به گزارش خبرنگار فرهنگي «خبر گزاري دانشجو»، نشست رسانهاي چهاردهمين جشنواره بين المللي نمايش عروسكي تهران – مبارك با حضور دكتر اردشير صالحپور، دبير جشنواره؛ قادر آشنا، مدير مركز هنرهاي نمايشي و پيمان شريعتمداري، مدير اجرايي جشنواره صبح امروز، دوشنبه، 5 تير در سالن كنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.
اردشير صالح پور بعد از پخش كليپي از جشنوارههاي گذشته از ويژگيهاي بارز تئاتر عروسكي و جدا بودن اين ژانر از تئاتر صحنهاي گفت: تئاتر عروسكي داراي ريشه و ادبيات 4000 ساله است و به نظر ميرسد كه تئاتر عروسكي با انسان انس دائمي داشته؛ انساني كه با سنگ، گل و چوب براي خود همزاد ميساخته و در واقع آغازگر نمايش عروسكي بوده است، به اين ترتيب با كشف سايه و نمايش سايه، مي توان قدمت اين تئاتر را به طلوع خورشيد بر روي زمين و كشف سايه توسط انسان دانست.
دبير چهاردهمين جشنواره بين المللي نمايش عروسكي تهران – مبارك قدرت فانتزي و جادويي، ارتباط سالم و شاد با كودكان و بهرهگيري از ماسك و گريم را از ويژگيهاي تئاتر عروسكي دانست و افزود: جشنواره چهاردهم 10 تا 15 تير ماه با ياد زنده ياد جواد ذوالفقاري برگزار ميشود.
وي گفت: جشنواره شامل بخشهاي صحنهاي، خياباني و پيشكسوتان، پاتوق تئاتر كودك و نوجوان و نمايشگاه و كارگاههاي عروسكي كودكان است.
صالح پور در مورد بخش بين الملل گفت: در جشنواره امسال كارهايي از آلمان، كره جنوبي، بلاروس، تركيه و گرجستان شركت دارند؛ 105 گروه نمايشي از سراسر جهان خواهان شركت در جشنواره بودند، اما به دليل محدوديت، تنها همين هفت كشور را دعوت كرديم؛ البته گروههاي آلمان، بلاروس و گرجستان در اين جشنواره، دو نمايش خواهند داشت.
دبير چهاردهمين جشنواره بين المللي نمايش عروسكي تهران – مبارك با اشاره به حضور ايران در كنگره چين و فعاليت تئاتر عروسكي ايران و شناخته شدن آن در كنگره كانادا و فرانسه گفت: استاد ميرزا از كشور آلمان با تخصص ساخت عروسك هاي غولپيكر با موضوع سيمرغ، گروه ايتاليايي با تكنيك شن روي شيشه و آموزش مينياتورهاي ايران و همچنين سه تن از استادان ايتاليا در تبريز كارگاههاي آموزشي برگزار خواهند كرد.
وي افزود: با همكاري مبارك يوليما، استاداني از ارمنستان را براي برگزاري كارگاه در بيرجند دعوت كرديم؛ همچنين گروهي از افغانستان به كمك انستيتويي از فرانسه، نمايشي را آماده كرده اند كه در بيرجند اجرا خواهد شد.
صالحپور گفت: تقسيم و حضور كارگاهها در شهرهاي مختلف به منظور تقويت گروههاي شهرستاني و تئاتر عروسكي در ايران انجام شده است.
دبير چهاردهمين جشنواره بين المللي نمايش عروسكي تهران – مبارك از حضور دبيران جشنوارههاي مختلف در جشنواره تهران مبارك خبر داد و گفت: دبير جشنواره بوخوم، دبير جشنواره الجزاير، استاداني از گرجستان، كمپاني ابراتسف از روسيه و پراك در اين جشنواره حضور دارند.
صالح پور در مورد تعداد آثار به خبرنگاران گفت: در بخش صحنهاي 258 اثر ارسال شد كه 21 اثر مورد پذيرش قرار گرفت، در مورد طرحهاي فضاي باز از 68 اثر، 9 اثر پذيرفته شد و از 11 اثر دانشجويي نيز چهار اثر انتخاب گرديد.
