهای آمریکا در اروپا دارد
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه، روز شنبه در مصاحبه برای برنامه مستند «مسکو. کرملین. پوتین» تاکید کرد که فدراسیون روسیه توانایی کافی برای مهار موشکهای دوربرد آمریکایی در صورت استقرار آنها در اروپا دارد، اما تنها پایتختهای اروپایی از این وضعیت آسیب خواهند دید.
سخنگوی کرملین گفت: «همیشه یک وضعیت پارادوکس وجود داشته است: آمریکا انواع مختلفی از موشکها با بردهای مختلف را مستقر میکرد که به طور مرسوم به سوی کشور ما نشانه رفته بودند. در پاسخ کشور ما به طور متقابل، نقاطی از اروپا را به عنوان هدف برای موشکهای خود تعیین میکند».
پسکوف تاکید کرد که روسیه در پاسخ مجبور خواهد شد موشکهای مشابه خود را به سمت کشورهای اروپایی نشانهگیری کند.او افزود: «ما قبلاً این وضعیت را تجربه کردهایم. ما توانایی کافی برای مهار این موشکها داریم. اما قربانی بالقوه پایتختهای این کشورها هستند».
خشم بروکسل از سفر اوربان به روسیه و چین
روزنامه گلوبال تایمز (The Global Times ) در مقالهای نوشته است: کشورهای اتحادیه اروپا و ناتو از سفر اخیر نخستوزیر مجارستان، ویکتور اوربان، به روسیه و چین خشمگین شدند، در حالیکه قصد او کمک به حل و فصل مناقشه اوکراین بود و برای این منظور در آغاز این سفر دورهای ابتدا به کییف سفر کرد.
در این مقاله، به نشست ناتو و به تلاشهای غرب برای سرکوب مخالفتهای داخلی در پی سفر اخیر نخستوزیر مجارستان اشاره شده و یادآور شده: دیدار اوربان با مقامات مسکو و پکن برای بحث در مورد توافق صلح باعث خشم کشورهای اتحادیه اروپا و ناتو شده است، به طوری که این کشورها به سرعت توضیح دادند که اوربان فاقد مشروعیت و مجوز اتحادیه اروپا برای مذاکره در مورد آتشبس با رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، است.
واکنش بروکسل نشان میدهد که رهبران غربی قصد ندارند جایگاه میانجی و مذاکره کننده برای حل مناقشه اوکراین را به طرفهایی واگذار کنند که به خط مشی آنها پایبند نیستند.
نویسنده مقاله نتیجه میگیرد: «آنچه هژمونهای انگلیسی-آمریکایی و دولتهای وابسته به آنها در اروپا میخواهند، تقویت مواضع خودشان در اوکراین، دسترسی به منابع عظیم لیتیوم در دونباس و استفاده از مردم اوکراین به عنوان ابزاری برای تضعیف روسیه است».
پیش از این، پیتر استانو، سخنگوی رسمی دفتر سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که کمیسیون اروپا برنامهای برای دیدار با اوربان جهت گفتگو در مورد نتایج دیدارهای او با مسکو و پکن ندارد.
سفیر روسیه: نشست ناتو خطمشی نظامی با مسکو را تثبیت کرد
الکساندر تاکووینین، سفیر روسیه در بلژیک اعلام کرد که خط مشی تأیید شده در نشست ناتو به معنای ادامه آمادگی ائتلاف برای رویارویی نظامی مستقیم با روسیه است که ممکن است به یک فاجعه جهانی منجر شود.
سفیر گفت: «در اسناد تصویب شده در واشنگتن، سیاستی به وضوح متخاصم تثبیت شده که به دنبال تشدید بیشتر درگیری در اوکراین است. اظهاراتی مبنی بر اینکه اوکراین باید "پیروز شود"، بدون ارائه ایدههای جایگزین، مطرح میشود. این شامل ادامه تامین تسلیحاتی رژیم کییف با سلاحهای پیشرفته و مخربتر و حمایت مالی از آن میشود. اقدامات برای نظامیسازی کشورهای عضو ائتلاف و افزایش تواناییهای صنایع نظامی ناتو ادامه دارد. برنامههای دفاعی تصویب شده در سال گذشته (در نشست ویلنیوس) نیز در حال اجرا هستند. همه اینها به معنای آمادهسازی ائتلاف برای جنگ با "دشمنی همتراز" است. و چنین دشمنی که ناتو در نظر دارد، امروز فقط یک کشور است و آن هم فدراسیون روسیه است».
وی افزود: «این یک مسیر بینتیجه و به بنبست رسیده است. حتی اکنون در اروپا کسانی هستند که جرأت اعلام این موضوع را دارند. به عنوان مثال، نخستوزیر مجارستان، ویکتور اوربان، بهطور علنی درباره گرایش ائتلاف به سمت جنگ جهانی سوم صحبت میکند. همه اقداماتی که هماکنون کشورهای ناتو و ائتلاف به عنوان یک سازمان انجام میدهند، افزایش درگیری در اوکراین است که به راحتی میتواند به یک فاجعه کامل منجر شود».
تاکووینین یادآور شد که در اروپای غربی «بسیاری از افرادی وجود دارند که رویکردهای ویکتور اوربان را پذیرفتهاند و حتی بیشتر از او نگران هستند، اما از ابراز این نگرانیها بهطور علنی خودداری میکنند».
سفیر روسیه دیدگاه برخی سیاستمداران در کشورهای ناتو را که فکر میکنند درگیری نظامی مستقیم بین ائتلاف و روسیه میتواند در چارچوب استفاده از تسلیحات متعارف باقی بماند، «کاملاً اشتباه» دانست.