یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: امارات نمیخواهد که قطر از این حصار و قطع رابطه دیپلماتیک با کشورهای عربی خارج شود زیرا به اقتصاد کشور امارات در صورت تشکیل جبهه ضد ایرانی، آسیبهای اقتصادی فراوانی متحمل میشود.
سید هادی سید افقهی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در پاسخ به این سوال که فرجام بحران قطر با کشورهای عربی به کجا خواهد رسید؟، اظهار داشت: تاکنون قطر با کمکهای اقتصادی و سیاسی دولت ایران و ترکیه در برابر فشارهای کشورهای عربی مقاومت کرده و حضور نیروهای نظامی ترکیه در این کشور، رابطه استراتژیک قطر_ترکیه را بهبود بخشیده است.
وی ادامه داد: قطر و عربستان سعودی، هر دو متحد آمریکا در منطقه هستند و آمریکا به دنبال آن است که بحران موجود در منطقه را حفظ کند تا بتواند هر دو طرف را بدوشد.
سید افقهی با تأکید بر اینکه منافع آمریکا در فروش تسلیحات به کشورهای عربی است، افزود: اخیراً طرف آمریکایی تلاش کرد که کشورهای خلیجفارس را یکپارچه کند و یک جبهه ضد ایرانی تشکیل دهد اما با مخالفت امارات متحده عربی مواجه شد.
کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: امارات نمیخواهد که قطر از این حصار و قطع رابطه دیپلماتیک با کشورهای عربی خارج شود زیرا به اقتصاد کشور امارات در صورت تشکیل جبهه ضد ایرانی، آسیبهای اقتصادی فراوانی متحمل میشود.
وی با بیان اینکه خیال قطریها از تحریمهای کشورهای عربی آسودهخاطر است، گفت: این کشور از خط هوایی کشورمان استفاده میکند و ایران هم در قبال آن درآمدی دارد؛ البته کشورمان به خاطر مسائل انسان دوستانه به قطریها کمک میکند.
سید افقهی یادآور شد: قطر و عربستان سعودی یک رقابت شدیدی منطقهای دارند و عربستان سعودی چند باری به قطر حمله نظامی کرده است؛ قطر از جنوب کشور خود، مرز زمینی مشترک با عربستان دارد ولی با بحرین و امارات که دو طرف چپ و راست آن هستند، فقط مرز آبی و هوایی دارد.
وی ادامه داد: عربستان در حملات خود بخشی از خاک قطر را جدا و برخی از چاه نفت آن را تصرف کرده است؛ اختلافات قبیلهای نیز در روابط این کشور تأثیر دارد و نزاعی میان آل ثانی و آل سعود بر سر منتسب بودن به «محمد بن عبدالوهاب» مطرح است.
کارشناس خاورمیانه با اشاره به حمایت سعودیها از گروه تروریستی داعش و قطریها از گروههای تروریستی که در عراق و شام حضور دارند، عنوان کرد: نزاع قطر و عربستان در کشور در ناآرامیهای سوریه مشاهده میشد و این دو کشور در اقتصاد نیز، رقابت تنگاتنگی در اوپک باهم دارند؛ قطر درآمدهای سرشار نفتی دارد اما جمعیت این کشور کم است و به همین جهت، به دنبال جلب سرمایهگذاران اروپایی است.
وی افزود: دولت عربستان به دنبال بستن شبکه تلویزیونی الجزیره قطر بود اما دولت قطر زیر بار این مسئله نرفت. دیگر شرط کشورهای عربی (عربستان، بحرین، امارات، مصر) برای این کشور، قطع رابطه با ایران بود اما قطریها گفتند که هیچ کشوری حق دخالت در سیاست خارجه آنان را ندارد.
سید افقهی در پایان بیان کرد: قطر در مناقشه خود با چهار کشور در دیوان بینالمللی دادگستری موسوم به لاهه پیروز شد و دیوان لاهه اعلام کرد که این کشورها حق ندارند قطر را محاصره هوایی کنند.