یکی از اهداف بسیار مهم شکلگیری پژوهشکده علوم انسانی شهید علم الهدی در كنار تربیت نیروی کارآمد و متعهد در زمینههای تحقیقاتی، رفع نیازهای نظام در بعد علمی و نرم افزاری است.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ در ادامه معرفي مراكز و كانون هاي علمی فعال دانشجويي اين هفته به معرفي يكي از مراكز فعال دانشجويي در زمينه علوم انساني انتقادي در دانشگاه اصفهان با نام «پژوهشکده علوم انسانی شهید سید حسین علم الهدی» خواهیم پرداخت.
دهه چهارم انقلاب اسلامی که توسط امام خامنه ای، دهه پیشرفت و عدالت نام گرفته است بی شک از جمله حساس ترین و مهم ترین برهه های انقلاب اسلامی است که در سیر پیشرفت و تکامل انقلاب به سمت تمدن پرشکوه اسلامی، نقش ویژه ای را ایفا می نماید.
یکی از عرصه های مورد تأکید معظم له، حوزه فعالیت های بنیادین و عمیق در راستای انجام امور پژوهشی و علمی و شکل گیری حلقه های فکری و مطالعاتی است که در رأس این امور بحث تحول در علوم انسانی قابل طرح و پیگیری است که ایشان در این راستا مباحث راهبردی و برجسته ای را مطرح نموده اند که جهت پیاده سازی فرامین و منویات مذکور، برنامه ریزی دقیق و حمایت های مداوم در حوزه های پیش رو از سوی دلسوزان اسلام و انقلاب به صورت جدی موردنیاز است.
با این تفاسیر آنچه مسلم است در این برهه حساس از تاریخ انقلاب اسلامی، ورود جهادگونه به عرصه علم و خط شکنی علمی، جزو اصلی ترین وظایف مجموعه بسیج دانشجویی است.
در همین راستا در بخش حاضر به معرفی پژوهشکده علوم انسانی شهید علم الهدی به عنوان یکی از مهمترین مراکز فعال در این حوزه پرداخته می شود.
معرفی پژوهشکده علوم انسانی علم الهدی
این پژوهشکده کار خود را از اسفندماه سال 1390 به همت بسیج دانشجویی پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری در راستای انجام امور پژوهشی و علمی و شکل گیری حلقه های فکری و مطالعاتی که در رأس این امور بحث تحول در علوم انسانی است، آغاز کرده است.
این پژوهشکده از فروردین ماه سال جاری به تشکیل گروه های پژوهشی با حضور دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا از رشته هایی چون علوم قرآن و حدیث، مطالعات زنان و خانواده، فلسفه و اقتصاد اسلامی در حوزه های تعریف شده و گاها بین رشته ای پرداخته است.
ایجاد بستری مناسب جهت هدایت و حمایت از پژوهش های علمی با رویکرد اسلامی و پرورش نیروهای کارآمد و متعهد، اساسی ترین برنامه های این پژوهشکده می باشد.
اهداف پژوهشکده علوم انساني شهيد علم الهداي
بسيج دانشجویی دانشگاه اصفهان با ایجاد بستری مناسب جهت هدایت و حمایت از پژوهش های علمی با رویکرد اسلامی و پرورش نیروهای کارآمد و متعهد، اهداف 4 گانه زیر را در نظر دارد:
1. جذب و پرورش نخبگان علمی اولین و مهم ترین هدف این مجموعه، شناخت و جذب دانشجویان نخبه علمی و رفع نیازها و موانع پیشرفت علمی آنان، ایجاد قدرت و جرأت علمی و هم چنین رشد و تعالی روحی و علمیشان از طریق انتقال ارزش ها، اندیشه ها و رفتارهای اسلامی در حین انجام فعالیت های تحقیقاتی به منظور پرورش نسل متخصص و در عین حال متعهد به ارزش های اسلامی برای ادراه کشور در دهه چهارم انقلاب اسلامی است.
لازم به ذکر است که تأسیس این مرکز مطالعاتی- تحقیقاتی در کنار رسالت علمی خود، برکات فرهنگی زیادی نیز در پی خواهد داشت.
