به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در دنیای امروز، حفاظت از افراد با موقعیتهای خاص و شخصیتهای برجسته بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت یافته است. تهدیدات امنیتی علیه این افراد در حال افزایش است و روشهای متعددی برای تأمین امنیت آنها به کار گرفته میشود. یکی از مهمترین و نوآورانهترین راهکارها در این زمینه، استفاده از پوشاک مقاوم به گلوله مانند جلیقه ها و تیشرتهای ضد گلوله است که نه تنها امنیت فیزیکی را افزایش میدهند، بلکه با ترکیب راحتی و کارایی، امنیت را به یک سطح جدید میبرند.
در واقع حفاظت از شخصیت یک شبکه منسجم شامل پروتکل های مختلف حفاظتی، رفتاری، اطلاعاتی و ارتباطی است و ابعاد مختلفی دارد و بسته به عوامل مختلفی مانند رفتارشناسی خود شخص تحت حفاظت، جغرافیای مورد تردد، جایگاه و اهمیت سیاسی شخص، سطح تهدیدات منطقه تحت حفاظت، متغیر بودن یا ثابت بودن فرد متغیر است.
رفتار شناسی خود فرد تحت حفاظت، در فرایند طرح ریزی پروتوکل حفاظت از شخصیت موثر است به طوری که سیستم برنامه ریزی شده برای حفاظت از وزیر میراث فرهنگی در بازدید از تحت جمشید(اقلیم منطقه بیابانی و مسیر های زولانی کمین خیز در کنار منطقه پروازممنوع و حساس به گلوله و آسیب های جانبی) با یک مهمان خارجی که در هتل اقامت میکند متفاوت است و موارد مختلف و جزئی مانند نوع خودروی انتخابی، نوع سلاح انتخابی( مثلا در هواپیما از نوع خاصی از گلوله استفاده میشود که بدنه هواپیما را سوراخ نکند و آیرودینامیک هواپیما حفظ شود)، تعداد و حتی پوشش محافظان میتواند ضامن جان فرد تحت حفاظت باشد.
گاهاً به دلیل خطر بالای ترور شخصیت،در محل ملاقات های عمومی و سخنرانی شخصیت، شیشه های ضد گلوله تعبیه میشود تا از خطر شلیک تک تیرانداز در امان بماند. البته شیشه ضد گلوله با تنهایی نمیتواند جان شخصیت را حفظ کند و باقی شبکه حفاظتی باید حداکثر پروتوکل های تعریفی را رعایت کنند که میتوان مواردی مانند بهره گیری از اخلالگر و جمر برای مقابله با ریزرپرنده، بهره گیری از دوربین های نظارتی و اپتیکی ترمال برای بررسی منطقه، بهره گیری از نیرو های لباس شخصی در محل، استقرار تک تیرانداز محافظ را مثال زد.
تصویر بالا ترامپ در حال سخنرانی پشت شیشه ضد گلوله، تصویر پایین احمدی نژاد در سخنرانی در لبنان که از پروتوکل ها تبعیت نکرد و حاضر نشد پشت شیشه ضدگلوله بایستد
سخنرانی ترامپ و اوباما پشت شیشه های ضد گلوله
یکی از عناصر جدانشدنی حفاظت از شخصیت، رفتار شناسی فرد تحت حفاظت است و میزان همکاری فرد با تیم حفاظت چه اندازه است. در واقع خود شخصیت، یک عضو مهم از تیم حفاظت از شخصیت خودش است و میزان همکاری او چه در مرحله اجرا و چه تمرینات در پایین آوردن خطرات موثر است. مواردی مانند مسلح بودن و توانایی استفاده از سلاح خود فرد و یا همکاری کامل با سرتیم در حوزه پوشش و اجرای پروتوکل ها مثال هایی از کنشگری خود شخصیت در تیم حفاظت است همانطور که پیشتر بیان شد گاها خود شخص تحت حفاظت بالاجبار از پروتوکل های تعریفی تبعیت میکند.
در زمینه پوشش ضد گلوله به دو صورت نهان و پیدا این مسله اجرایی میشود که بسته یه خطرات منطقه تردد شخصیت دارد. جلیقه های پیدا، همان جلیقه های ضد گلوله رایج هستند که بسته به تشخیص سرتیم حفاظت از منطقه تحت تامین، پوشیده میشود. مزایای آن توانایی حفظ جان شخصیت در انواع تهدیدات است و انواع مختلف گلوله های هسته سربی، هسته فولادی و گاهاً اورانیومی هم دفع میکند چرا که محدودیتی از باب پوشش وجود ندارد و شخصیت را میتوان به کامل ترین نوع تجهیزات مجهز کرد. در ادامه نمونه هایی از تجهیزات به تجهیزات حفاظت فردی نهان را مشاهده میکنید:
تصویری از آنالنا بربوک وزیر امور خارجه آلمان در بازدید از کیف که به تشخیص سرتیم حفاظت(BND) جلیقه و هلمت جنگی ضد گلوله پوشیده است
وزیر اقتصاد و توسعه آلمان در جریان بازدید از افغانستان که در مسیر فرودگاه تا هتل/پایگاه جلیقه ضد گلوله به تن کرده بود.
