عسکر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: شهردار تهران و تیم کاری وی برای حل معضلات اجتماعی شهر از جمله زباله گردی، کودکان کار، معتادین متجاهرتلاش میکنند و پروژههای مختلفی را تعریف کرده اند، تا معضلات را حل کنند.
وی افزود: یکی از اقداماتی که برای حل معضلات شهر از جمله زبالهگردی، در دستور کار است، طرح نوماند است. این طرح تفکیک زباله از مبدا را انجام میدهد. این پروژه با تکنولوژی، ابزار و امکاناتی که در اختیار شهرداری تهران است و با توجه به اراده مدیریت شهری میتواند موفق باشد.
جلالیان با اشاره به این موضوع که برای حل پدیده زباله گردی و ساماندهی کودکان کار، در صورت تشریح درست از سمت مدیران، همه ظرفیتها در اختیار آنها قرار گرفت، گفت: با اجرای طرح نوماند، چند معضل در شهر تهران حل خواهد شد، از جمله موضوع زباله گردی. دلیل وجود زباله گردها وجود زباله خشک و ارزشمند در مخازن است. ما با پدیده زباله گردی به چند دلیل مواجه هستیم، اول اینکه تفکیک از مبدا انجام نمیشود و پیمانکاران به شکل اصولی زباله را جمعآوری نمیکنند. باجرای کامل طرح نوماند معتادین متجاهر به سمت مخازن زباله نخواهند رفت و ما شاهد نقض حقوق شهروندی چه از لحاظ آلودگی¬های زیست محیطی و چه از منظر حفظ کرامت انسانی، نخواهیم بود.
"نتوانسته ایم شغل مناسب برای زباله گردها فراهم کنیم و این نقض حقوق شهروندی است.
معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری با بیان این که اگر همه کمک کنند تا طرح نوماند کامل اجرا شود در مباحث حقوق بشری اتهامات کمتری به ما وارد خواهد شد.
وی ادامه داد: در مورد معضل زباله گردی معتقدم که در حق زباله گردها که جویای شغل هستند، کوتاهی شده است. ما نتوانسته ایم شغل مناسب برای زباله گردها مهیا کنیم و این نقض حقوق شهروندی است. معتقدم که اگر ما زباله را تفکیک شده، درب منزل تحویل بگیریم یا حتی تفکیک نشده از درب منزل تحویل بگیریم میتوانیم آنها را به جاهایی که تفکیک انجام میشود، ارسال کنیم و از همین افرادی که زباله گرد هستند برای پردازش زباله در مرکز تفکیک پسماند، استفاده کنیم. در این مکان زباله گردها در شرایط مناسب با حقوق، مزایا، بیمه، لباس کار مناسب و با رعایت نکات بهداشتی، تفکیک زباله انجام بدهند و این شغل را داشته باشند.
عسکرجلالیان با اشاره به این موضوع که خیلیها فکر میکنند افرادی که در سطل¬های زباله جست و جو میکنند و به دنبال زبالههای خشک میگردند، به دلیل گرسنگی به دنبال غذا هستند. مخالفین و آنهایی¬که به هر حال با نظام زاویه دارند از این منظرهها فیلم و عکس میگیرند و متاسفانه سوء استفادههایی میکنند. ایران کشور اسلامی، مذهبی و ارزشی است و حس نوع دوستی خیلی قوی دربین مردم کشور وجود دارد. در کشور ما افرادی که به دنبال غذا در مخازن زباله باشند، بسیار¬بسیار اندک یا حتی میتوانم بگویم که وجود ندارند، مگر اینکه فردی معتاد متجاهر و به هر حال فرد خاصی باشد و این ممکن است¬که در همه جای دنیا وجود داشته باشد. بیش از ۹۹ درصد افرادی که شما میبینید در سطلهای زباله خم شده اند ¬اعم از زن، مرد، کودک، بزرگ و خرد سال همه اینها کارگرانی هستند که کارگری میکنند منتهی در بدترین نوع و در بدترین شکل.
