به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان توسعه تجارت ایران امروز، سه شنبه ۱۶ بهمن در نشست خبری در رابطه با هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (ایران اکسپو) که در تاریخ ۸ تا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، گفت: نمایشگاه ایران اکسپو نشاندهنده توانمندیهای کشور است. تلاش میکنیم در این نمایشگاه توانمندی شرکتهای ایرانی را به بازدیدکنندگان نشان داده و از این طریق صادرات را افزایش دهیم.
وی افزود: ایران اکسپو یک نمایشگاه عمومی محسوب میشود به همین دلیل صنایع زیادی در آن حضور خواهند یافت. همچنین در این نمایشگاه همکاری کامل وزارت امور خارجه و تمام سفارت خانههای ایران در خارج از کشور را خواهیم داشت.
دهقان دهنوی با اشاره به این نکته که نمایشگاه ابزار توسعه نجارت است که این موضوع هم از مسیر مذاکرات دوجانبه میگذارد، ادامه داد: تمرکز اصلی ما در برگزاری نمایشگاه سال آینده، ارتقای کیفیت آن است به همین دلیل نظارت بیشتری برای دعوت از شرکت کنندگان داریم تا در نهایت صادرات غیرنفتی کشور افزایش یابد.
معاون وزیر صمت درباره رفع تحریمها و برگزار نمایشگاه ایراناکسپو اظهار کرد: همه میدانیم که تحریمهای طالمانهای که علیه ایران اعمال شده محدودیتی در مسیر تجارت ایران ایجاد کرده البته ما با تحریمها مقابله کردیم و بخش خصوصی ایران به طور شایسته ای بزرگترین مجاهد در برابر تحریم بود و راههای دور زدن تحریم را یافت و اقتصاد کشور را شکوفا کرد. دولت با صدور مقررات مختلف و سامانه هایی که کند کار میکنند در برابر تجارت مانع میگذارد اما بخش خصوصی عقب نکشیده است.
دهقان دهنوی اضافه کرد: هر گونه کاهش تحریم که منجر به کاهش هزینه میشود یعنی یک فرصت و بازار جدید برای صادرات کالاهای ما ایجاد شده است. بنابراین تمنای ما از مسئولان این است که بستری فراهم کنند تا تجارت در فضایی بدون تحریم انجام شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران درباره حضور ترکیه در نمایشگاه ایران اکسپوی ۱۴۰۴ اظهار کرد: ترکیه یک شریک مهم برای ایران محسوب میشود و همیشه جزو ۵ شریک اول تجاری ما بوده است. همچنین این کشور مسیر دستیابی ما به بازار سایر کشورها نیز محسوب میشود. تلاش ما توسعه همکاریهای تجاری فیمابین است. امسال هیئت خوبی از ترکیه به ایراناکسپو آمد و در ایراناکسپوی سال آینده نیز از مقامات دولتی و بخش خصوصی این کشور برای حضور در نمایشگاه دعوت به عمل خواهیم آورد.
وی درباره تراز تجاری گفت: سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی و ۶۷ میلیارد دلار واردات داشتیم. تراز تجاری غیرنفتی کشور منفی ۱۷ میلیارد دلار بود اما اگر صادرات نفت را در نظر بگیریم تراز تجاری مثبت است.
دهقان دهنوی افزود: امسال وضعیت تراز تجاری غیرنفتی همچنان منفی است اما بهتر از سال گذشته شده است البته بخش عمده ای از این تراز تجاری منفی به دلیل افزایش واردات طلاست.
وی درباره حضور هیئت تجاری از کشور عربستان در ایراناکسپوی ۱۴۰۴ گفت: در توسعه تجارت با کشورهای دنیا به جز رژیم اشغالگر قدس هیچ محدودیتی نداریم. با عربستان اشتراکات فرهنگی، تاریخی و همسایگی داریم بنابراین فرصت خوبی برای تجارت با این کشور داریم. اختلافات سیاسی هم در حال حل شدن است و حتماً از عربستان برای حضور در این نمایشگاه دعوت خواهیم کرد.
