با انتشار شماره 58 و 59 ماهنامه سوره اندیشه هفتمین صفحه از دفتر جدید سوره ورق خورد، در این شماره موضوعات مختلفی چون سبک زندگی با موضوع حجاب، بايد کمي هم به فکر «چگونه گفتن» بود، گوساله سامري تاريخ و قدرت فائقه زندگي دیده میشود.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزای دانشجو»، با انتشار شماره 58 و 59 ماهنامه سوره اندیشه هفتمین صفحه از دفتر جدید سوره هم ورق خورد.
این شماره اگرچه خود را با دشواري از لابهلای چرخدندههای بوروکراسی ایرانی بیرون کشیده است! ولی سرزندهتر و پربارتر از شمارههای قبلی به حضور مخاطبان خودش عرضه میشود، آنهایی که منتظر سرمقاله این شماره بودند، گویا باز هم باید صبر کنند تا شايد در شمارههای بعدی سرمقالهای را بخوانند که تلاش کرده است با نگاهی متفاوت و رها از مشهورات رایج درباره مجلس و قانونگذاری بیندیشد.
مجله خبري که شايد بتوان گفت متنوعترين و بهروزترين قسمت سوره است، بخشهاي مختلفي را در دل خود جاي داده است که از جمله آنها ميتوان به پروندههاي ذيل اشاره کرد:
تأملاتي درباره سينماي ايران؛ نقد و بررسي افکار و آراء دکتر حسين کچويان با قلم اساتيدي چون دکتر ابراهيم فياض، دکتر شهريار زرشناس، دکتر منوچهر آشتياني؛ نقد و بررسي عملکرد سازمان مطالعه و تدوين کتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) با حضور حجتالاسلام دکتر احمد احمدي، دکتر محمد رجبي، دکتر علياصغر پورعزت و دکتر حسن ملانظر و بررسي چرايي ظهور توريست و تفاوتهاي آن با زائر.
سبک زندگی با موضوع حجاب
بخش «سبک زندگی» که در شمارههای قبل به موضوعات مختلفی چون درآمد، خانواده، مدرسه، عشق و ... میپرداخت، اين شماره خود را تماما به موضوع «حجاب» اختصاص داده است. بررسی سیر تحولات حجاب و عفاف در ایران، تأمل پیرامون رابطه ساختارها و سیاستگذاریها با وضع پوشش، رابطه خانواده و تغییر الگوی پوشش و حتی تبیین رابطه مترو و پوشش از جمله مطالبی است که میتوانيد درباره حجاب بخوانيد.
اگرچه سوره انديشه فروردينماه امسال، ضميمه آزاد (اسماء) خود را به موضوع بحران سرمايهداري اختصاص داده بود، ولي گويا هنوز هم حرفهايي براي گفتن مانده است که ميتوان در بخش نظام اجتماعي مورد مطالعه قرار داد.
«آيا سرمايهداري اسلامي امکانپذير است؟»، «رويکرد عملياتي در تحليل تحول نظامهاي اقتصادي»، «يک تصور واهي، يک بحران جهاني»، ميزگرد بحران سرمايهداري با حضور دکتر درخشان، دکتر مالجو و دکتر غنينژاد و شرحي بر ويژگيهاي سرمايهداري ايراني از مهمترين مطالب اين شماره نظام اجتماعي به نظر ميرسد.
نظريه اجتماعي مطالب اين شماره خود را درباره روش، گرد آورده است، اگرچه دبير اين بخش عزم آن داشته تا با اشاره به نظرات مختلف درباره روش، خود را بيطرف نشان دهد، اما رايحه نگاه انتقادي به روش از مجموع مطالب به خوبي به مشام ميرسد.
اين رايحه را ميتوانيد از تيتر مقالات اين بخش استشمام کنيد: تحشيهاي بر منازعه گادامر-هابرماس؛ روش يا ضد روش، مسئله اين نيست!؛ روش و بسترهاي اجتماعي طرح آن؛ روششناسي و مکاتب آن؛ مناظره لاکاتوش و فايرابند؛ تنزيه، طريق تفکر و سلوک يا متد؟
«کلام»؛ آنچه هست و آنچه بايد باشد
بخش تفکر که تلاش کرده است جايگاه «کلام» را (آنچه هست و آنچه بايد) در وضعيت فکري امروز ما نشان دهد، در اين شماره خود مدعي است حرفهايي درباره کلام و الهيات زده که کمتر به آن توجه شده است.
اين ادعا از همان ابتداي ورود به اين بخش خودنمايي ميکند، جاييکه دبير آن در تلاش است «کلام» را در مرتبه انواع ديگر تفکر يعني فلسفه و عرفان بنشاند، کلام و برزخ ايمان؛ چرايي کثرت الهيات در غرب؛ الهيات يهودي و روح تجدد؛ پروتستانيسم و تمدن غربي؛ هر فلسفهاي علم کلامي پنهان است؛ کلام، روح انسجامبخش تمدن اسلامي و کلام در دوره غربزدگي معاصر، تيتر نيمي از مطالب بخش تفکر است.
ديگر بس است هر چه از «چه گفتن» گفتيم، بايد کمي هم به فکر «چگونه گفتن» بود
هنر و ادب هم که اين شماره خود را مفصلتر از شمارههاي گذشته بسته است، گويا دل پر دردي از تلويزيون دارد! البته نه از تلويزيون، بلکه از فرار از تأمل درباره تلويزيون.
دبير هنر و ادب که در سخن ابتدايي آورده است: «ديگر بس است هر چه از «چه گفتن» گفتيم، بايد کمي هم به فکر «چگونه گفتن بود» تلاش کرده است خود اولين عامل به اين توصيه باشد.
گزيدهاي از تيترهاي مطالب اين بخش از اين قرار است: تلويزيون ما را محو ميکند؛ عالم رسانهاي و معناي جديد زن؛ طغيان کپي بر اصل؛ رسانهها، ابزاري براي توليد حقيقت يا مرگ معنا؛ اخبار يا فيلم شاد تلويزيوني؟ و تصرف زيباييشناختي.
«انسان، جامعه و تاريخ» موضوع کلي اين شماره بخش تاريخ است، گوساله سامري تاريخ و قدرت فائقه زندگي؛ فراز و فرودهاي فلسفه تاريخ؛ نگاهي کوتاه به انسان، تاريخ و جامعه از منظر مارکس؛ تاريخ در افق وجود؛ نسبت جامعه، تاريخ و فلسفه در انديشه ابن خلدون و استاد مطهري؛ نسبت آزادي، جامعه و تاريخ در انديشه هگل مطالب اين شماره تاريخ را تشکيل ميدهد.
خواندنيترين مطالب سوره؛ مقدمه دکتر داوري اردکاني بر چاپ جديد کتاب «فلسفه، سياست، خشونت»
در نهايت، وقتي ضميمه اسفار را ورق ميزنيم، بعد از گفتوگوي سوره با دکتر نصرالله حکمت و معرفي کتابهاي وي و گذر از معرفي تفصيلي چند کتاب، به ميزگرد کتاب بينامتنيت ميرسيم و تا آخر اوراق نخوديرنگ اسفار، مطالبي را درباره نقد ادبي ميبينيم؛ از کتابشناسي نقد ادبي گرفته تا جريانشناسي آن.
از خواندنيترين مطالب اين شماره سوره انديشه، آخرين مطلب آن است، يعني مقدمه دکتر داوري اردکاني بر چاپ جديد کتاب «فلسفه، سياست، خشونت».