به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی؛ دوره ششم شورای شهر گرگان ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ با حضور برگزیدگان اهالی مرکز استان، کار خود را آغاز کرد تا بخشی از مشکلات این شهر برطرف شود. اما با گذشت حدود ۴۰ ماه از فعالیت این پارلمان محلی شهر ۴۰۰ هزار نفری گرگان به شهری پرچالش و دارای دهها پروژه ناقص و بر زمین مانده تبدیل شده است و شهروندان امیدشان به حل مشکلات کمتر و کمتر شده است. اشتباهات فاحش در تصمیم سازی برای اداره شهر، رویکردهای نادرست برای حل مشکلات و نظارت ضعیف بر عملکرد شهرداران گرگان سبب شد تا برخی از اهالی مرکز گلستان از انتخاب تعدادی از منتخبان خود در شورای شهر پشیمان شوند.
کمبود آرامستان، ترافیک سرسام آور و تبدیل خیابانهای گرگان به توقفگاهی بزرگ، بلاتکلیفی بازار هفت موزه و پروژه گردشگری ملل و بی سرانجامی تله کابین بخشی از چشم انداز شهروندان از وضعیت فعلی اداره شهر گرگان است.
پس از دستگیری شهردار سابق شهردار گرگان در سال ۱۴۰۱، اعضای شورای شهر متفق القول به سراغ سید محمدرضا سید النگی رفتند و معاون عمرانی استانداری گلستان جایگزین شهردار معزول مرکز استان گلستان شد.
تمرکز بیش از حد سید النگی بر مباحث فرهنگی کارشکنی برخی ادارات در تکمیل پروژههای عمرانی، عدم به کارگیری مدیران توانمند در بخشهای مختلف شهرداری، ناتوانی در جذب سرمایهگذار و بلاتکلیفی در تکمیل برخی پروژههای شاخص مانند آبشار سوخته و میدان بسیج سبب شد تا تعدادی از اعضای شورای شهر فقط پس از چند ماه از فعالیت وی، بیعت خود را باطل کنند؛ آرام آرام ساز تفرقه و انتقاد کوک شد و ۵ نفر از ۹ عضو شورای شهر گرگان خواستار استیضاح شهردار شدند. اوج این تلاشها با سانحه سقوط بالگرد شهید رئیسی و همراهان همزمان شد و اعضای شورای شهر در تبعیت از توصیه بزرگان گرگان فرایند استیضاح را چند ماه مسکوت ماندند تا در دوران گذار دولتها جامعه را ملتهب نکنند و شاید تجدید نظری در سیاستهای اجرایی شهردار ایجاد شود؛ خوابی که هرگز تعبیر نشد.
پس از اتمام انتخابات و روی کار آمدن دولت چهاردهم مخالفان شهردار گرگان چند بار موضوع استیضاح را در دستور کار جلسات پارلمان شهری قرار دادند؛ اما حامیان سید النگی با آبستراکسیون، تلاش منتقدان شهردار را برای استیضاح ناکام گذاشتند.
مخالفان شهردار که از استیضاح ناامید شدند عرصه را بر شهردار تنگ کردند؛ تفویض اختیار مالی شهردار را ملغی کردند؛ به زبان ساده جیب شهرداری بی پول شد؛ تا شاید شهردار استعفا دهد؛ اما این اتفاق رقم نخورد. با وجود آنکه در ماههای اخیر یکی دو نوبت حقوق پرسنل شهرداری با تاخیر پرداخت شد و رخداد عمرانی خاصی در شهر دیده نشد؛ اما حامیان شهردار، باز پشت سید النگی را خالی نکردند و کشمکشهای اجرایی و اداری در مدیریت شهری گرگان همچنان ادامه دارد و شهردار برای خردترین هزینهها نیاز به مصوبه شورا دارد. عدم اختیار شهردار گرگان برای خرید خودکار یا سوزن منگنه به دستمایه طنز شهروندان و البته تعدادی از مخالفان وی تبدیل شد؛ با وجود چنین شرایطی اما سید النگی هنوز کنار نکشیده است و این داستان همچنان ادامه دارد.کَل کَلی که دود آن به چشم شهروندان میرود.
مجتبی مرادی یکی از شهروندان گرگانی در گفتوگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: شنیدن برخی اتفاقات در مدیریت شهری گرگان موجب خجالتاست؛ در حالی که شهر غرق مشکلات و تنگناهای زیرساختی است مجموعه شهرداری و شورای شهر گرگان هیچ توجهی به این دغدغهها ندارند.
وی ادامه داد: تصویب مصوبه لایحه خرید سوزن منگنه برای شهرداری گرگان بسیار شرم آور است، حتی در روستاهای دور افتاده نیز اعضای شورا چنین رفتاری با دهیاران ندارند.
مرادی گفت: اگر شهردار توان و کفایت اداره شهر را ندارد؛ باید استیضاح یا برکنار شود اما لجبازی اعضای شورای شهر یک رفتار بچه گانه و مایه سرافکندگی شهر شده است.