وي با اشاره به اينكه به خاطر كمبود در بخش نمايشنامه نويسي سه اثر پذيرفته شده است، افزود: سه اثر شركت كننده در بخش نمايشنامه نويسي مورد حمايت ويژه جشنواره قرار خواهد گرفت؛ يعني علاوه بر چاپ اين سه اثر، توليد كارگاهي اين آثار توسط استادان برجسته از اين آثار را خواهيم داشت.
دبير چهاردهمين جشنواره بين المللي نمايش عروسكي تهران – مبارك در مورد بخش ويژه جشنواره گفت: استاد رضا جعفري و حسن لوئيان از اصفهان و نايين عروسكهاي 120 ساله خود را در نمايشگاه براي بازديد عموم به نمايش خواهند گذاشت.
صالح پور همچنين در مورد حضور هنرمندان در جشنواره چهاردهم گفت: 634 هنرمند در اين جشنواره مشاركت و حضور دارند؛ در بخش ميداني و صحنهاي، گروههايي از بندر انزلي، تبريز، بابلسر، اردبيل، ايلام و قائمشهر شركت مي كنند كه اين حضور باعث رشد هنرمندان تئاتر عروسكي خواهد شد.
در ادامه نشست پيمان شريعتمداري، دبير اجرايي جشنواره گفت: امسال بزرگداشتهايي از استاد هنگامه مفيد و استاد ايرج محمدي و همچنين بزرگداشت و تقدير از استاد رضا جعفري و حسن لوئيان، دو پيشكسوت تئاتر عروسكي را داريم.
وي همچنين در مورد چاپ كتاب در خصوص فعاليت اين دو استاد خبر داد و افزود: كانون پرورشي و بنياد رودكي و همچنين ميراث فرهنگي و كاخ گلستان در اين جشنواره مشاركت و همكاري داشتند.
در ادامه نيز قادر آشنا، مدير مركز هنرهاي نمايشي در مورد علل برگزاري جشنوارهها به خبرنگاران گفت: اين جشنواره محلي است براي تضارب آرا و در واقع كارگاه پژوهشي براي هنرمندان جهت تبادل و گرفتن ايدههاي نو از يكديگر.
وي در مورد خبر ويژه خود گفت: نمايش عروسكي و جشنواره عروسكي صاحب خانهاي مستقل خواهد شد و قطعي شدن اين خبر را در روز اختتاميه اعلام خواهم كرد.
اردشير صالح پور در پاسخ به سوال خبرنگار «خبرگزاري دانشجو»، در مورد حذف شدن اسلام از تمدن ايراني و نبودن هيچ اثر نمايشي در جشنواره گفت: ما در فراخوان خود تا هشت مورد اين موضوع را لحاظ كرديم؛ علاوه بر آن كارهايي چون اپراي حافظ و متوني كه از اشعار مولانا گرفته شده، خارج از بحث اسلام نيست؛ چرا كه تمدن ايراني با اسلام گره خورده است.
همچنين پيمان شريعتمداري در پاسخ خبرنگار روزنامه اطلاعات در مورد هزينه جشنواره امسال گفت: بودجه جشنواره امسال از رياضت اقتصادي نسبت به دوره گذشته برخوردار بود، جشنواره در سال پيش 800 ميليون تومان بودجه داشت و امسال 840 ميليون تومان به آن تعلق گرفت كه 500 ميليون هزينه اصلي جشنواره شد و مابقي براي خريد خانه اي براي جشنواره عروسكي ذخيره گرديد.
وي افزود: ما از كمك هزينه هاي گروه ها به هيچ وجه كم نكرديم، بلكه سعي كرديم از حواشي جشنواره براي اين هدف كسر نماييم، با اين وجود هزينههاي اين جشنواره رشد 23 درصدي داشته است.
لازم به ذكر است، در نشست رسانهاي جشنواره عروسكي، حذف شدن بولتن و نشستهاي پژوهشي در ايام جشنواره جهت كمك به خريد خانه عروسكي، همچنين حضور كارهاي مدرن خارجي در كنار نمايشهاي ايراني از سوالات مهم خبرنگاران بود.