به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، خبر اول از اکران فیلم ها در فصل جدید نمایش در سالن های سینمایی کشور است و حرف های حبیب کاوش، سخنگوی شورای صنفی نمایش که گفته فیلم «یکی میخواد باهات حرف بزنه» از این هفته در گروه سینمایی استقلال به نمایش درخواهد آمد، اما از هفته آینده سینما «استقلال» به عنوان سرگروه این فیلم، به گروه سینماهای این فیلم ملحق خواهد شد.
وی درباره نمایش فیلم «بوسیدن روی ماه» نیز گفت: مدت قرارداد فیلم به اتمام رسیده و کف فروش آن پایین آمده است، اما شورای صنفی تصمیم گرفت به دلیل ارزشمند بودن فیلم، این هفته نیز نمایش آن را در سینماها ادامه بدهد.
«یکی میخواد باهات حرف بزنه» در جشنواره فیلم فجر با استقبال روبرو شد و یکتا ناصر برای این فیلم، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کرد.
فیلم سینمایی «پذیرایی ساده» ساخته مانی حقیقی، جایزه «روح و ذهن رها و آزاد» بیست و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم «ورشو» را گرفت.
خبر دیگر اینکه مانی حقیقی، کارگردان فیلم «پذیرایی ساده» که جهت نمایش فیلم خود در جشنواره فیلم شیکاگو در آمریکا بسر می برد، در مراسم اختتامیه 29 مهر ماه حضور نداشت و به جای وی رضا درمیشیان این جایزه را دریافت کرد.
جشنواره فیلم ورشو که از سال گذشته توسط فیاپف در میان جشنوارههای رده الف دنیا قرار گرفته، امسال سه فیلم سینمایی «بغض»، «پذیرایی ساده» و «یک خانواده محترم» و فیلم کوتاه «کمی آنسو تر» ساخته نیکان نظامی را در برنامه خود گنجانده بود.
فیلم سینمایی «پذیرایی ساده» به کارگردانی مانی حقیقی که توسط جلال شمسیان تهیه شده است، در اولین نمایش بینالمللی خود در سال گذشته در بخش فروم شصت و دومین جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد و جایزه نتپک (شبکه ارتقار سینمای آسیا) را دریافت کرد.
این فیلم پس از آن در سیوششمین جشنواره فیلم هنگ کنگ، موسسه گوته پاریس، موسسه گوته بروکسل، یازدهمین جشنواره ترانسیلوانیا رومانی، پنجاه و نهمین جشنواره سیدنی، پانزدهمین جشنواره شانگهای، شصت و ششمین جشنواره فیلم ادینبورگ، چهل و هفتمین جشنواره کارلوویواری، چهاردهمین جشنواره تایپه، شصت و یکمین جشنواره ملبورن، اپرای لندن، دوازدهمین جشنواره اوسیان سینه فن دهلی نو (با دریافت جایزه های بهترین بازیگری مرد و زن برای مانی حقیقی و ترانه علیدوستی)، سی و ششمین جشنواره مونترال، هفتمین جشنواره باتومی، جشنواره ساخالین روسیه، کتابخانه نظم جهانی سن پطرزبورگ روسیه، بیست و هشتمین جشنواره ورشو، چهل و هشتمین جشنواره شیکاگو، سی و ششمین جشنواره سائوپائولو و هم اکنون در بخش مسابقه پانزدهمین جشنواره سینما و دین ترنتو ایتالیا به نمایش درآمده است.
فیلم «پذیرایی ساده» تا پایان مهر ماه در 21 جشنواره و رویداد جهانی و از جمله پنج جشنواره الف به نمایش درآمده و با دریافت چهار جایزه بینالمللی، موفقترین فیلم ایرانی در عرصههای بینالمللی در سال جاری بوده است.
پخش عمومی این فیلم هم اکنون در سوئیس ادامه داشته و بزودی در اتریش، آلمان، آمریکا و روسیه نیز شروع خواهد شد؛ عرضه و پخش بینالمللی فیلم «پذیرایی ساده» به عهده محمد اطیابی است.
خبر دیگر از انتصاب های سینمایی اینکه با صدور حکمی از سوی سرپرست ادارهکل ارزشیابی و نظارت حرفهای سینما، «محمدرضا فرجی» به سمت مدیر شبکه نمایش خانگی منصوب شد.
«محمدرضا فرجی» طی حکمی از سوی «مهدی عظیمی میرآبادی»، سرپرست اداره کل ارزشیابی و نظارت حرفهای سینما، با حفظ سمت به مدیریت شبکه نمایش خانگی منصوب شد.
