یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: اردوغان برای رسیدن به توهم امپراطوری عثمانی در حقیقت به دنبال آن است که عمق روابط استراتژیک خود را در منطقه گسترش دهد و خود را به عنوان قدرتی بلامنازعه در غرب آسیا جا بیندازد.
حسن ملکی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو درخصوص سیاست اردوغان مبنی بر تعرض به حریم جمهوری اسلامی گفت: سیاست ترکیه در سالهای اخیر مبتنی بر اصول مشخصی نیست گر چه برای اردوغان و حزب متبوع او ظاهرا این رویه و عملکرد مبتنی بر منافع ملی ترکیه است، اما حرکت زیگزاگی اردوغان طی سالهای اخیر باعث شده نگاه به سیاست خارجی ترکها قابل اعتماد نباشد و هیچ کشوری قدرت ریسک تعاملات در عرصه بین الملل با ترکها را نداشته باشد.
وی افزود: مصداق سیاست یک بام و دو هوای اردوغان را نزدیکی وی در سالهای گذشته به برخی کشورها مثل آمریکا و رژیم صهیونیستی یا حتی برخی کشورهایی که شرایط منطقه را بی ثبات کرده انداز یک سو و از سوی دیگر اردوغان با سیاست چند گانه خود از مردم فلسطین حمایت میکند.
ملکی ادامه داد: اردوغان در موضع گیری در خصوص اسلام هراسی غرب واکنش جدی نشان میدهد و در جای دیگر با برخی کشورها با این سیاست همراه و هم قدم میشود.
این کارشناس مسائل بین الملل این رویه عملیاتی اردوغان در عرصه سیاست بین المللی را براساس تلاشهای او برای رسیدن به توهم امپراطوری عثمانی دانست و یادآور شد: در حقیقت اردوغان به دنبال آن است که عمق روابط استراتژیک خود را در منطقه گسترش دهد و خود را به عنوان قدرتی بلامنازعه در غرب آسیا جا بیندازد.
وی با اشاره به سیاستهای اردوغان در قفقاز گفت: وی در منطقه قفقاز نیز به دنبال آن است که نفوذ خود را گسترش دهد و درحالی که دو دهه قبل و در زمان فروپاشی شوروی با کشورهای این منطقه رابطه خوبی نداشت به طور ناگهانی با برخی از این کشورها سیاستهای نزدیک و دوستانه ای اعمال کرد.
*ترکیه دائما شعارهای آذربایجان یکپارچه را القا می کند/ ترکیه به دنبال ایجاد چند دستگی در ایران است ملکی ادامه داد: به عنوان مثال ترکها در منطقه آذربایجان شعارهایی درجهت ایجاد آذربایجان یکپارچه مطرح میکنند و به کشورهای مختلف منطقه از جمله آذربایجان القا میکنند که زمانی بخشی از ایران بوده است.
وی تاکید کرد: همه این واکنشها از طرف اردوغان براساس این تفکر است که برای رسیدن به اهداف خود باید همسایه خود یعنی ایران را دچار تنش و ناآرامی کند و میان قومیتهای مختلف در کشور ما چند دستگی ایجاد کند و یا در خصوص مسائل اقتصادی ایران را به سمت چالش بکشاند.
*اردوغان بارها در مسیر صادرات گاز ایران به ترکیه سنگ اندازی کرده است ملکی مصداق این اقدام ترکیه را سنگ اندازی آنکارا بر سر صادرات گاز ایران به این کشور دانست و تصریح کرد: ترکها بارها تلاش کردند که مسیر صادرات گاز ایران به ترکیه را منحرف کنند، چون اساسا شخص اردوغان به دنبال تامین گاز ترکیه از آذربایجان است، چون این کشور تحت سیطره و نفوذ ترک هاست و میتواند گاز آنها را به طور دائم تامین کند.
*اردوغان برای رسیدن به رویای امپراطوری عثمانی آداب دیپلماتیک را کنار گذاشته است این کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که اساسا وقتی ترکها در خصوص زیاده خواهی خود مورد اعتراض جمهوری اسلامی قرار گرفتند چرا آنها سفیر ایران در آنکارا را احضار کردند آیا این عمل مطابق عرف بین المللی بود؟ گفت: از آنجا که ترکیه سال هاست که رویای امپراطوری عثمانی را در سر دارد برای رسیدن به این هدف رعایت مسائل بسیاری از جمله آداب دیپلماتیک را کنار گذاشته است وقاحت ترکها در زیر پا گذاشتن پروتکلهای دیپلماتیک مسبوق به سابقه است و مهم این است ما بتوانیم در برابر این اقدامات بایستیم.
*زیاده خواهی اردوغان سنگ محک عملکرد مردم و مسئولین خواهد بود/ مردم آذربایجان همواره در صف مقدم دفاع از ایران بوده اند وی با بیان اینکه قطعا شعری که اردوغان در مراسم رژه نظامی باکو خواند و زیاده خواهی که انجام داد سنگ محکی برای مسئولین و مردم جمهوری اسلامی است به ویژه مردم وطن پرست آذربایجان که در قبال این زیاده خواهی ایستادگی کردند و نشان دادند ایران برای آنها تا چه اندازه مهم است گفت: هر چند مردم این خطه به زبان ترکی صحبت میکنند و برای این زبان ارزش قائل هستند، اما در قبال توسعه طلبی همسایگان ما ایستادگی کردند و این مردم در حقیقت در زمان هشت سال دفاع مقدس نیز در خط مقدم دفاع از این مرز و بوم بودند.