به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، برنامه دادستان روز گذشته درباره شفافیت در شهرداریهای کشور در ارتباط تصویری با سعید شعرباف، شهردار کرمان و احمد خدایی، شهردار جغتای (از توابع استان خراسان رضوی) برگزار شد.
سعید شعرباف در برنامه دادستان درباره اصل شفافیت و مزایای آن بیان کرد: من قبل از اینکه در شهرداری کرمان حضور داشته باشم به مدت یک سال در حوزه نظری در پایان نامه کارشناسی ارشد تمرکزی بر شفافیت در نهادهای عمومی با دو هدف افزایش سرمایه اجتماعی و کاهش فساد داشتم و زمانی که آقای رئیسی در آستان قدس حضور داشتند توانستیم سامانه شفافیت سازمانهای اقتصادی آستان قدس رضوی بالا بیاوریم.
شهردار کرمان درباره شفافیت در شهرداریها عنوان کرد: عدد و رقمهایی که در شهرداریها جابهجا میشود، اعداد بسیار بزرگی است و فقط پنج کلانشهر بزرگ کشور بالای ۱۰۰ همت بودجه سالانه دارند و نظارت کمتری بر روی این مبالغ وجود دارد، ولی مهمترین بخش شفافیت در شهرداریها امضاهای طلایی است.
سعید شعرباف ادامه داد: بیشتر فسادها در ساختار شهرداریها به سمت قراردادها، ترک تشریفات و پروندههای حقوقی کلان، پروندههای ماده ۱۰۰ و شهرسازی حرکت میکند، اما جایی که بیشترین ممانعت از شفافیت صورت میگیرد جایی است که ثروت و قدرت در آن جریان دارد؛ لذا بنابر تجربه زیرساختی را برای انتشار فیش حقوقی تمامی کارکنان شهرداری کرمان ایجاد کردم و به عبارتی ما برای اولین بار توانستیم ماده ۲۶ قانون برنامه توسعه که مجموعهای از ارگانهای دولتی را مجبور میکرد حقوق و مزایای کارمندان خود را منتشر کنند، عملیاتی کنیم.
وی درباره اثرات شفافیت اظهار کرد: در شهرداری بسیاری از قراردادهایی که در شهرداری داریم تبعیضهای ساختاری در کل ادوار داشته است و ضرایبی که این قرارداد دارند و با امضای مدیران بالا و پایین میشود، اما وقتی که این اطلاعات در اختیار عموم قرار میگیرد و افراد میتوانند خودشان را با هم ردیفان مقایسه کنند، مطالبه جریان کارمندی و کارگری باعث میشود بسیاری از بی عدالتی ساختاری در کشور با مطالبه جریان عمومی اصلاح شود.
شعرباف تصریح کرد: شفافیت در حقوق و دستمزد خط شکن بود، چون فساد اغلب در بخش شهرسازی و کمیسیون ماده ۱۰۰ و قراردادها ایجاد میشود و نقشی که انتشار حقوق و دستمزد داشت بسیار مهم بود.
شهردار کرمان خبر داد: تا ماه آینده در شهرداری کرمان تمام اطلاعات مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ و جایی که آرای تخریب صادر میشود را مکان محور قرار خواهیم داد و هیئت ارزیابی ارزش افزوده را انجام خواهیم داد که دقیقا جاهایی که تصمیمات توسط یک فرد گرفته شود شفاف خواهد شد، کارشناسی املاک نیز به صورت دفترچه در سایت بارگذاری خواهد شد.
وی درباره اصلاح فرایندها در شهرداری کرمان عنوان کرد: ما تمام فرایندهایی که به نحوی یک سرش به مردم ختم میشده را احصاء کردیم و در این فرایندها به سمت مکانیزه کردن این فرایندها میرویم؛ الان در شهرداری کرمان فردی میخواهد نامهای را بدهد با کد ملی تمام مسیری که این نامه در اتوماسیون داخلی اداری شهرداری کرمان طی میکند را میتواند مشاهده کند و ببیند نامهاش تا چه میزان در چه بخشی چه میزان توقف غیر مجاز داشته است.