جان هاوارد، نخست وزیر استرالیا در بازدید از عراق به تشخیص سرتیم حفاظت(ASIS) تا هتل محل اقامت تجهیزات کامل حفاظتی جنگی به تن داشت
کاندولیزا رایس و سرتیم حفاظتش در بازدید از عراق
اما نوع دیگر البسه ضد گلوله به طور نهان است که در حفاظت از شخصیت، رایج تر است. در واقع با ایجاد یک لایه حفاظتی زیر لباس اصلی شخصیت، یک حلقه محافظتی دیگر برای اندام حیاتی شخص مانند قلب، ریه ها از جلو و عقب تشکیل میشود که در شرایط اضطراری خود میتواند نقش محوری در حفظ جان شخصیت ایفا کند. البته در طراحی این نوع جلیقه ها محدودیت زیادی وجود دارد و ضمن سبکی باید حجم کمتری نسبت به لباس رویی داشته باشد و این مسله از حفاظت آن میکاهد و عمده محصولات تولیدی مطابق این استاندارد صرفا توانایی دفع گلوله های ۹ میلی متری(کلت) و تفنگ های دست ساز سبک را دارد.
جدا از البسه مخصوص ضد گلوله زیر لباس اصلی، گاها متناسب با فرهنگ پوشش شخص تحت حفاظت، البسه مخصوص ضد گلوله تولید میشود که البته این مسله در البسه رایج سیاسیون( کت و شلوار) دشوار است و از این مورد کمتر استفاده میشود.
در ادامه نمونه هایی از البسه ضد گلوله نهان را مشاهده میکنید:
نمونه لباس دوخت صدری( بومی هند و پاکستان) که توسط شرکت های هندی به لایه های حفاظت ضد گلوله در فرایند دوخت مجهز شده است
لباس مذکور توانایی دفع گلوله ۹ میلی متری(شاهکش،کلت و پیستول های دستی) را در قسمت اندام های حیاتی دارد.
نمونه تیشرت ضد گلوله زیر لباس تولید شده در آمریکا که بین مقامات آمریکایی رایج است و توانایی دفع تمام گلوله های ۹ میلی متری و نوع خاصی از کالیبرهای بالاتر را دارد
به واسطه قدرت بالای صنایع بومی تولیدات نظامی و حفاظتی چه در حوزه دولتی( وزارت دفاع) و چه خصوصی( شرکت های دانش بنیان) توان تولید نمونه های بومی جلیقه های ضد گلوله سبک و سنگین و همچنین تیشرت های ضد گلوله در کشور وجود دارد.
در ادامه پوستر تیشرت ضد گلوله تولیدی صنایع دفاع را مشاهده میکنید:
تیشرت مذکور، توانایی دفع انواع مهمات ۹ میلی متری( کلت و پیستول)؛ شاهکش، ترکش و همچنین انواع ساچمه نرم و سخت را دارد. وزن این محصول ۹۵۰ گرم است و زیر پیراهن به راحتی پوشیده میشود و راحتی شخصیت حفظ میشود.
اندام حیاتی شامل قلب و ریه از جلو و عقب تحت پوشش لایه های محافظ قرار گرفته اند.
همانطور که پیشتر مطرح شد حفاظت از شخصیت فرایند پیچیده و شبکه محور است و تجهیزات حلقه محوری فرایند حفظ جان شخصیت به شمار میرود.
در کنار مسئله تولید و تجهیز، بحث انطباق پذیری و راحتی نقش مهمی در تداوم استفاده از تجهیزات و تبعیت از پروتوکل های تعریفی دارد.
کشور ما محصولات متنوعی در حوزه حفاظت از تاسیسات و اشخاص ارائه کرده است و هم شرکت های خصوصی و هم وزارت دفاع محصولات تراز جهانی را در کارنامه خود دارند. امید است روند مذکور ادامه پیدا کند و در کنار تامین نیاز داخلی، صادرات محصولات اینچنینی هم صورت بگیرد تا ضمن تامین تاسیسات و شخصیت های متحد، باعث ارزآوری و رشد صنایع داخلی هم شود.