به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری اظهار داشت: هفته جاری اجلاس مهم هشت کشور عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (دی ۸) را در مصر داریم که وزیرخارجه در آن شرکت خواهد کرد.
بقایی ادامه داد: نشست سران با شرکت رئیس جمهور محترم برگزار خواهد شد. در خصوص روابط دوجانبه کشورهای عضو هم گفتگو خواهیم داشت.
وی در مورد بازگشایی سفارت ایران در دمشق، تاکید کرد: بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی است از جمله تأمین امنیت سفارت و کارکنان و اینکه شرایط لازم به لحاظ تأمین امنیت و سیاسی فراهم شود. این کار را دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد حملات و تجاوزات اسرائیل به سوریه گفت: این چیز جدیدی نیست. این حملات در ۱۴ ماه اخیر افزایش یافته است. ما به عنوان کشور مسئول در غرب آسیا و کشور اسلامی از هر فرصتی برای بسیج منطقهای و جهانی برای توقف جنایات این رژیم و تجاوزات آن علیه سوریه، یمن و … استفاده میکنیم.
بقایی اظهار داشت: تک تک دولتها موظفند در راستای حراست از هنجارها و اصول حقوق بینالملل برای توقف جنایت و تجاوزگری استفاده کنند. در سطح سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و نشست در قاهره این موضوع را مطرح خواهیم کرد. این یک وظیفه جمعی است که در جهت توقف تجاوزات تلاش کنند.
بقایی در مورد روایت ترکیه درباره تحولات سوریه گفت: غیرطبیعی نیست کشورها روایات خود را از تحولات و وقایع داشته باشند. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران و بقیه کشورها به صورت مشترک نسبت به امنیت و ثبات و تمامیت ارضی سوریه نگرانی داشتیم.
وی افزود: تلاش کشورها و دغدغه کشورهای شرکت کننده در دوحه این بود که مانع از بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.
بقایی با بیان اینکه حضور ما در سوریه مبنایی و اصولی بود و خروج ما هم مسئولانه بود، گفت: ما در سوریه به دنبال کشورگشایی و سیطره جویی و احیای امپراتوریهای گذشته نبودیم. آنچه در سوریه مهم بود کمک به تأمین امنیت مردم سوریه در مقابله با افراطی گری خشن بود.
وی عنوان کرد: با این هدف و بنا به دعوت دولت مستقر و قانونی سوریه حضور پیدا کردیم و حضور ما مستشاری بود و هیچ وقت برای دفاع از گروه و شخص خاصی در سوریه نبودیم آنچه برای ما مهم بود کمک به حفظ تمامیت ارضی و ثبات سوریه بود. ثبات در سوریه ضامن ثبات در منطقه غرب آسیاست.
سخنگوی وزارت خارجه درمورد رابطه ایران و چین اظهار کرد: این یک رابطه مستمر و روبه رشد است. در همه عرصههای اقتصادی، تجاری و فرهنگی اشتراکاتی داریم. موافقتنامه ۲۵ ساله مبنایی مهم ایجاد میکند و طبیعی است در این راستا رفت و آمدهایی انجام میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد برگزاری روز پاسداشت شهدای ترور با حضور وزیرخارجه، گفت: ایران به گواه آمار و تاریخ یکی از قربانیان اصلی تروریسم است لذا در مقابل تروریسم رویکرد جدی داشته است. ما شهدای زیادی را برای حفظ ثبات در منطقه تقدیم کرده است. در ماه آینده و هفته اول دی ماه رویدادی برگزار خواهد شد که یکی از گامهایی است که برای پاسداشت فداکاریهای شهدای ترور انجام خواهد شد و قرار است از فهرست اسامی و افرادی که در جریان مقابله با تروریسم در سطح منطقهای و داخلی جان خود را از دست دادند و به شهادت رسیدند، رونمایی شود.
بقایی در مورد موضع گیری سخنگویفدرال آلمان در مورد بیانیه مشترک با شورای همکاری خلیج فارس در مورد جزایر سه گانه افزود: طبیعی است از روشنگری در مورد مواضع نامناسب قبلی شأن استقبال میکنیم و انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند، موضع شأن را تصحیح کنند.
وی در مورد نامه سه کشور اروپا به شورای امنیت بیان کرد: پاسخ خود را به شورای امنیت ارسال کردیم و هم در بیانیهای که منتشر شد مواضع خود را اعلام مردیم. التهاب زایی در مورد موضوعی که مورد گفتگو بوده را نمیپذیریم. بنابراین این مکاتبات نه تأثیری در رویکرد ایران در ادامه برنامه صلح آمیز هستهای دارد و نه چیزی را فراتر از آنچه این کشورها بیان کرده بودند، اثبات میکند. این اظهارات از لحاظ حقوقی هم هیچ مبنایی ندارد.
سخنگوی وزارتخارجه در مورد گزارش منتشر شده از سوی وزارت خارجه در مورد حقوق بشر و اقدام در مجامع بین المللی گفت: گزارش وزارت خارجه بر مبنای یک مقررات قانونی منتشر شد. این گزارش هم در راستای کمک ما به ارتقای حقوقبشر و ترویج مفاهیم حقوق بشری در سطح بین المللی است و هم نشان دهد که برخی کشورها که در حوزه حقوق بشر خود را عاری از هرگونه مسائل ضد حقوق بشری میدانند، است. این مواردی است که باید مستند سازی شود.
بقایی در مورد ارتباط با دولت موقت در سوریه اظهار کرد: هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است. سوریه در مرحله گذار است. منتظریم این مرحله گذار طی شود. در زمان مقرر تصمیم خواهیم گرفت.
وی در مورد کانال ارتباطی سوریه با ایران و نقش ایران در این تحولات، خاطر نشان کرد: موضع ایران در مورد سوریه هم در قالب بیانیه رسمی وزارت خارجه شفاف بیان شد و هم در مصاحبههای وزیرخارجه مطرح شد. حضور ما در سوریه هدف روشن و اصولی داشت و آن مقابله با افراطی گری داعش و حمایت از مردم سوریه بود. درگیر شدن عراق و سوریه با داعش و خطر گسترش آن در منطقه را به یاد بیاوریم. طی ۱۴ سال گذشته از ساز و کارهای مختلفی برای کمک به سوریه انجام شد که روند آستانه یکی از آنها بود. ما روشن کردیم که بهعنوان کشوری که رابطه دیرینهای با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم.
سخنگویوزارت خارجه در مورد قطعنامه ۲۲۵۴، گفت: در طول سالها یکی از مبنای مهم برای کاهش تنش و پیشبرد روند سیاسی در سوریه بود. روند آستانه از این قطعنامه حمایت کرده است.
وی در مورد اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مربوط به جا نداشتن ایران و روسیه در آینده سوریه تاکید کرد: این خودش طنز جالبی است. او یک مقدار در زمان بیان این حرف مشغول مطالعه کتابهای تاریخی بوده است. زمانی که قدرت خارجی بخواهد برای منطقه تعیین تکلیف کند گذشته است.
بقایی در ادامه متذکر شد: اروپا باید در رفتار خویش بازنگری کند، اینکه چه تأثیری در شکل گیری مشکلات در منطقه به خصوص در سوریه داشتند. تعداد زیادی از تروریستها از کشورهای غربی به سمت سوریه سرازیر شده بودند و خطری برای امنیت و ثبات در سوریه بودند. آنان باید در عملکرد خودشان تجدیدنظر کنند به جای اینکه برای دیگران تعیین تکلیف کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تأمین تسلیحات رژیم صهیونیستی توسط آمریکا و آلمان، گفت: من به یاد ندارم در طول تاریخ سازمان ملل، هیچگاه به این میزان اجماع بینالمللی در مورد وجود خطر مشترک علیه هنجارهای حقوق بینالملل ایجاد شده باشد. آن چیزی که مشخص است بی کیفر ماندن رژیم صهیونیستی عامل کلیدی در جری کردن این رژیم و ادامه نقضهای قوانین حقوق بشر داشته است.
وی ادامه داد: ۹۹ درصد تسلیحات اسرائیل از سوی آمریکا و آلمان تأمین میشود و از جهت حقوق بینالملل کشورهایی که به جنایت کمک میکنند به عنوان همدست شناخته میشوند. سریعترین راه برای توقف نسل کشی توقف ارسال سلاح است و کشورهای منطقه انتظار دارند این کار انجام شود.
بقایی تصریح کرد: پروندههای مشخصی هم در دادگاههای بینالمللی تشکیل شده که بیسابقه است. در دیوان بینالمللی هم پرونده نسل کشی باز شده است. دیوان ۶ دستور مشخص درباره نسل کشی در غزه صادر کرده که هیچکدام اجرا نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: گزارشگر حقوق بشر فلسطین بارها در گزارشها اعلام کرده که ما با نسل کشی رو به رو هستیم. صحبتهای اخیر گزارشگر سازمان ملل درباره مبارزه با تروریسم بسیار گویا است. صراحتاً آنچه که عیان بوده ایشان بیان کرده است.
وی در مورد بدهی سوریه به ایران گفت: اعداد و ارقام مطرح شده بسیار اغراق آمیز است، یادداشت تفاهمها بین دو کشور امضا میشود بین دو دولت و گروه به مفهوم مقطعی نیست. این تکالیف و حقوق بین دو کشور وجود دارد و ناپدید نمیشود. این حقوق و تکالیف هم منتقل میشود.
بقایی در مورد پیشنهاد ترامپ برای رسیدن به یک توافق با ایران در همه زمینهها، خاطر نشان کرد: چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیدهایم. ترجیح میدهیم در مورد گمانه زنیها واکنشی نداشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد وضعیت سفارت سوریه در تهران، متذکر شد: کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند. در مورد وضعیت سفارت و بنا به تصمیمی که هیأت حاکمه جدید سوریه اتخاذ کنند، تصمیم خواهیم گرفت.
بقایی در مورد مشارکت ایران در صدور رأی مشورتی دیوان بین المللی دادگستری گفت: مواضع مان را به صورت مدون مطرح کردیم. از جمله موارد که قابل ذکر است مربوط به مفهومی است تحت عنوان مسؤولیت مشترک است که باید منصفانه باشد. تناسبی بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته وجود داشته باشد.
در حال تکمیل…