شهردار کرمان در پایان درباره وضعیت گرمخانههای شهر کرمان بیان کرد: ما متاسفانه در دوسال گذشته زیرساخت مناسبی درباره گرمخانهها نداشتیم، ولی سال گذشته دو فضای مجزا برای گرمخانهها کمک مردم افتتاح کردیم البته هنوز فضاهای گرمخانهها کوچک است و پروژهای را در بوستان قائم برای محل گرمخانهها استارت زدیم که در ۲۰ روز آینده افتتاح خواهیم کرد که محلی نزدیک به فضای سبز و دور از منازل مسکونی است؛ الان هم به صورت موقتی اسکان در اتوبوسهای شهری را داریم تا بحث ساخت گرمخانه دائمی به سرانجام برسد.
در بخش بعدی برنامه احمد خدایی نصر شهردار جغتای درباره شفافیت در شهرداری جغتای گفت: ما ابتدائا برای برقراری سامانه جامع شفافیت چهار سامانه تعریف کردیم که یک از آنها سامانه حقوق و دستمزدهاست و بعدها اسم سامانه را به سامانه پرداختها تغییر دادیم و کلیه پرداختیهایی که به کارکنان، مدیران و شخص شهردار پرداخت میشود را در یک سامانه ارائه میشود.
شهردار جغتای در ادامه بیان کرد: اولین جایی که ما در عرصه اجرا دست گذاشتیم سامانه پرداختها بود؛ حساب کتاب مبالغ و بحث شفافیت در شهرهای بزرگ و کلانشهرها با شهرهای کوچک متفاوت است به عنوان مثال ما برای بالا آوردن این سامانهها ۱۰۰ میلیون هزینه نیاز داشتیم که شهرداری جغتای این مبلغ را نداشت، ولی از شفافیت کوتاه نیامدیم و در قالب انتشار فایل pdf در سایت و فضای مجازی شفافیت را اجرا کردیم.
وی افزود: شاید نزدیک به ۶۰۰ شهر مانند جغتای در کشور داریم که این طرح در شهرداری جغتای میتواند الگویی برای شهرهای کوچک دیگر شود و ما این بهانه را از خودمان گرفتیم که کسی اگر میخواهد وارد شفافیت شود با کمترین هزینه میتواند شفافیت را اجرا کند.
احمد خدایی نصر درباره سامانه شفافیت املاک و مستغلات بیان کرد: شهرداریها املاک و مستغلاتی در شهر دارند و بعضا برای تامین هزینهها این املاک را عرضه میکنند؛ امروز که این نکته را عرض میکنم چند دستگاه نظارتی نسبت به مسائل درباره املاک شهرداری ورود داشتند و ما الان یازده ماه است نسبت به این موضوع درگیر هستیم.
وی ادامه داد: ما به خاطر رفع شبهه نسبت به مزایدات شهرداری سطح اطلاع رسانی را بالا بردیم و کسی نباشد که در سطح شهر از مزایدهها بی اطلاع نباشد به همین خاطر موشن گرافیک دو زبانه به زبانهای ترکی و فارسی تولید کردیم، تمام سطح شهر را بنر زدیم و از یک روزنامه کثیر الانتشار به چند روزنامه افزایش دادیم و در مجامع مختلف با مردم گفتگو میکردیم.
شهردار جغتای درباره شفافیت در مزایدات بیان کرد: بحث پاکت گشایی را به صورت پخش آنلاین در صفحه اینستاگرام و سایت انجام میدادیم و پس از مزایده نیز مبالغ را اعلام میکردیم که این مورد باعث افزایش سطح رضایت مردم بود.
وی در پایان بیان کرد: شهرداریهای کوچک از جنس ما که نزدیک به ۶۰۰ شهرداری هستند که اگر گامهای شفافیت ما با موفقیت صورت بگیرد میتوانند از این الگو برای شهرهای کوچک استفاده کنند.
فیلم کامل برنامه دادستان: