به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری با حضور خبرنگاران با تاکید بر اینکه با تحریم صادرات گاز ایران تنها مردم اروپا ضرر خواهند کرد، گفت: در چنین شرایطی علاوه بر افزایش قیمت گاز وابستگی اتحادیه اروپا به کشور روسیه افزایش خواهد یافت. این درحالی است که ایران تنها تامینکنندهی مطمئن و پایدار انرژی اروپا است.
صادرات گاز به کشورهای عربی
وی با اشاره به اینکه ایران مشتریان زیادی برای صادرات گاز دارد، گفت: صادرات 30 میلیون مترمکعب گاز به کشور پاکستان و 25 میلیون مترمکعب به کشورعراق از جمله این موارد است همچنین امکان صادرات گاز ایران به کشورهای سوریه، همسایگان دریای خزر و کشورهای حاشیهی خلیجفارس وجود دارد. بهطوری که ایران قرار است به دو کشور عربی صادرات گاز داشته باشد.
تحریم صادرات گاز ایران قیمتها را افزایش میدهد
اوجی در مورد تحریم صادرات گاز ایران توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز یاد آور شد: ایران تاکنون به هیچ کشور عضو اتحادیه اروپا گاز صادر نکرده است و این موضوع تنها جنبهی تبلیغاتی دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران دومین دارنده ذخائر گازی در جهان است، گفت: اتحادیه اروپا 84 درصد گاز مورد نیاز خود را از شرکت گازپروم روسیه تامین میکند. این درحالی است که در مذاکراتی که با کشورهای این اتحادیه داشتیم آنها عنوان میکردند که تمایل دارند انحصار گاز روسیه را در بازارهای اتحادیه اروپا بشکند.
وی با تاکید بر اینکه با تحریم صادرات گاز ایران تنها مردم اروپا ضرر خواهند کرد، توضیح داد: در چنین شرایطی علاوه بر افزایش قیمت گاز وابستگی اتحادیه اروپا به کشور روسیه افزایش خواهد یافت. این درحالی است که ایران تنها تامینکنندهی مطمئن و پایدار انرژی اروپا است.در ادامه این نشست مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه ایران 34 هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل برداشت دارد، گفت: تاکنون 2.039 هزار میلیارد مترمکعب برداشت شده است.
به گفتهی وی، در 6 ماه اول امسال 69.5 میلیارد مترمکعب گاز برداشت شده است و این رقم برای میعانات گازی 10.8 میلیون مترمکعب بوده است.
رشد 6 درصدی مصرف گاز بخش خانگی و تجاری
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه گاز مصرفی بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در 6 ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته شش درصد رشد داشته است، گفت: مصرف گاز این بخشها در این مدت زمانی حدود 27.6 میلیارد مترمکعب بوده است.
وی افزود: هم چنین مصرف روزانه گاز صنایع عمده در شش ماهه نخست امسال 81 میلیون مترمکعب بود که نسبت به سال گذشته 3.4 درصد افزایش نشان میدهد.
به گفته اوجی در هفت ماه نخست امسال نیز 30 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاههای کشور تحویل داده شده که این رقم مشابه مدت سال گذشته است.
کاهش 52 درصدی واردات گاز ایران
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه در شش ماهه نخست امسال 5.7 میلیارد مترمکعب گاز به کشور ترکیه صادرات داشته است، از افزایش یک درصدی صادرات گاز کشور خبر داد و افزود: این در حالی است که از دو کشور ترکمنستان و آذربایجان تا مهرماه امسال 2.7 میلیارد مترمکعب گاز وارد شده است که این نشاندهندهی کاهش 52 درصدی واردات گاز است.
اوجی تعداد واحدهای صنعتی تحت پوشش گاز را پنج هزار و 563 واحد برشمرد و گفت: در حال حاضر حدود 8.9 میلیون علمک نصب شده است و شرکت ملی گاز حدود 15 میلیون و 351 هزار مشترک دارد.
آمادگی کامل برای گازرسانی در فصل زمستان
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مورد تعمیرات پالایشگاههای گازی نیز توضیح داد: در 6 تا 7 ماه گذشته تعمیرات اساسی 13 پالایشگاه گازی کشور با استفاده از توان داخلی انجام شد، بهطوری که 65 تا 70 درصد قطعات مورد نیاز برای تعمیرات از داخل تامین شده است.
وی با اشاره به اینکه بیش از این تعمیر توربوکمپرسورهای پالایشگاهها برای تعمیر به خارج از کشور فرستاده میشد، گفت: برای اولینبار تعمیر 290 توربوکمپرسور پالایشگاههای گازی در ایران انجام میشد.