پژوهشکده علوم انسانی شهید علم الهدی با ایجاد فضای انگیزشی و رقابتی مناسب در بین مجموعه های علمی دانشگاه و فراتر از دانشگاه، زمینه را برای غنی سازی اوقات دانشجویان فراهم می آورد و با هدایت دانشجویان مقطع کارشناسی توسط دانشجویان ارشد، دکتری و همچنین هیئت اساتید مشاور، نیرو و استعدادهای آنان را به سمت مطلوب و مناسب هدایت می نماید.
2. رفع نیازهای نظام در بعد علمی و نرم افزاری هدف دیگر این مجموعه، حمایت از دانشجویان برای انجام تحقیقات و پژوهش های علمی جهادی (تحقیقات هدفمند در راستای آرمان ها، مطابق با نیازهای واقعی کشور، کاربردی و مبتکرانه، در جهت مقابله با دشمن و انحصارطلبی علمی) به منظور سهولت دستیابی به نتایج و ترغیب دانشجویان به حرکت های علمی و پژوهشی، ایجاد زمینه عمل به سندهای بالادستی کشور، بسترسازی جهت تغییر در برخی ملاک های ارتقای علمی و رفع هرچه سریع تر نیازهای کشور در ابعاد علمی و تولید نرم افزار بومی با محتوای اسلامی جهت مدیریت و بکارگیری در لایه ها و سطوح کلان نظام اسلامی، است.
3. ارتباط دانشگاه با سایر نهادهای انقلابی قرار گرفتن این مجموعه به عنوان رابط میان دانشگاه با مراکز مدیریتی، نهادهای علمی و آموزشی، مراکز تحقیقاتی، وزارتخانه ها و سایر نهادهای علمی در سطح کشور به منظور جذب حمایت های مالی و علمی آنان و تعریف رابطه منطقی میان محققین و مراکز علمی به منظور درک مناسب تر و واقعی تر نیازمندی های جامعه و پرکردن خلأ این ارتباط، از دیگر اهداف شکل گیری این پژوهشکده به شمار می رود.
4. تکمیل چرخه پژوهش توجه ویژه به پژوهش در دوره کارشناسی و آماده سازی دانشجویان این مقطع برای ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی با نگاه علمی و نقادانه و همچنین تکمیل نظام آموزش عالی در دوره کارشناسی برای تحقق آموزش پژوهش محور از دیگر اهداف پژوهشکده می باشد.
افق کلان پژوهشکده علوم انسانی شهید علم الهدی پرورش نيروي همتراز انقلاب اسلامي در راستای تأمین نیازهای بنیادین نظام اسلامی (پرورش مدير اسلامي) سازماندهي نيرو در 3 سطح کلان، قابل صورت بندی و پی گیری می باشد: از طريق عمق بخشي در حوزه هاي رسالت پژوهشکده - تلاش در جهت جذب و سازماندهی نخبگان دانشگاهی.
- تلاش در جهت شناسایی و اولویت بندی نیاز های پژوهشی انقلاب اسلامی.
- انجام تحقیقات سازماندهی شده و چارچوب مند در حوزه های مورد نیاز نرم افزاری نظام اسلامی.
- حمایت از طرح های پژوهشی دانشجویان بسیجی.
- توسعه هسته های علمی با رویکرد پژوهشی.
- ارتباط با مراکز پژوهشی سطح استان و همچنین ادارات و سازمان های دولتی و خصوصی.
- ارتباط و تعامل متقابل با اقشار مختلف بسیج بالاخص بسیج اساتید.
- کمک به توسعه و گسترش پژوهش در زمینه های بنیادی، کاربردی و توسعه ای در سطح استان.
- کمک به جذب و پرورش نخبگان علمی، فرهنگی و آموزشی دانشجو به پیکره بسیج دانشجویی.
- کمک به تربیت و تأمین بخشی از محققان، مدیران و کارشناسان متعهد و متخصص و همچنین آشنا به نیازهای واقعی و روز کشور.