وی با اشاره به این موضوع که بعضی از افراد در مواردی با استفاده از مونتاژ در فیلم و عکس زباله گردها، نیت تخریب چهره کشور در عرصه جهانی را دارند، گفت: ما باید مراقب باشیم. البته نمیگویم که کاملا بی عیب هستیم. یک فیلم کوتاهی را من دیدم که قسمتی از آن مونتاژ بود که خانومی با فرزندش در یک سطل زباله در یکی از مناطق شمالی شهر خم شده بود و کار تفکیک کردن زباله انجام میدادند، تفسیرکرده بودند که حتی در مناطق شمال پایتخت نیز مردم گرسنه و در مخازن زباله به دنبال غذا هستند؛ که این موضوع درست نیست. اگر فردی در مخزن زباله به دنبال غذا باشد با توجه به فرهنگ ارزشی و اسلامی مردم ما، حتما شهروندان عابر برای تهیه و خرید غذا به او کمک خواهند کرد در واقع ما مردمان مهربان و انسان دوستی داریم.
"زباله گردی از جمله بدترین اشکال کار است.
جلالیان ادامه داد: اگر مدیریت پسماند به خوبی رخ دهد از یک اتهام سنگین در حوزه بینالملل رهایی پیدا خواهیم کرد. ما در اسناد بینالمللی تعهد کردیم که اشکال سخت کار از جامعه حذف کنیم، کاری که خشن و خلاف شأن انسانی است؛ که اینها در مقاوله نامههای سازمان جهانی کار تصریح شده است و ما به این اسناد پیوسته¬ایم و تعهدات آنها را پذیرفته ایم. بر اساس ماده ۹ قانون مدنی، ما به هر سند بینالمللی که رسما ملحق شویم ملزم به رعایت آن هستیم و آن سند جز حقوق داخلی کشور محسوب میشود.
زباله گردی یکی از مصادیق بدترین شکل¬کاراست. همه دستگاههای زیربط باید کمک کنند طرح نوماند باسرعت و دقت بیشتر اجرا شود.
"شهرداری برای مدیریت پسماند باید به سراغ شرکتهای دانش بنیان برود
جلالیان در پاسخ به سوالی در مورد برخورد با مافیا گفت: هرجا که پول زیاد باشد و نظارت کافی نباشد، سواستفاده وجود خواهد داشت. سازمان مدیریت پسماند برای برخورد با مافیا و سواستفاده ها، ۱۵۴ قرارداد را به ۱۴ قرارداد تبدیل کرده که این کار بسیار ارزشمند است و نظارت و کنترل را دقیق و جدیتر خواهدکرد.
وی با بیان این موضوع که از ظرفیت دادستانیها میتوان در برخورد با مافیا استفاده کرد، گفت: دادستانها به عنوان مدعیالعموم در کنار شهرداریها هستند و ظرفیت آنها در اختیار شهرداری هاست. پدیده شوم زباله گردی نقض صریح حقوق شهروندی، حقوق بشر، کرامت انسانی، نقض صریح حق بر محیط زیست و پدیده شوم زباله گردی نقض صریح حق بر بهداشت است. همه این موارد جز حقوق عمومی و از شرح وظایف مدعیالعموم است. این جرمها چه در قالب فعل و یا ترک فعل باشد، واجد جنبه عمومی است و بدون شاکی خصوصی هم دادستان میتواند ورود کند. فقط کافی است که شهرداران مناطق و نواحی بخواهند، به راحتی میشود مافیا را کنترل کرد. نیاز به طرح شکایت هم نیست و فقط کافی است که به دادستانیها اطلاع بدهند.
وی بااشاره به این موضوع که ما یک کشور مستعد و باظرفیت هستیم و دهه ۸۰ با ۹۰ و همچنین با دهه ۱۴۰۰ بسیار متفاوت است، گفت: الان دانش و تکنولوژی به داد حقوق شهروندی و حقوق بشر رسیده است. با استفاده از دانش و تکنولوژیهای روز میتوانیم موضوع زباله و پسماند را با حداقل آسیب ها، مدیریت کنیم. شهرداری باید به سراغ شرکتهای دانش بنیان و نوآور برود و از آنها استفاده کند.