با بیان اینکه نمایشگاه ایران اکسپو نشاندهنده توانمندیهای کشور است، اظهار کرد: تلاش ما بر این است که ضمن ارائه توانمندیهای خود در این نمایشگاه در حوزه صادرات کالاها، زمینه افزایش صادرات را فراهم کنیم. ایران اکسپو، یک نمایشگاه عمومی است که صنایع زیادی در آن حضور خواهند داشت؛ بنابراین این نمایشگاه چکیدهای از تمام نمایشگاهها خواهد بود. ضمن اینکه در ایراناکسپو، همکاری کامل وزارت امور خارجه و تمام سفارتخانههای ایران در خارج از کشور را هم خواهیم داشت.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران تاکید کرد: در حقیقت، بخش عمده تلاشها در سازمان توسعه تجارت در راستای تحقق افزایش صادرات است؛ در سالهای گذشته نیز رشد صادرات خوبی داشتیم، اما کمتر. زمانی که به روند صادرات نگاه میکنیم، از یک صادرات خیلی کم امروز به صادرات سالانه ۵۰ میلیارد دلار و بیشتر طی سالهای اخیر رسیدهایم، اما اگر این را با ظرفیتهایی که در کشور وجود دارد و با پتانسیلها، امکانات، سرمایه انسانی ارزشمند، منابع طبیعی گرانبها، موقعیتهای ژئوپلیتیک و جغرافیایی که داریم، مقایسه کنیم، بهویژه مقایسه با برخی کشورهای در مسیر توسعه اقتصادی که همزمان یا حتی بعضاً دیرتر از ما، فرآیند رشد و توسعه را آغاز کردهاند، مقایسه میکنیم متوجه میشویم که هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
این معاون وزیر صمت خاطرنشان کرد:برخی از این کشورها، اکنون از ما، بسیار جلوتر هستند؛ بنابراین بسیار کار برای انجام دادن وجود دارد و باید بیشتر تلاش کنیم تا به اهداف خود دست پیدا کنیم. البته که در سال جاری روند نسبت به سال گذشته بسیار بهتر شده است؛ طبق آمار ۱۰ ماهه سال جاری، نزدیک به ۱۸ درصد رشد صادرات نسبت به سال گذشته محقق شده است. رقمی حدود ۴۷.۸ میلیارد دلار ارزش صادرات را تنها تا پایان دی ماه. آمار گمرک نشان میدهد؛ این عدد رشد خوبی دارد، اما همانطور که اشاره شد، خیلی بیشتر از اینها باید تلاش کنیم تا شاهد صادرات قویتر و بیشتر در کشور باشیم.
وی افزود: ما به عنوان توسعه تجارت از همه برنامهها و ابزارهای خود در این مسیر استفاده میکنیم؛ یکی از این ابزارها که امروز این جلسه به مناسبت آن تشکیل شده، نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (ایران اکسپو) است؛ این نمایشگاهها، یکی از ابزارهای مهم توسعه تجارت و فرصتی هستند که در ضمن آن، تجار و فعالان اقتصادی میتوانند با یکدیگر ارتباط گرفته و با توانمندیهای هم آشنا شوند. محصولات رو ببینند، مذاکره کنند و برای عقد قراردادها اقدام کنند تا منجر به ایجاد تجارت بیشتر شود.
دهقان دهنوی با بیان اینکه رئیس شورای سیاست گذاری این نمایشگاه معاون اول رئیس جمهور است، گفت: در جلسهای که به همین مناسبت در حضور معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، ایشان تاکید بسیاری در اهمیت این نمایشگاه و لزوم تلاش برای ارتقای کیفیت برگزاری و هماهنگی همه دستگاهها برای برگزاری این نمایشگاه به نحو احسن داشت. حتی در جلسهای که در وزارت صمت و با حضور وزیر صمت و معاون وی داشتیم، بود اولین سوالی که از بنده پرسیده شد، این بود که وضعیت نمایشگاه به چه شکلی است و گزارشی در مورد پیشرفت کار خواستند؛ این نشان از اهمیت این نمایشگاه دارد.
