به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران در مورد آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز قدس اظهار داشت: ما در آستانه آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز قدس قرار داریم. این یادگار امام خمینی(ره) برای همه ملت های آزادیخواه جهان بوده و این ابتکار موجب همبستگی تمام مردم جهان شده است. امسال با جنایات و اقدامات وحشیانه صهیونیست ها در غزه تمام توجهات به فلسطین معطوف شده و همه ملت های آزادی خواه خواهان توقف این کشتارها هستند. ملت ایران در راهپیمایی روز قدس یک بار دیگر حمایت خود را اعلام خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه برخی تحلیلگران اعتقاد دارند تمدید مذاکرات به معنای شکست است، افزود: آنچه مشخص است لغت تمدید با شکست متفاوت است، تمدید مذاکرات برای ادامه رایزنی های سیاسی، از ژنو شروع شد و اکنون این اراده سیاسی برای تمدید مذاکرات ادامه دارد. هنوز مکان دور بعدی مذاکرات که در اوایل سپتامبر خواهد بود، مشخص نیست.
وی خاطرنشان کرد: ما در پی مذاکرات وین 6 موضوعات مهم و دیدارهای خیلی فشرده ای داشتیم، صحبت از پرانتزها، از قبل مطرح بود و در پیش نویسی که آماده شد پرانتزها کمتر شد. حدود 8 تا 9 صفحه پیش نویس تقریباً آماده شده است و همان طور که گفته اند در بعضی از موضوعات اختلاف نظر وجود دارد. بحث ظرفیت غنی سازی و آب سنگین اراک از موضوعات مهمی است که مورد اختلاف بود، بنابراین باید این موضوع به یک راهکار مشخص برسد، لذا اجازه دهید تا این موضوعات سپری شود.
افخم همچنین در مورد موضوعات کلان در مذاکرات گفت: همان طور که قبلاً اعلام کردم همین موضوعات مورد اختلاف است که مهمترین آنها بحث ظرفیت غنی سازی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سؤالی در مورد حمایت ایران از طرح آتش بس در غزه افزود: جمهوری اسلامی ایران از هر طرحی که ملت فلسطین بپذیرد، حمایت می کند و بر این اساس ما مواضع و دیدگاه های فلسطین را می پذیریم.
وی ادامه داد: ما در مورد غزه رایزنی های سیاسی انجام داده ایم. جمهوری اسلامی ایران عضو سازمان همکاری های اسلامی بوده و فعالیت های بسیاری را در مورد حمایت از مردم غزه انجام داده است.
افخم خاطرنشان کرد: ما همچنین گفتگو با کشورهای عضو عدم تعهد را دنبال می کنیم. امروزه همبستگی کشورهای مختلف با مردم فلسطین بیشتر از گذشته است و روز به روز رژیم صهیونیستی در نزد افکار عمومی جهان منفورتر می شود که بخشی از این مسأله به دلیل حمایت های زیادی است که دنبال می شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در مورد سفر امیرعبداللهیان به عراق گفت: ایران همواره خواستار از بین رفتن گروه های تروریستی در عراق است و ما فعال تر شدن گروه های تروریستی در عراق را محکوم می کنیم. این دیدگاه ها را با کشورهای مهم منطقه در میان گذاشته ایم، بنابراین نباید به تروریست ها اجازه داده شود تا به جنایت های خود بپردازند برنامه سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به عراق نیز با همین رویکرد انجام شد. ایشان دیدارهایی با رهبران سیاسی عراق داشتند و همواره بر توقف فعالیت گروه های تروریستی تاکید کردند. ما امیدواریم گروه های تروریستی در عراق متوقف شوند تا این رویکرد تروریسم ابزاری برای فشار سیاسی نباشد.
وی همچنین در خصوص سفر نمایندگان مجلس به غزه گفت: متأسفانه رژیم صهیونیستی گذرگاه رفح، راه ورود به غزه را بسته و این امکان هنوز فراهم نشده است تا این سفر فراهم شود. ما همواره با مردم غزه اعلام همبستگی می کنیم و امیدواریم دولت مصر مساعدت لازم را برای گشودن این راه فراهم کند.
