به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، پس از نامگذاری سال ۱۴۰۳ تحت عنوان "جهش تولید با مشارکت مردم" تلاشهای بسیاری در نهادهای اجرایی، حکومتی و به طور عام در قوای سه گانه برای اجرایی شدن این شعار و عینیت بخشی به موارد گنجانده شده در آن در دستور کار قرار گرفت. یکی از موضوعاتی که با همکاری سازمان مدیریت و برنامهریزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان مالیاتی کشور به عنوان یک راهبرد تاثیرگذار در دستور کار قرار گرفته است موضوع نشاندار کردن مالیاتها بود؛ راهبردی که تا اواخر دهه ۶۰ در بخشهایی از مباحث مالیاتی کشور ساری و جاری بود، ولی بنا به دلایل مختلف تاکنون به بایکوت شده بود.
در همین راستا و با همکاری دستگاههای دخیل در تامین منابع درآمدی کشور موضوع نشاندار کردن مالیاتها در قالب یک آیین نامه مصوب شد تا به یکی از مهمترین سوالات مودیان مالیاتی پاسخ داده شود.
از برجستهترین ابهامات مالیات دهندگان چگونگی هزینه کرد مالیاتهای پرداختی بود که با نشاندار کردن مالیات بخش عمدهای از این ابهامات شفاف سازی میشود.
بر اساس این آیین نامه مالیات دهندگان حوزه اصناف و مشاغل میتوانند در قالب ارائه فرم تبصره ماده ۱۰۰ محل هزینه کرد و تخصیص مالیات را به پروژههای اولویتدار ملی و استانی مشخص کنند و به این شکل مشارکت موثرتری در توسعه کشور و اجرای طرحهای سازنده در زمینههایی همچون راه و ترابری، بهداشت و درمان و آموزش و پرورش داشته باشند.
بر اساس برخی مفاد گنجانده شده دراین آیین نامه سازمان امور میتواند در صورت تحصیل رضایت مودیان اسامی آنها را در ارتباط با تکمیل و راه اندازی پروژههای ملی و استانی اعلان کند و با این کار موجب بهبود نگرش آنها به مالیات و مصارف مالیاتی شود.
مالیاتنشاندار ابزاری برای تحقق شعار سال است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان در گفتگو با خبرنگاران گفت: برای تحقق شعار سال برنامههای عملیاتی متعددی تهیه و ترسیم شده است که بخشی از آن مقوله نشاندار کردن مالیاتهای مشمول تبصره ۱۰۰ است.
علیرضا نورانی افزود: در سنوات و دهههای گذشته مقوله مالیات مغفول مانده بود و بزرگترین منابع درآمدی کشور از فروش نفت حاصل میشد، اما در سالهای اخیر توجه به مالیات به عنوان منبع درآمدی یا پایدار مورد توجه بسیاری از دستگاههای درآمدی کشور قرار گرفت.
وی ادامه داد: اهتمام برای کسب درآمدهای مورد نیاز کشور از محل وصول مالیات یکی از راهکارهای در امان ماندن از تکانههای اقتصاد نفتی است.
نورانی گفت: در سالهای اخیر تلاش شده است با شفاف سازی سامانههای اقتصادی تحقق حداکثری درآمد از مالیات اجرایی شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گلستان به مقوله نشاندار کردن مالیاتهای اشاره کرد و گفت: ما در حال حاضر مودی مالیاتی داریم، اما باید تلاش کنیم تا این مودیان به خیرهای اجتماعی تبدیل شوند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان ادامه داد: با توجه به کارشناسی انجام شده ۴۴ پروژه و طرح ملی و استانی از درآمدهای مالیاتی نشاندار ناشی از تبصره ماده ۱۰۰ بهرهمند میشوند.
نورانی گفت: در گام نخست مبلغ ۱۴۰ میلیارد تومان برای پروژههای استانی اثرگذار و با پیشرفت بالای ۵۰ درصد و مبلغ ۲۸۰ میلیارد تومان برای پروژههای ملی استان گلستان اختصاص مییابد.
