علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، در رابطه با اقدامات شهرداری تهران پیرامون موضوع عفاف و حجاب اظهار داشت: شهرداری تهران از مجموعههایی است که بیشترین لبه خدمت با شهروندان در شهر تهران را دارد. هر فردی از زمان بیرون آمدن از درب منزلش با امکانات و خدمات شهرداری رو به رو خواهد بود؛ و ما در مجموعه مدیریت شهری موظفیم که نسبت به شهروندان با هر گرایش و هر علاقه و سلیقهای ارائه خدمت داشته باشیم.
او در ادامه گفت: موضوع حجاب و عفاف نیز از این موارد مستثنی نیست. ما طبعاً چند دستگاه فرهنگی داخل مجموعه شهرداری تهران داریم. از سازمان فرهنگی هنری شهرداری گرفته که یک سازمان پر سابقه با حجم خدمات متکثر و متنوع در حوزه فرهنگی است، تا سازمان زیباسازی شهرداری که در تبلیغات پیرامونی شهر بسیار اهمیت دارد. همچنین معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران که در همه مناطق ۲۲ گانه، ایضا همه محلات در داخل این مناطق ۲۲ گانه کارهای اجتماعی و فرهنگی را سامان میدهد. در کنار اینها چند اداره کل مختلف در حوزههای مختلف کار میکند. مثلا اداره کل و امور بانوان ما در این معاونت اجتماعی در موضوع حجاب و عفاف کارهای مستقیم و غیرمستقیم دارند؛ تا بقیه مجموعههایی که شاید خیلی غیر مستقیمتر بهشان بپردازیم.
وی افزود: بیشترین حجم کاری که شاید به شهرداری مربوط شود، مربوط به کار ایجابی است. طبعاً دوستان در این چند ماه گذشته که روی آن کار کرده اند. از آنجایی دشمن که موضوع حجاب را به عنوان خط مقدم آفند و حمله خودش تعیین کرده است، برای اینکه به تعبیر خودش به نظام لطمه بزند و یا آن را متلاشی کند، ما نیز طبعاً در پدافند خودمان به این موضوع خیلی پرداخته ایم. جلسات ستاد حجاب و عفاف شهرداری با توجه به اتفاقاتی که در چند ماه گذشته و سال گذشته افتاده بیشتر شده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران اذعان داشت: من نمیتوانم بگویم که روی یک موضوع خاص زوم کنیم، بلکه مسئله حجاب یک بستهی کامل است. یعنی از کار ایجابی گرفته تا کار سلبی، بحث فرهنگسازی و کار قانونی در این بسته وجود دارد. برای مثال فرض کنید اگر قانون در حوزه حجاب و عفاف ارتقا پیدا کند، طبعاً دست همه باز میشود؛ و یا مثلاً اگر کار سلبی میکنیم، کار ایجابی بیاید و بحث فرهنگی در کنارش پرتوانتر قرار بگیرد؛ آن وقت درگیر تنها کار سلبی دیده نمیشود که بخواهد برداشتهای اشتباهی ایجاد کند.
نادعلی ادامه داد: در هر صورت، حجاب و عفاف حکم قرآن و حکم خدا است و زمانی که حکومت اسلامی تشکیل میشود، یکی از وظایفش این است که احکام اجتماعی قرآن را بر اساس سنت پیامبر پیاده بکند. این که ما داریم حکم خدا را انجام میدهیم که طبعاً وظیفه اصلی ما است. ولی باید توجه داشت که هیچ چیز جای آموزش پرورش و تربیت کودکان و نوجوانان از ابتدای دوره مهد کودک تا به انتها را نمیگیرد. ما تنها میتوانیم مکمل باشیم. هر کدام از دستگاههای مختلف فرهنگی، باید وظایف خودشان را بدون اینکه آن را بر دوش دیگری قرار دهند، انجام بدهند؛ تا بتوانند خط مکملی برای آن کار آموزشی و پرورشی باشد. انشاءالله در این دوره که تحول ارشاد و آموزش و پرورش هم باید رغم بخورد و سند تحول در آن اجرا شود، کار خوب و شایستهای اتفاق بیافتد.
نادعلی در رابطه با اجرای طرح عفاف و حجاب در چهارشنبههای فرهنگی تصریح کرد: ما بحثهایی را در خود مجموعه شهرداری داریم که تا جای ممکن تلاش شده است که حداقل در خود مجموعه شهرداری مراعات حجاب و عفاف را به نحو درست داشته باشیم. ممکن است در گوشههایی هم خلائی وجود داشته باشد؛ ولی همواره با دقت مدیران برطرف میشود. بحث دیگر در مکانهای عمومی که در اختیار شهرداری است، مانند نمایشگاههایی که برگزار میشود و یا مثلاً فضاهای ترددی عمومی مانند مترو و دیگر مکانها است. این موضوع طبعاً پیچیدگیهایی دارد. در محلهای تردد و عمومی که ازدحام وجود دارد و بحثهای امنیتی از جهت حفظ جان مردم اهمیت پیدا میکند، طبعاً هر گونه همکاری را نمیشود در این خصوص انجام داد. بحث باید توامان با ایمنی و چیزهای دیگر باشد. همچنین باید در نظر داشت که به هر صورت اینها مانند قانون ظروف مرتبط در فیزیک، همه اینها در اصل به کل جامعه متصل هستند.
وی در انتها تاکید کرد: همه باید دست به دست هم بدهند و از طرف دیگر نیز خود ما مردم هم آن وظیفه شخصی و فردی امر به معروف و نهی از منکر را در بحث سلبی قضیه به جا بیاوریم تا این کار به آرامی یک شکل درست پیدا کند. همچنین بدانیم که این امر، امر فرهنگی و اجتماعی است و با فشردن یک تکمه اتفاق نمیافتد. این کار استدلال لازم دارد و باید تدریجا روی آن کار کنیم؛ و اتفاقا آن را کامل ببینیم؛ همانطور که عرض کردم اگه فقط کار ایجابی انجام بدهیم و کار سلبی نکنیم، جامعه از دست میرود و همینطور اگر فقط کار سلبی کنیم و کار آموزش و فرهنگ سازی را انجام ندهیم نیز بی ثمر است. باید بدانیم که تا تفکر و باور تغییر نکند، پوشش اصلاح نخواهد شد.