به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی؛ محدودیتهای ناشی از اعمال تحریمهای بینالمللی ظالمانه علیه ایران، وضع قوانین سختگیرانه در حوزه تبادلات مالی و تجارت با شرکای خارجی، تنگناهای موجود در حوزه فروش و صادرات نفت و چالشهای متعدد در حوزه بازگشت ارز ناشی از صادرات سبب شد تا مدیران ارشد اقتصادی کشور به دنبال درآمدهای پایدار جایگزین فروش نفت برای اداره امور جاری و عمرانی کشور باشند.
در این رویکرد وصول مالیات به عنوان یک منبع درآمد مطمئن و پایدار در دستور کار مجموعه کلان اقتصادی کشور قرار گرفت.
در استان گلستان هم به فراخور برنامههای بالادستی تکلیفی مقرر شد تا با توجه به ظرفیتهای اقتصادی و تجاری این استان، مقوله تحصیل درآمدهای مالیاتی با نگرش و رویکرد جدید، در دستور کار قرار گرفت.
طی سه سال اخیر درآمدهای ناشی از وصول مالیات در استان گلستان رشد مشهودی داشته و از رقم هزار میلیارد تومان به ۳۲۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است و بر اساس هدف گذاری انجام شده رقم درآمدهای مالیاتی امسال ۵۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شده است که متولیان حوزه مالیات در تلاش هستند تا با راهکارهایی مانند شناسایی و افزایش مودیان جدید، راهاندازی مرکز مبارزه با پولشویی، شفاف سازی فرایندهای مرتبط با تعیین و وصول مالیات زمینه تحقق حداکثری مالیات را فراهم کنند.
با وجود ممارستهای شبانه روزی مجموعههای دخیل در حوزه امور مالیاتی، برخی فعالان بازار و نقش آفرینان حوزه اقتصاد و تجارت در تلاش هستند تا از پرداخت مالیات به عنوان یک تکلیف قانونی و وظیفه شرعی شانه خالی کنند طی یک سال اخیر اقدامات موثری برای شناسایی و برخورد با متواریان مالیاتی یا کتمان کنندگان درآمدهای مشمول مالیات در دستور کار قرار گرفته است.
گفتنی است؛ به هرگونه تلاش قانونی یا غیرقانونی یک کسب و کار با هدف خودداری از پرداخت مالیات قانونی یا کمتر پرداخت کردن آن، به هر شیوه که انجام شود، فرار مالیاتی گفته میشود. فرار مالیاتی (فرار از مالیات) یک اصطلاح رایج در رابطه با کارهایی است که برای عدم پرداخت مالیات در نظر گرفته میشود و به این معنی است که مودی کمتر از میزانی که بر اساس قانون موظف است پرداخت مالیات را انجام دهد. فرار مالیاتی تنها به عدم پرداخت مالیات توسط افراد اطلاق نمیشود. بلکه به کار بردن ترفندهایی برای کاهش میزان پرداخت مالیات از آن چیزی که قانون تعیین کرده را نیز میتوان به نوعی فرار مالیاتی تعریف کرد.
مدیر کل امور مالیاتی استان گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: پرداخت مالیات علاوه بر آنکه یک تکلیف قانونی محسوب میشود یک فرایند واجب شرعی بوده که به زعم بسیاری از مراجع ترک آن جایز نیست.
قربان علی حاجی مشهدی گفت: با توجه به مشکلات موجود در زمینه فروش نفت، به موضوع مالیات طی چندسال اخیر توجه مشهودی شده است؛ به نحوی که سهم درآمدهای مالیاتی گلستان از حدود ۸۵ درصد در دولت گذشته به ۹۳ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: درآمدهای مالیاتی گلستان در سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ رقم مالیات وصولی مبلغ هزار، ۱۲۰۰ و ۳۲۰۰ میلیارد تومان بوده و سقف این عدد در سال جاری به ۵۵۰۰ ملیارد تومان افزایش یافته است.
حاجی مشهدی گفت: طی سه سال گذشته حدود ۱۳۰ هزار نفر مودی جدید مالیاتی شناسایی شده است و این فرایند ادامه دارد.
وی افزود: تلاش داریم تا با بهرهگیری از اطلاعات نهادهای مرتبط مالی و حکمرانی دادهها علاوه بر شناسایی مودیان جدید مالیاتی به دنبال یافتن منابع جدید مالیاتی هم باشیم.
مدیرکل امور مالیاتی گلستان هرنوع تلاش قانونی و غیر قانونی برای کمتر پرداخت کردن مالیات و یا پرداخت نکردن مالیات را فرار مالیاتی عنوان کرد و گفت: کسب درآمد و عدم پرداخت مالیاتف عدم صدور فاکتور، عدم استفاده از دستگاه کارتخوان، صدور فاکتورغیر واقعی و کم اظهاری درآمد، استفاده از کارتهای بازرگانی دیگران، استفاده از چندین دفتر و یا نرم افزار حسابداری و تفاوت بین نوع شغل درج شده روی دستگاه کارتخوان از جمله مصادیق فرار مالیاتی به شمار میرود
وی گفت: ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی مشکوک را شناسایی کرده ایم و فرایند مرتبط با آنالیز آنها در دست اقدام است تا فرارهای مالیاتی و درآمدهای کتمان شده را شناسایی و برابر قانون با آنها برخورد کنیم.
مدیر کل امور مالیاتی استان گلستان با اشاره به راه اندازی مرکز اطلاعات مالی و ردیابی تراکنشهای مشکوک در گرگان اظهار کرد فعالیت چنین مراکزی کمک میکند قانون مبارزه با پولشویی، سلامت اداری، مبارزه با قاچاق کالا و ارز و مواد مخدر تقویت شود و این هدف را پیگیری میکنیم که فرد مفسد نتواند از سودهای عاید از فساد استفاده کند.
وی گفت: همشهریان میتوانند گزارشهای فرار مالیاتی را از طریق سامانه جامع فرار مالیاتی، سامانه سوت زنی و شماره ۱۵۲۶ مرکز ارتباطات مردمی سازمان امور مالیاتی کشور ارایه کنند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گلستان از آغاز بررسی پرونده فرار مالیاتی با ۶۰۰ متهم در دادسرای مرکز استان خبر داد.
محمود اسپانلو گفت: بررسی این پرونده با اهتمام ویژه دادسرای مرکز استان و همکاری اداره اطلاعات آغاز شده است.
وی ادامه داد: متخلفان این پروندهها به روشهای مختلف از پرداخت مالیات شانه خالی کرده اند.
اسپانلو با بیان این که یک تیم تخصصی و زبده از قضات دادسرای مرکز استان روی این پرونده کار میکنند افزود: برای اعلام مبلغ فرار مالیاتی فعلا زود است و پس از بررسی نهایی، میزان تخلف این افراد، اطلاع رسانی خواهد شد.
گفتنی است؛ به گفته کارشناسان حوزه مالیات، جلوگیری از فرار مالیاتی افزایش درآمدهای وصولی برای استان گلستان را به همراه داشته و این مهم موجب کاهش فشار بر واحدهای تولیدی و اشخاص حقیقی و در نهایت گامی بلند در جهت تحقق عدالت اجتماعی محسوب میشود.