به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسن وحید سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو در خصوص آخرین وضعیت مقوله واگذاری مرتع به یکی از شرکتهای تولید کننده ید برای اجرای طرح تبخیر مکانیکی بیان کرد: از این تقاضا اطلاعی ندارم.
این موضوع در حالی است که حمید سلامتی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان به خبرنگار دانشجو گفت: برای مقوله تبخیر مکانیکی پساب ید ابتدا باید موضوع توسط محیط زیست تایید شود و مشخص شود که این کار ضروری است یا خیر.
وی افزود: هنوز این پیشنهاد و این رویه به نتیجه نهایی نرسیده است و یکی از واحدهای تولید کننده پساب خود را به اعماق زمین تزریق میکند و واحد دوم بخشی از پساب را تزریق و بخشی را روانه تالاب اینچه برون میکند.
سال گذشته یکی از شرکتهای تولید کننده ید در شمال گلستان دستگاه تبخیر مکانیکی را وارد کشور کرد و پس از چند ماه معطلی برای جانمایی بدوی، این ادوات در یک نوبت به صورت پایلوت در منطقه اجرا شد.
بر اساس اظهارات چند هفته گذشته عبدالله آقا علیخانی رئیس بازرسی استان گلستان یکی از نهادهای متولی در حوزه صنعت درخواست یکی از شرکتهای تولید کننده ید را برای در اختیار گرفتن ۳۰۰ هکتار مرتع در راستای اجرای طرح تبخیر مکانیکی را به ارگان متولی ارائه داده بود، اما حسن وحید سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از وجود چنین درخواستی ابراز بیاطلاعی کرد.
پیشتر مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان در آیین افتتاح پروژههای هفته دولت در آق قلا (محل استقرار کارخانجات) گفت: روش تبخیر مکانیکی با استفاده از ادوات و ابزارهای نوین تاکنون مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست قرار نگرفته است.
محمدرضا کنعانی ادامه داد: رویه تبخیر مکانیکی تنها در صورت مورد تایید قرار میگیرد که به ابهامات و سوالات سازمان محیط زیست پاسخ داده شود.
بر اساس آخرین اظهارات استاندار گلستان یکی از شرکتهای تولید کننده ید از لیست واحدهای آلاینده خارج شده و است و دومی همچنان در لیست شرکتهای آلاینده قرار دارد و با گذشت حدود ۲ دهه از آغاز فعالیت واحدهای تولید کننده ید در استان گلستان هنوز نگرانیها و دغدغههای فراوانی در این بخش مطرح است.
در آخرین واکنش به فعالیت کارخانجات ید عبدالغفور امانزاده نماینده مردم گرگان و آقلا در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار دانشجو گفت: آلایندگی این صنعت برای بنده به عنوان یک متخصص مرتع و منابع طبیعی مسجل است.
کارخانههای تولید ید در ۲۷ کیلومتری شمال شهرستان آققلا استان گلستان و در نزدیکی مرز اینچهبرون قرار دارند و در جهان فقط ۱۰ کشور از جمله ترکمنستان، آذربایجان، آمریکا، چین، روسیه، شیلی، ژاپن و ایران تولیدکننده ید هستند.
حداقل ۲۴ نوع ماده یددار وجود دارد و مصارف این ماده معدنی در صنایع داروسازی (مانند قرصهای تیروئید)، صنایع پتروشیمی (به عنوان کاتالیزور)، ساخت داروهای ضدعفونیکننده دامی و مواد شیمیایی (کلیه ترکیبات یددار) است و این ماده معدنی در ساخت اسید استیک، کائوچو، رنگدانه، موادآلی، تولید فلزات با خلوص بالا، مکمل غذایی، تایر اتومبیل، صنایع هوا فضا و الکترونیک به کار میرود.