اوجی با تاکید بر اینکه شرکت ملی گاز آمادگی کامل برای تامین گاز مورد نیاز در فصل زمستان را دارد، اظهار کرد: این شرکت آماده است تا 30 میلیون مترمکعب گاز تولیدشده در فازهای جدید پارس جنوبی را در بیدبلند و فجرجم فرآورش کنند.
پیک مصرف گاز در زمستان به 580 میلیون مترمکعب میرسد
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به شکستهشدن پیک مصرف گاز در روز گذشته گفت: پیک مصرف در روز گذشته به 405 میلیون مترمکعب رسید که پیشبینی میشود این رقم در اوج سرما به 570 تا 580 میلیون مترمکعب در روز برسد.
وی خاطر نشان کرد که با وجود این شرایط جلسات تامین سوخت مورد نیاز فصل زمستان با حضور وزیر نفت هر دو هفته یکبار تامین میشود و از این بابت جای نگرانی وجود ندارد.
اوجی همچنین از تامین سوخت مایع نیروگاهها در فصل زمستان خبر داد و گفت: تاکنون چهار میلیارد لیتر سوخت مایع برای صنایع ذخیره شده است حتی با در نظر گرفتن بدترین شرایط سوخت مایع مورد نیاز بیمارستانها و نانواییها نیز تامین شده است.
اولین مخزن ذخیرهسازی کشور منتظر افتتاح یک مقام مسوول
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در مورد افتتاح اولین میدان ذخیرهسازی کشور گفت: در حال حاضر روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز به مخزن ذخیرهسازی سراجه تزریق میشود که هماکنون 410 میلیون گاز در آن ذخیره شده است.
وی در مورد زمان افتتاح اولین مخزن ذخیرهسازی گاز در منطقه گفت: برای بهرهبرداری رسمی از این مخزن منتظر حضور یک مقام مسوول هستیم.
افتتاح یک مخزن ذخیرهسازی دیگر در سال 92
اوجی از افتتاح یک مخزن ذخیرهسازی دیگر در سال آینده خبر داد و افزود: مخزن شوریجه میدان خانگیران با 80 درصد پیشرفت سال 92 افتتاح میشود. همچنین بعد از بهرهبرداری از دومین مخزن ذخیرهسازی کشور، مخزن یورتشای ورامین به عنوان سومین مخزن ذخیرهسازی در دستور کار قرار میگیرد.
سبزشدن 87 درصد قبوض مشترکان
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در مورد رنگ قبوض گاز صادرشده نیز گفت: قبوض 87 درصد مشترکان بخش خانگی سبز، 12 درصد زرد و یک درصد قرمز بوده است.
وی همچنین ادامه داد: 86 درصد قبوض صادر شده زیر 10 هزار تومان، 10 درصد میان 10 تا 20 هزار تومان، دو درصد بین 20 تا 30 هزار تومان و کمتر از 0.2 درصد بالای 100 هزار تومان بود.
نیروگاهها بدهکارترین مشتریان
اوجی با تاکید بر این که مردم بهترین مشتریان شرکت ملی گاز هستند، گفت: بدترین مشتریان شرکت گاز به ترتیب نیروگاهها با 951 میلیون تومان، صنایع عمده با 640 میلیون تومان، جایگاههای CNG با 380 میلیون تومان و دولتیها با 121 میلیون تومان بدهکاری هستند.
به گفتهی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران روند پرداخت بدهیهای جایگاهداران CNG نسبت به گذشته بهتر شده است و 380 میلیون تومان بدهی این جایگاهداران به شرکت ملی گاز مربوط به 10 درصد جایگاهداران است.
نصب 18 میلیون کنتور هوشمند تا پنج سال آینده
اوجی از تعویض 18 میلیون کنتور فعلی کشور با کنتور هوشمند طی پنج سال آینده خبر داد و گفت: کنتور هوشمند در حال حاضر مراحل آزمایشی خود را طی میکند که با پایان این مراحل نصب آن با اولویت مشترکان پرمصرف آغاز میشود.
نیاز به سرمایهگذاری سالانه 6 هزار میلیارد تومانی
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ظرفیت تولید گاز کشور تا پایان سال 1394 به روزانه 1.3 میلیارد مترمکعب میرسد، یادآور شد که برای ارتقاء ظرفیت فرآورش گاز کشور نیز باید سالانه پنج تا شش هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در این زمینه صورت گیرد.
صادرات گاز ایران به عراق در تیر 92
اوجی از صادرات گاز ایران به کشور عراق در خرداد یا تیرماه سال 92 خبر داد و افزود: از خط لوله ششم یک انشعاب به طول 210 کیلومتر به سمت عراق گرفته شده که در حال حاضر 80 کیلومتر از آن تاکنون ساخته شده است.