افخم همچنین در مورد تعیین سفرا در سازمان ملل گفت: هنوز نماینده جدیدی برای سازمان ملل تعیین نشده و فعلاً آقای دهقانی مسئولیت این کار را برعهده دارند؛ همچنین آقای صادقی به عنوان سفیر جدید ایران در عربستان تعیین شد که امیدواریم بتواند در اولین زمان کار خود را آغاز کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد قسط های آخر ایران افزود: طبق آخرین اخبار قسط آخر نیز پرداخت شده است.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت آقای نیکبخت افزود: متأسفانه حدود 12 ماه از ربوده شدن نیکبخت می گذرد و اقدامات سیاسی و تماس هایی با یمن انجام شده است و امیرعبداللهیان رایزنی هایی را از نزدیک داشته که بخشی از آنها حاکی از سلامت وی بوده و امیدواریم با تلاش های که انجام می شود به خبرهای بهتری برسیم.
افخم همچنین در مورد شناسایی عوامل ترور ابوالقاسم اسدی افزود: پیگیری ها برای عوامل ترور آقای اسدی ادامه دارد، ولی هنوز اطلاعات قطعی در دست نیست و ما نیازمند این هستیم که شواهد زیادی جمع آوری شود که امیدواریم دولت یمن ما را در این امر کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد روابط ایران و انگلیس افزود: تحول جدیدی صورت نگرفته است، ولی هنوز تاکید می کنم ما در مسیر گام به گام هستیم و امیدوارم ارائه خدمات ایرانیان بتواند روند قطعی و مشخصی داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه تمدید مذاکرات در واقع موجب شده است تا فعالین بخش خصوصی خواستار تعاملات اقتصادی با غرب شوند، افزود: تمدید در واقع نشانه انتخاب مسیر درست است و این مسیر رسیدن به توافق نهایی را راه حل موضوعات هسته ای می داند. ما طی چندین ماه گذشته شاهد فضای روانی منفی علیه ایران بودیم، اما این زمینه فراهم شده است تا فعالین اقتصادی و تجاری به اقدامات خود مشغول شوند و زمینه کار آنها فعال تر از گذشته گردد. امیدواریم این روند باعث کاهش تحریم ها شود و به این توافقات کمک کند.
افخم خاطرنشان کرد: ما خوشبختانه امروز بحث غنی سازی در داخل ایران را داریم و توانستیم از آن عبور کنیم. حقوق جمهوری اسلامی ایران برای داشتن برنامه های صلح آمیز هسته ای مشخص است، دیدگاه های ما خیلی روشن تبیین شده و ما همواره خواستار دست یافتن به حقوق هسته ای خود هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تغییر خانم اشتون افزود: وی همچنان که اعلام شد تا پایان دوره مذاکرات باقی خواهد ماند؛ چرا که به هر حال ساز و کاری در داخل اتحادیه اروپا وجود دارد. حضور اشتون به دلیل آشنایی با بحث ها، می تواند کمک کننده باشد.
وی در مورد رایزنی های ایران با کشورهای منطقه در مورد عراق افزود: ما همواره با کشورهای منطقه از جمله روسیه رایزنی های بسیاری داشته ایم و تروریسم به عنوان بحثی است که همه کشورهای منطقه برای از بین بردن آن تلاش می کنند. امیدواریم در بحث موضوع تروریسم به سمت واقع بینی برویم و اقدامات جمعی برای این پدیده شوم در نظر گرفته شود.
افخم همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد ارتباط ایران با کردهای عراق گفت: ما تماس های خوبی برقرار کرده ایم و رابطه ایران رابطه عمیق تاریخی است. یکی از موارد مهم در سفر آقای شمخانی به عراق، کمک به عراق و مبارزه با تروریسم بوده و تبادل دیدگاه ها در این خصوص انجام شده است. امیدواریم عراق بتواند با راهکارهای سیاسی حرکت کند و روند به خوبی ادامه یابد و گام های بعدی برای شکل گیری ساختار سیاسی در عراق برداشته شود.