انجمن علوم خاك ايران با صدور قطعنامه اي اعلام كرد خشك شدن بخش هاي از درياچه اروميه سلامت شهروندان و منابع خاك كشور را تهديد مي كند.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاري دانشجو» از تبريز، انجمن علوم خاك ايران در پايان دوازدهمين كنگره علوم خاك ايران با صدور قطعنامه اي با اشاره به پيگيري هاي مستمر اين انجمن، موسسه تحقيقات خاك و آب و معاونت آب، خاك و صنايع وزارت جهاد كشاورزي در «لايحه جامع خاك» از نمايندگاه مجلس شوراي اسلامي خواسته شده است باحمايت قاطع از اين لايحه نسبت به تصويب آن سريع اقدام و مديران و برنامه ريزان در دولت نيز با تهيه آئين نامه هاي اجرايي آن را به اجرا گذارند.
بر اساس اين گزارش شركت كنندگان در اين كنگره در بخش ديگري از اين قطعنامه با اشاره به خشك شدن بخش هايي از درياچه هاي سطحي مانند درياچه اروميه، پيشروي مرز بيابان هاي مركزي و بروز پديدهايي مانند گرد و غبار و شور شدن اراضي كشاورزي كه سلامت شهروندان و منابع خاك كشور را تهديد مي كند، خواستار پيگيري جدي معضل خشك شدن درياچه اروميه از سوي مسئولين زيربط شده و تاكيد كرده اند: وقوع اين پديده بخش وسيعي از اراضي زراعي و باغات منطقه را در معرض خطر شور شدن و نابودي قرار مي دهد.
اين قطعنامه مي افزايد: به منظور مديريت اين بحران ها و كاهش خطرات آن ها در كشور ضروري است شناخت و پايش منابع خاك كشور بيش از پيش تقويت و در راستاي حفاظت و مديريت پايدار اراضي تلاش شود.
در بخش ديگر از اين قطعنامه انجمن علوم خاك ايران با اشاره به وضعيت خاك هاي كشاورزي كشور و تاكيد بر اينكه روش هاي فعلي مديريت منابع پاسخگوي اهداف برنامه هاي توسعه اي و نيازهاي امنيت غذايي نسل هاي آينده نيست، تصريح كرد: بدين منظور جلوگيري از تخليه عناصر غذايي، حفظ محيط زيستي خاك، جلوگيري از سوزاندن بقاياي گياهي، توسعه كاربرد مواد آلي، توسعه و ترويج مصرف بهينه كود از طريق آزمون خاك و حركت به سمت كشاورزي حفاظتي از جمله مواردي است كه بايد سرلوحه كار مديريت اجرايي كشور قرار گيرد.
در ادامه اين قطعنامه آمده است: كاربري اراضي كشاورزي در اطراف كلان شهرها و در دشت هاي حاصل خيز به مسكوني و صنعتي يكي از ديگر تهديدات منابع خاك حاصل خيز كشور مي باشد و ضرورت بازنگري قوانين، دستورالعمل ها و رويه هاي اجرايي مربوطه در جهت حفظ اراضي مستعد كشاورزي مورد تاكيد است.
اين قطعنامه بيان داشت: توجه به وضعيت فعلي آموزش رشته هاي كشاورزي و به ويژه علوم خاك و جمعيت فزآينده فارغ التحصيلان جوياي كشاورزي و به ويژه علوم خاك و جمعيت فزآينده فارغ التحصيلان جوياي كار، تقويت سطح تشكيلاتي دفتر آب و خاك و وزارت جهاد كشاورزي به منظور عملي كردن نتايج و دستاوردهاي پژوهشي محققين اين رشته، بهره گيري از سرمايه نيروي انساني خبره و متخصص در پژوهشهاي مرتبط با خاك در كشور و جهت دهي سرمايه هاي ملي در اين رابطه با محوريت انجمن علوم خاك ايران از موضوعات مورد تاكيد اين قطعنامه است.
در ادامه اين قطعنامه آمده است: اجراي برنامه هاي موثر حفاظت خاك، با توجه به ضرورت دسترسي به ابزارهاي ارزيابي و برآورد فرسايش و رسوب از سوي پژوهشكده حفاظت خاك و آبخيزداري باهمكاري دانشگاه ها و متخصصين، حمايت از اجرايي شدن قانون برنامه پنجم توسعه در زمينه اختصاص 35درصد از كل يارانه تخصصي به كودهاي مصرفي كشور تا پايان اين برنامه به كودهاي آلي زيستي، توجه جدي به موضوع كنترل كيفيت كودهاي توليد داخل و وارداتي خصوصا كودهاي زيستي، تدوين استانداردهاي آلودگي خاك و ايجاد بانك اطلاعاتي خاكهاي كشور از ديگر موضوعات مورد تاكيد در اين قطعنامه است.
لازم به ذكر است دوازدهمين كنگره علوم خاك ايران از 12 شهريور ماه جاري به مدت 3 روز باحضور 1030 نفر از محققان، اعضاي هيئت علمي و دانشجويان سراسر كشور در دانشگاه تبريز برگزار شد.