این کاسب گرگانی ادامه داد: در حالی شهروندان مرکز استان چند سال در انتظار تعمیر پلههای برقی عابر پیاده هستند؛ جلسات شورای شهر به جلسه هجو و طنز تبدیل شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان در جلسه استاندار این استان با خبرنگاران در پاسخ به سئوال خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: استانداری هیچ دخل و تصرفی در انتخاب و عزل شهردار ندارد.
سید مهدی مهیایی افزود: استانداری تنها در زمان فعالیت شهرداری و شورای اسلامی شهر به تخلفات آنها رسیدگی میکند.
وی با بیان اینکه استانداری گلستان اختیاری برای تعیین تکلیف وضعیت شهردار ندارد، گفت: برای ادامه همکاری با شهردار فعلی و یا قطع همکاری پیشنهاد میشود شورا هرچه سریعتر موضوع را تعیین تکلیف کند و به این موضوع پایان دهد.
وی یادآور شد: اختلاف بین شهردار و شورای اسلامی شهر گرگان به صلاح مردم این شهر نیست و آسیبهای فراوانی را در پی خواهد داشت
فرماندار شهرستان گرگان هم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: تصمیم و اراده ای برای دخالت در امور شهرداری و شورا نداریم و فقط به دنبال منافع مردم هستیم ؛ اما وضعیت فعلی اداره گرگان تا حد زیادی با مشکل روبرو شده است.
اسماعیل نادری ادامه داد: اگر شهرداری دارای مدیریت توانمندی باشد ۸۰ درصد مشکلات فرمانداری در سطح شهر با همراهی این نهاد قابل حل است؛ اما هماینک شهرداری یاور فرمانداری نیست و بیشترین حجم مشکلات ناشی از عملکرد شهرداری گرگان است.
وی ادامه داد: در خصوص برخی مباحث در چند ماه گذشته به مجموعه شهرداری تذکراتی را دادیم که اصلاً مدنظر قرار نگرفت و اجرایی نشد؛ هنگامی که شهرداری در اداره چند پل عابر پیاده، جمع آوری متکدیان و یا نصب چند باتری برای چراغ راهنمایی عملکرد مطلوبی ندارد؛ آیا این شهردار توانمند است؟
نادری افزود: تصمیمات تعدادی از اعضای شورا از خارج از بدنه شورا گرفته و به آنها بیان میشود؛ عدهای از جاهای دیگر آمدهاند و در خصوص رفتن و یا ماندن شهرداری برای اعضای شورا تصمیم میگیرند.
فرماندار گرگان گفت: این تصمیمات خارجی از مجموعه به حدی زیاد است که حتی اگر شهردار گرگان هم بخواهد شخصاً استعفا بدهد این دوستان نمیگذارند.
وی افزود: در حال حاضر ۵ نفر از اعضای شورا در پی استیضاح یا تغییر در مدیریت ارشد شهرداری گرگان هستند و چهار نفر مخالف این رویه هستند؛ اما تعدادی از حامیان شهردار، در چند ماه پیش موافق این تغییرات بودند.
نادری گفت: به عنوان نمونه یکی از چهار عضو فعلی حامی شهردار، در چند ماه گذشته موافق استیضاح سید النگی بود زیرا قرار بود که خودش به عنوان شهردار بعدی انتخاب شود اما هنگامی که متوجه شد پس از استیضاح شهردار شاید کسی دیگری به عنوان شهردار برگزیده شود خود را به جرگه حامیان شهردار وارد کرد تا منافع خود را حفظ کند.
وی ادامه داد: با تعدادی از بزرگان شهر که به عنوان پدر معنوی برخی از اعضای شورا محسوب میشوند مذاکراتی داشتیم که به این رویه پایان دهند یا شهردار بماند و یا همکاری با ایشان سلب شود وضعیت فعلی پذیرفتنی نیست.
پایان سخن آنکه، مردم گرگان از وضعیت فعلی به ستوه در آمده اند. شهروندان گرگانی از بزرگان شهر می خواهند تا برای این وضعیت چاره اندیشی کنند تا گرگان از بلاتکلیفی خارج شود.
استمرار فشار مخالفان بر شهردار و مقاومت شهردار در برابر این رویکرد، ثمرهای بجز ناامیدی و نارضایتی مردم ندارد.
باید برای این وضعیت تصمیم عاجلی گرفته شود. یا مخالفان شهردار با مصالحه از خط مشی خود عدول کرده و چندماهی بیشتر به سید النگی فرصت بدهند تا شاید شرایط بهتر شود. یا مخالفان به دنبال جلب نظر یکی از حامیان شهردار بروند و با یارگیری و رساندن تعداد مخالفان به ۶ نفر، زمینه استیضاح شهردار را فراهم کنند و یا اینکه بزرگان شهر، شهردار گرگان را متقاعد به استعفا کنند.
امید است که در روزهای پیش رو یکی از این رویهها اجرایی شده و شهر از بلاتکلیفی خارج شود.