وی افزود: در تعیین پروژههای بهرهمند از مالیاتهای نشاندار تلاش کرده ایم تا نیازها و اولویتهای اصلی استان منظور شود و ویژه مطلوبی به مباحثی مانند زیرساختهای شهرکهای صنعتی، امنیتی و انتظامی، راه و ترابری، آموزش و پرورش و بهداشت درمان داشته باشیم.
وی گفت: نشاندار کردن مالیاتهای مشمول تبصره ماده ۱۰۰ میتواند به یک گفتمان سازی اقتصادی برای فراگیری یک رفتار اجتماعی متعالی منجر شود.
نورانی افزود: انتظار است همه نهادهای مالی و اقتصادی دخیل با همکاری رسانهها نسبت به تبیین حداکثری مقوله مالیاتهای نشاندار اقدام کنند.
نشاندار کردن ۴۲۱ میلیارد تومان از مالیاتهای ۱۴۰۳ گلستان
مدیر کل امور مالیاتی استان گلستان در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: بر اساس برنامه تکلیفی به استان گلستان امسال باید ۵۳۰۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی در این استان وصول شودکه امکان پرداخت نشاندار حدود ۴۲۰ میلیارد تومان از مالیات وصولی مشمول تبصره ۱۰۰ مالیاتهای مستقیم فراهم شده است.
قربان حاجی مشهدی گفت: بر اساس آیین نامه مصوب در ارتباط با نشاندار کردن مالیات تبصره ۱۰۰، برای ۱۷ طرح ملی رقمی معادل ۲۸۰ میلیارد تومان و برای ۲۷ طرح استانی رقمی معادل ۱۴۰ میلیارد در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه طی چهار ماهه نخست باید رقمی معادل ۱۷ هزار میلیارد ریال در گلستان وصول میشد که تاکنون رقمی معادل ۱۱ هزار میلیارد ریال (۶۳ درصد) وصول شده است.
حاجی مشهدی گفت مهمترین دلیل عدم تحقق حدود ۳۷ از درآمدهای مالیاتی در گلستان طی چهارماهه نخست، رشد درآمدهای پیش بینی شده مالیاتی و تمدید مهلت تسلیم اظهارنامههای مالیاتی است، اما تلاش داریم تا پایان سال، همه درآمدهای مالیاتی تکلیفی را محقق کنیم.
وی ادامه داد: مودیانی امکان استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ را دارا هستند که در آمد سالانه آن کمتر از ۱۸ میلیارد تومان و یا درآمد فعالیت اقتصادی مشارکتی آنها کمتر از ۳۶ میلیارد تومان باشد.
حاجی مشهدی ادامه داد: مودیان مالیاتی مشمول تا ۱۵ مردادماه فرصت دارند تا اظهار نامه خود را ارائه و از امکان مالیاتهای نشاندار استفاده کنند.
مالیاتهای نشاندار منجر به بهبود نگرش مالیاتی جامعه میشود
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گلستان هم به خبرنگاران گفت: انتظار داریم تجار و فعالان اقتصادی گلستان با مشارکت حداکثری در فرصت مالیاتهای نشاندار زمینه تکمیل هر چی سریعتر پروژههای زیرساختی و حیاتی گلستان را تسریع کنند.
روح اله صلبی ادامه داد: مهمترین اصل در مباحث مرتبط با وصول مالیات به عنوان اصلیترین منبع درآمدی، مقوله اقناع سازی مودیان است که موضوع مالیاتهای نشاندار به همراهی بیشتر مودیان و بهبود نگرش آنها منجر میشود.
گفتنی است؛ توسعه و تعمیم راهبردهایی مانند نشاندار کردن مالیات، میتواند ابزاری عملی در تحقق مشارکت مردم در توسعه کشور و عینیت بخشی به شعار سال شود و بسیاری از صاحبنظران به پیامدهای مثبت این راهبرد خوش بین هستند