به گزارش خبرنگار گروه استانهای دانشجو، آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور در همایش تفسیر تسنیم آیتالله جوادی آملی که در مدرسه عالق دارالشفا درحال برگزاری است، ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری این مراسم در ماه شعبان، اظهار کرد: خداوند متعال شاکریم که در این ماه مبارک حوزه بزرگ قم توفیق یافت تا در این مراسم از مقام والای استاد گرانقدر حضرت آیتالله جوادی آملی یاد کند و مقام والای ایشان گرامی داشته شود.
وی سپس با تقدیر از تمامی کسانی که در خلق این اثر گرانقدر سهم داشتهاند، گفت: سپاسگزارم از همه کسانی که در خلق این پدیده اثرگذار تلاش کردهاند، از جمله همه بزرگان و حضرت استاد که این فرصت را فراهم کردند تا مراسم رونمایی از این تفسیر گرانقدر برگزار شود.
اعرافی در ادامه سخنان خود با اشاره به پیشرفتهای عظیم در حوزه علوم قرآنی در دهههای اخیر گفت: نخستین نکتهای که در محضر ایشان عرض شد، این بود که در حوزه دانشی علوم قرآنی در دهههای اخیر اتفاقات خوبی رقم خورده است. پیشرفتهایی که در درسهای آزاد تفسیر و گرایشهای جدید و پردازش موضوعات نوین در علوم قرآنی مشاهده میشود، در واقع نشاندهنده تحول و تکامل این علوم است.
وی افزود: شکلگیری مراکز قرآنی، پایاننامهها و مقالات علمی، کتابها و مجلات تخصصی در زمینه قرآن، معاجم و آمار و ارقام این حوزهها، همه و همه تأکیدی بر تلاش مستمر حوزویان برای پیشبرد معارف قرآن کریم به ویژه تفسیرهای کاملی است که از مراکز علمی بزرگ ما پدید آمدهاند.
مدیر حوزههای علمیه کشور در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: این تحولات قرآنی بهویژه در پرتو انقلاب شکوهمند اسلامی بوده است. روح امام خمینی (ره) و شهدای عزیز ما، دروازههای قرآن و دین را به روی جهان گشوده است و حوزه علمیه در این عرصهها گامهای بزرگی برداشته است.
اعرافی همچنین تأکید کرد: گرچه در آغاز مسیر قرار داریم، همانطور که استاد فرمودند، حوزه علمیه در این مسیر همچنان نیازمند برداشتن گامهای بزرگی است. این گامها باید در جهت ارتقاء سطح فهم قرآن و علوم قرآنی در تمامی حوزهها باشد.
وی در ادامه به لزوم توجه بیشتر به فهم قرآن در علوم مختلف اشاره کرده و گفت: ما باید نگاهها را از سطحی به نگاههای عمیقتری تغییر دهیم. این تغییر نگاه به قرآن باید در همه علوم افکنده شود و فهم قرآن مورد اهتمام بیشتر در علوم مختلف قرار گیرد.
مدیر حوزههای علمیه کشور افزود: دو نکته مهم در این مسیر وجود دارد؛ اول اینکه تفسیر باید از نگاه اسمی به نگاه مخزنی برده شود، بهطوری که در تمامی علوم بهویژه در تفسیر قرآن دقت نظر بیشتری صورت گیرد. دوم اینکه گرایشهای تفسیر موضوعی باید تخصصیتر شوند و نیازمند ارتقاء باشند.
اعرافی ادامه داد: ما همچنین بهویژه نیازمند ارتقا و توسعه روشهای تفسیر قرآن هستیم. باید اصول تفسیر قرآن عمق بیشتری پیدا کند و توسعه علوم قرآن و مقایسه آن با انواع دانشهای امروز در همه قلمروها مورد توجه قرار گیرد.
وی به اهمیت توجه به متن قرآن در تفسیر نیز اشاره کرد و افزود: متن قرآن باید در تفسیر و درسهای آزاد بهطور ویژه مورد اهتمام قرار گیرد. تفسیر تسنیم در این زمینه سرآمد و نمونهای از تلاش علمی است که در طول چهار دهه گذشته، برای نخستین بار در تاریخ حوزه علمیه به این شکل مستمر ارائه شده است.
مدیر حوزههای علمیه کشور در ادامه با اشاره به جایگاه برجسته تفسیر تسنیم بیان کرد: تفسیر تسنیم با بیش از ۸۰ جلد و در کنار پژوهشهای گستردهای که از آن نشأت گرفته، همچنان بهعنوان یک دایرهالمعارف جامع در علوم اسلامی شناخته میشود. این تفسیر نیازمند تنظیم موضوعات و طبقهبندی دقیق است تا بتواند بهطور جامع و علمی به تمام ابعاد قرآن پرداخته و معارف آن را در اختیار پژوهشگران قرار دهد.
وی در پایان با اشاره به اهمیت همایشهای علمی مانند این مراسم عنوان کرد: این اجلاس نشانی از قدردانی حوزه علمیه از این جریان بزرگ تفسیری است و در عین حال تقدیر و تشکر از همه کسانی که در پدید آوردن این اثر عظیم مشارکت داشتهاند.