گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ خبرگزاری رویترز به نقل از سیاستمداران سودانی گزارش داد که نیروهای پشتیبانی سریع در روز شنبه، پیمانی با گروههای سیاسی و مسلح متحد خود امضا کردند تا "دولت صلح و وحدت" را در مناطق تحت کنترل نیروهای شبهنظامی تشکیل دهند. بر اساس نسخهای که رویترز به آن دست یافته است، پیمان امضا شده بین نیروهای پشتیبانی سریع سودان و گروههای متحدشان خواستار ایجاد «یک دولت دموکراتیک، غیرمتمرکز و سکولار» است.
از جمله امضاکنندگان این پیمان، عبدالعزیز الحلو، رهبر شورشی است که کنترل بخشهای وسیعی از زمینها و نیروها در ایالت جنوب کُردفان را در اختیار دارد. وی مدتهاست که خواستار پذیرش رویکرد سکولاریسم در سودان بوده است. نیروهای پشتیبانی سریع همچنین بر بیشتر مناطق دارفور در غرب کشور و مساحتهای وسیعی از منطقه کُردفان تسلط دارند و جنگی را که نزدیک به دو سال به طول انجامیده، ادامه میدهند.
پیش از این، اعلام تصمیم نیروهای پشتیبانی سریع برای امضای «پیمان تأسیس دولت صلح و وحدت در سودان» در کنیا» محکومیتهای رسمی از سوی دولت سودان و سازمان ملل را به همراه داشت. وزارت خارجه دولت سودان از کنیا به دلیل میزبانی این رویداد انتقاد کرد، در حالی که سازمان ملل نگرانیهای خود را از این اقدام ابراز داشت.
درگیری اخیر بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع موجب تقسیم در سودان شده است، همچنین بحران انسانی عظیمی به وجود آورده و قدرتهای منطقهای را وارد این جنگ کرده است. تلاشهای دیپلماتیک برای حل این بحران با شکست مواجه شده است. ارتش سودان مدتهاست که دچار تلفات نظامی بوده، اما در دورههای اخیر در خرطوم و مرکز سودان به دستاوردهایی دست یافته است. ارتش با همکاری دولت حامی خود، از بندر سودان واقع در ساحل دریای سرخ به عنوان پایگاه استفاده میکند.
دو منبع در داخل دولت سودان روز پنجشنبه اعلام کردند که شورای وزیران تغییراتی در قانون اساسی انتقالی کشور برای تقویت سلطه ارتش ایجاد کرده و اشاره به غیرنظامیان و نیروهای پشتیبانی سریع که در حال حاضر با ارتش در حال جنگ هستند را حذف کرده است. این تغییرات که در اواخر چهارشنبه توافق شد، اولین اصلاحات جامع در اسناد قانونی سودان از زمان آغازجنگ در آوریل ۲۰۲۳ محسوب میشود و پس از آن صورت میگیرد که فرمانده ارتش، عبدالفتاح برهان، اعلام کرده است که برای تشکیل دولتی در دوران جنگ آماده است.