- ارائه نظرات کارشناسی و مشورتی در حوزه ها و عرصه های فعالیت بسیج دانشجویی به رده های موجود.
- نوسازی وجهه بسیج دانشجویی و ارائه چهره ای علم محور در تمامی زمینه ها.
- استفاده از فرصت ها و ظرفیت های درون دانشگاهی در راستای مأموریت های محوله بسیج دانشجویی.
- تبیین گفتمان حضرت امام خمینی(ره) و حضرت امام خامنه ای(مد ظله) و راه اندازی هسته های تحقیقاتی مرتبط با مطالبات امامان امت (همچون جنبش نرم افزاری، ناتوی فرهنگی، جنگ نرم، دانشگاه اسلامی، بومی سازی علوم انسانی و مباحثی مانند عوام و خواص، ریزش ها و رویش ها و سایر موارد) و عملیاتی نمودن خروجی های تعریف شده.
- تأمین نیازهای تئوریک جامعه دانشگاهی در وهله اول و سایر اقشار از جمله جامعه دانش آموزی و مردمی در قدم های بعدی (در قالب حضور در مدارس و مساجد).
- تقویت روحیه مشارکت پذیری و انجام کار گروهی.
- پرورش نخبگان فکری (سیاسی و معرفتی).
- ایجاد ارتباط مؤثر حوزه و دانشگاه در دو حوزه گفتمان و روش.
- ایجاد ارتباط مؤثرتر و تکمیل کننده بین قطعات جدا افتاده علوم، بالاخص علوم انسانی.
- هدف اصلی پژوهشکده، تربیت پژوهشگر است (نیروهایی متخصص و متعهد) که نسبت به اصل امور پژوهشی ارجحیت دارد.
موضوع فعالیت پژوهشکده
- طراحی و اجرای فعالیت های علمی و پژوهشی در رشته های مرتبط با علوم انسانی با رویکرد ایجاد، حفظ و تقویت درونمایه اسلامی.
- تعریف پروژه های تحقیقاتی از سوی گروه ها و یا پذیرش موضوعات تحقیقی در علوم انسانی با لحاظ شرط اساسی «تأمین نیازهای جامعه ایرانی- اسلامی.»
- تلاش در راستای نقد علوم انسانی موجود و حرکت به سمت جایگزینی متناظر گزاره های علوم انسانی غربی با علوم انسانی اسلامی.
فعالیت های اخیر پژوهشکده متناسب با اهداف عمده فوق، این پژوهشکده کار خود را از اسفندماه سال 1390آغاز و از فروردین سال جاری تشکیل گروه های پژوهشی خود را با حضور دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای چندین رشته از جمله علوم قرآن و حدیث، مطالعات زنان و خانواده، فلسفه، اقتصاد اسلامی و ...در حوزه های تعریف شده و گاها بین رشته ای پی گرفت.
از دیگر اقدامات این مرکز فراخوان مقالات دانشجویی است که تاکنون تعداد زیادی از مقالات دانشجویی جمع آوری شده است.
این مقالات با نظارت هیئت داوران در نشریه پژوهشی– تحلیلی دردست ایجاد پژوهشکده منعکس خواهد شد.
برنامه های آتی پژوهشکده شهید علم الهدی
- حمایت از پایان نامه های مرتبط با مقوله علوم انسانی اسلامی در رشته های مختلف.
- برگزاری کرسی های آزاداندیشی دانشجویی با نگاه تولید محتوای علمی.
- برگزاری دوره مطالعاتی اسلام شناسی با همکاری انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان. - تشکیل دبیرخانه شعار سال.
- برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی به عنوان بازوهای عملیاتی پژوهشکده. امید است که با عنایات و توجهات خاص حضرت صاحب الامر(عج) و در سایه سار نايب برحق ایشان و همچنین بسیج تمامی امکانات و نیروها، این حرکت جهادگونه و راهبردی بتواند تأثیرات عمیق و سازنده ای بر بدنه دانشگاهی و به تبع آن بر حرکت شتابان نظام مقدس جمهوری اسلامی داشته باشد. وَ تَوکَّلنا عَلَی اَلله.