وی در تشریح اهمیت این نمایشگاه، گفت: اهمیت این نمایشگاه، در وهله اول به خاطر توانمندیهای صادراتی کشور است و در ذیل هدف توسعه صادرات است. تلاش ما این هست که در این نمایشگاه به بازدیدکنندگان و مشارکتکنندگان داخلی و خارجی نشان دهیم که شرکتها و تولیدکنندههای ما چه توانمندیهایی برای صادرات محصولات خود دارند. آخرین پیشرفتها، آخرین نوآوریها، بهترین کیفیت محصولات صنایع پیشرو، صنایعی که ظرفیتهای جدید ایجاد کردند و... را در این نمایشگاه به نمایش و در معرض دید عموم خواهیم گذاشت. ما قابلیت خودمان را نشان میدهیم. هرچقدر این قابلیت قویتر باشد، نمایشگاه به شکل بهتر برگزار میشود. انتظار داریم تولیدکنندههای ما بتوانند صادرات بیشتری را پایهریزی کنند.
رئیس سازمان توسعه تجارت، ادامه داد: قصد داریم در فرصت برگزاری این نمایشگاه، تمرکز همه دستگاههای اجرایی مرتبط با برگزاری نمایشگاه منجر به برگزاری یک رویداد در عالیترین سطح ممکن شود، بدین معنا که به عنوان مثال وقتی ما نمایشگاههای دیگری برگزار میکنیم، وزارت خارجه به ما کمک میکند، سفارتخانههای ما در کشورهای دیگر مشارکت میکنند، اما در این نمایشگاه، وزارت امور خارجه تمام عیار با ما همکاری میکند و همراه است. همه سفارتخانههای ما در خارج از کشور این ماموریت را پیدا میکنند که بهترین بازرگانها و بهترین فعال اقتصادی را از آن کشور شناسایی و به نمایشگاه دعوت کرده و ترتیبات حضورشان را در این نمایشگاه فراهم کنند. همچنین اتاقهای بازرگانی ما همین کار را انجام میدهند. رایزنهای بازرگانی ما که در سازمان توسعه تجارتخانههای خارج از کشور حضور دارند، برای این کار مامور میشوند.
دهقان دهنوی گفت: در واقع یک تلاش بسیار گستردهای برای آنکه بیشترین تعداد و با کیفیتترین هیئتهای تجاری برای بازدید از این نمایشگاه در تهران و این نمایشگاه حضور پیدا کنند، انجام میشود. از اکنون آغاز فعالیتها کلید خورده و همه فعال شدهاند. برنامهریزی انجام شده تا از تجربه برگزاری بسیار خوب این نمایشگاه در اردیبهشت ماه سال جاری (ششمین دوره) استفاده کنیم؛ این تجربه بسیار به ما کمک میکند؛ چراکه در سطح بالایی برگزار شد و تعداد مهمانان خارجی بسیار بودند. توانمندیهای صادراتی مشارکت کنندگان به خوبی به نمایش گذاشته شد و همه بازخوردها خوب بود.
این مقام مسئول تصریح کرد: در درجه اول تلاش ما بر این هست کسانی در نمایشگاه حضور پیدا کنند که پتانسیل بالاتری برای ایجاد همکاری با شرکتهای ما برای عقد قراردادهای تجاری برای خرید محصولات ایرانی داشته باشند و به همین دلیل نظارت بیشتری بر شناسایی این افراد و دعوت از آنها برای حضور در نمایشگاه داریم. اقدام دیگری که از مجری نمایشگاه خواستیم که تمرکز بر آن داشته باشد، مذاکرات دوجانبه است. مذاکرات به دلیل اینکه نمایشگاه ابزار توسعه تجارت است و مسیر تحقق از مذاکراتی است که در خلال نمایشگاه شکل میگیرد، بنابراین باید دقت داشته باشیم که فضا، فرصت و امکانات برگزاری مذاکرات دوجانبهای بین فعالان اقتصادی بخش خصوصی به شکل خوبی فراهم شود و به خوبی خدمات حمایتی همچون بحث ترجمه، قراردادها، مشاورههای حقوقی و... فراهم شود تا بتوانیم دستاورد اصلی خودمان که توسعه صادرات غیر نفتی کشور است را از این نمایشگاه داشته باشیم.