به نظر میرسد تا زمانی که تعارضات میان پاکستان و هند وجود دارد، تلاشهای آمریکا در تغییر دادن رفتار اسلام آباد بی فایده خواهد بود.
به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، پایگاه خبری-تحلیلی نشنال اینترست در یادداشتی به تحلیل روابط پاکستان و آمریکا پرداخته است. متن زیر تحلیل این پایگاه می باشد:
تلاشها جهت بهبود روابط آمریکا (و متحدان غربی اش) و پاکستان کاملا تحت تاثیر نقش پاکستان در افغانستان و روش حکومت این کشور، قرار گرفته است.
اما این تلاشها نتیجه ای در پی نداشته و این روابط روز به روز بدتر شده اند. در واقع به نظر میرسد تا زمانی که تعارضات میان پاکستان و هند وجود دارد، تلاشهای آمریکا در تغییر دادن رفتار اسلام آباد بی فایده خواهد بود. در نظر پاکستانی ها، تعارضاتشان با هند آنچنان مهم است که تعیین کننده رفتار آنها در قبال هر موضوعی مانند رویکردشان به غرب و جنگ افغانستان، خواهد بود. اما اگر مشکل روابط پاکستان و هند حل شود، اوضاع به گونه دیگری رقم خواهد خورد.
این موضوع سوال دیگری را بر می انگیزد: اینکه سیاست آمریکا در قبال هند چگونه است؟
رویکرد آمریکا به هند سالها تحت تاثیر این نظریه بوده که اگر امریکا می خواهد قدرت چین را که قدرتی رو به رشد در آسیاست کنترل کند، باید روابط حسنه ای با هند داشته باشد. به این خاطر، آمریکا همیشه در برابر این ایده مقاومت می کرد که در تعارض میان هند و پاکستان، باید به هند فشار وارد کند که به پاکستان امتیاز بدهد. و تا زمانی هم که این سیاست پابرجاست، بنظر نمی آید بتوانیم شاهد بهبود روابط میان آمریکا و پاکستان باشیم. موضوعی که برای تبعاتی منفی برای واشنگتن در افغانستان خواهد داشت.
در هر صورت، آنچه مایه نگرانی همگان است، ترکیب شدن تروریسم و سلاح هسته ای است و تنها نقطه در جهان که در آن بیشتراز بقیه نقاط، احتمال وقوع چنین امری می رود، پاکستان است.
اگرچه دولت پاکستان اقدامات متعددی در جهت امنیت سلاح های هسته ای خود انجام داده، اما غرب همچنان نگران این موضوع است. دولت پاکستان که به آمریکا ظنین است، پیشنهادهای کمک آمریکا را برای بهبود امنیت سلاح های خود رد کرد. در اینجا بود که غرب متوجه شد از محل نگهداری همه سلاح های هسته ای پاکستان آگاه نیست.
حمله سال 2011 به پایگاه دریایی کراچی - به لطف نفوذی های القاعده در ارتش پاکستان- که از نظر ایمنی در سطح بالایی قرار داشت، این احتمال را که حملات مشابهی در تاسیسات نگهداری سلاح های هسته ای صورت پذیرد را افزایش داده است.
پاکستان تعداد کلاهک های هسته ای خود که در سال 2007، به 60 عدد می رسید را به بیش از 100 عدد در اوایل سال 2011 رسانده و نیز به ساخت تاسیسات هسته ای "خوشاب" سرعت بخشیده است. این تاسیسات چهارمین راکتور هسته ای این کشور محسوب می شود و در سال 2013 به بهره برداری می رسد.
ارتش پاکستان از یک طرف به ارتش آمریکا برای جنگ در افغانستان و با طالبان کمک اطلاعاتی می کند اما از طرف دیگر شاهد این هستیم که طالبان افغانستان قادر است در پاکستان پنهان شود، نیرو جذب کند، دوباره مسلح شود و به افراد خود آموزش دهد و... .
این امر، کاملا تلاشها در جهت از بین بردن شورشها در افغانستان را بی اثر خواهد کرد.
پاکستان همیشه دولت آمریکا را برای نقض حاکمیت این کشور بصورت علنی محکوم کرده و همچنین به احساسات ضد آمریکایی در درون این کشور دامن زده است.