وی همچنین اعلام کرد که ساخت خط لوله صادراتی گاز ایران به پاکستان در کشور ایران از برنامه پیشبینی شده جلوتر است و تا سال 92 به نقطه صفر مرزی میرسد.
به گفتهی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران از این خط لوله روزانه 23.5 میلیون مترمکعب گاز به کشور پاکستان صادر میشود.
رد توقف واردات گاز ایران از ترکمنستان
اوجی با رد قطع صادرات گاز کشور ترکمنستان به ایران گفت: واردات گاز ایران روزانه 4 تا 5 میلیون مترمکعب در روز است که به دلیل انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاههای دو کشور مدتی حجم واردات گاز به ایران کاهش یافت. ضمن اینکه حتی در صورت قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران تجربهی زمستان سال گذشته ثابت کرد که در صورت رخ دادن چنین اتفاقی مشکلی در تامین گاز مورد نیاز کشور نداریم.
وی همچنین از درخواست ایران برای افزایش واردات گاز از ترکمنستان خبر داد و گفت: از مسوولان ترکمنستانی درخواست کردیم که صادرات گاز به ایران را تا 40 میلیون مترمکعب در روز افزایش دهند.
در کمتر از 6 ساعت تجهیزات به بوتاش ترکیه رساندیم
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه خط لوله صادراتی گاز ایران به ترکیه دو بار در روزهای اخیر در خاک ترکیه مورد حمله انتحاری گروهک پ.ک.ک قرار گرفت، تصریح کرد: در روز گذشته ساعت 10 صبح درخواست ترکیه برای کمک تجهیزاتی ایران به من رسید و ساعت 4 بعدازظهر در 140 کیلومتری خاک ترکیه تجهیزات مورد نیاز را تحویل طرف ترک دادیم که آنها انتظار این حد آمادگی و سرعت عمل را نداشتند.
وی افزود: ایران هم اکنون آمادگی صددرصدی برای تعمیرات سریع خطوط لوله و تأسیسات گازرسانی دارد، همانطور که دوبار در بهمن 89 و فروردین 90 چهارخط لوله گاز کشور طی حملات تروریستی منفجر شد اما بدون آنکه مردم متوجه کمبودی شوند در کمتر از 24 ساعت این خطوط لوله تعمیر شد.
به بانک صادرات اخطار داده ایم تا در تزریق مالی تسریع کند
معاون وزیر نفت در خصوص آخرین وضعیت پروژه پالایشگاه گاز بیدبلند 2 گفت: قرار است با بهره برداری از این پالایشگاه، روزانه 54 میلیون مترمکعب گاز ترش پالایش شود و 1.3 میلیارد تن اتان در سال تولید شود.
وی با اشاره به اینکه این پروژه، پروژه ای مهم در سطح ملی است، افزود: این پروژه که از دو سال پیش با سهمی 80 درصدی به بانک صادرات سپرده شد با تأخیر در تأمین مالی از سوی این بانک مواجه شد که از سوی شرکت ملی گاز ایران به آنها اخطار داده ایم.
گازرسانی تا 20 هزار روستای کشور خللی به طرح جامع انرژی نمی زند
اوجی ضمن بیان اینکه ایران در ضریب بهره مندی گاز شهری و روستایی در جهان کم نظیر است، گفت: تعداد شهرهای بهره مند از نعمت گاز طبیعی به 929 شهر و تعداد روستاهای بهره مند از این نعمت خدادادی به 13 هزار روستا رسیده است.
وی افزود: ضریب خانوار بهره مند از گاز شهری به 97 درصد و ضریب خانوار روستایی به 58 درصد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز تصریح کرد: ایران حدود 36 هزار روستا دارد و گاز رسانی هایی که اکنون در حال انجام است در روستاهایی انجام می شود که سردسیرهستند و منبع دیگری برای تأمین انرژی جز گاز ندارند.
وی ادامه داد: گازرسانی تا 20 هزار روستای کشور نیز خللی به طرح جامع انرژی نمی زند.
به بدهکاران عمده شرکت گاز اخطار داده ایم
معاون وزیر نفت در خصوص آخرین وضعیت بدهکاران عمده شرکت ملی گاز ایران گفت: بهترین مشتری شرکت ملی گاز مردم در بخش خانگی و بدحساب ترین مشتری ما نیروگاهها هستند.
وی افزود: نیروگاهها 951 میلیارد تومان، صنایع 640 میلیارد تومان و 15 درصد جایگاههای CNG کشور 380 میلیارد تومان به شرکت ملی گاز ایران بدهکارند که به تمامی آنها اخطار داده ایم.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه گاز ایران مشتریان زیادی دارد، خاطر نشان کرد: حتی با تحریم صادرات گاز ایران توسط اتحادیه اروپا میتوان برنامهی صادرات گاز را در برنامهی پنجم توسعه کشور محقق کرد.