محمدرضا فرجی، مدیر اداره امور سینماهای وزارت ارشاد را برعهده دارد که با این حکم مدیریت بر شبکه نمایش خانگی نیز به او سپرده شد.
پیش از این سعید رجبیفروتن عهدهدار سمت مدیرکل همکاریهای سمعی و بصری نمایش خانگی بود.
اما باز هم از جشنواره های بین المللی، خبر دیگری از سینمای ایران به گوش می رسد و آن هم اینکه فیلمهای سینمایی «کاغذ خروس نشان » و «پرواز بادبادک ها» توسط موسسه رسانه های تصویری در هشتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم «رولان» در کشور ارمنستان به روی پرده میروند.
جشنواره بینالمللی فیلم «رولان» از سال 2001 با حمایت «بنیاد کودک ارمنستان» و «صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)» و با هدف «حمایت از کودکان سراسر جهان» آغاز به کار کرد.
در این جشنواره که از 29 مهر تا 3 آبان ماه در شهر «ایروان» ارمنستان برگزار میشود، فیلم های سینمایی «کاغذ خروس نشان» ساخته مریم میلانی و«پرواز بادبادک ها» به کارگردانی علی قوی تن از سوی موسسه رسانههای تصویری در بخش غیررقابتی این جشنواره حضور خواهند داشت.
فیلم سینمایی «کاغذ خروس نشان» پیش تر در جشنواره های بین المللی فیلم کودک «لوکاس آلمان» و «میشل هامبورگ» حضور داشته و پس از جشنواره ارمنستان در جشنواره فیلم کودک «شیکاگو آمریکا» و «بروسل بلژیک» به اکران در می آید.
همچنین فیلم سینمایی «پرواز بادبادک ها» پس از اکران در جشنواره «رولان» ارمنستان در جشنوارهای بین المللی فیلم «قاهره مصر» و فیلم «المپیا یونان» نمایش داده می شود؛ عرضه بینالمللی این دو فیلم بر عهده موسسه رسانههای تصویری است.
تهیهکننده فیلم «یک خانواده محترم» در واکنش به شکایت سیمافیلم از وی تاکید کرد: ساخت این فیلم با قرارداد کتبی بین من و سیمافیلم انجام شده و تمامی مدارک در این زمینه موجود و قابل ارائه است.
خبر بعدی به پرحاشیه ترین و جنجال برانگیزترین فیلم ایرانی طی روزهای اخیر مربوط می شود؛ فیلم «یک خانواده محترم» به تهیه کنندگی سیمافیلم و محمد آفریده و کارگردانی مسعود بخشی.
طبق گفته تهیه کننده این فیلم، ساخت «یک خانواده محترم» طبق مجوز سیمافیلم بوده است.
محمد آفریده درباره روند تولید «یک خانواده محترم» و مشارکت سیمافیلم در این پروژه گفت: از سال 89 که بحث تولید این فیلم مطرح شد، موضوع تولید مشترک میان ما، سیمافیلم و تهیهکننده فرانسوی وجود داشت و تاکید میکنم که ساخت این فیلم بر طبق مجوز سیمافیلم و قرارداد منعقدشده انجام شده است.
وی ادامه داد: برای روشنتر شدن موضوع به دوستان محترم سیمافیلم یادآور میشوم وقتی که اقساطی از قرارداد پرداخت میشود، یعنی اینکه آنها قراردادی با بنده داشتهاند و برای انعقاد آن طبیعتاً فیلمنامه را خوانده و کلیه مراحل تولید را زیر نظر داشتهاند؛ همچنین باید یادآور شوم که در اسفندماه سال 90 نسخه تدوینشده فیلم پس از تایید مسئولان سیمافیلم برای انجام عملیات نهایی فنی ارسال شد، بنابراین اینکه گفته میشود سیمافیلم هیچ مشارکت و اطلاعی درباره پروژه نداشته، کاملاً کذب است.
تهیه کننده «یک خانواده محترم» با یادآوری آغاز مشکلات سیمافیلم با این پروژه اظهار کرد: تا قبل از پذیرفته شدن فیلم در جشنواره «کن»، هیچ مشکلی وجود نداشت، اما بعد از اینکه فیلم در جشنواره کن پذیرفته شد، سیمافیلم اعلام کرد که نامش از تیتراژ حذف شود؛ پس از نمایش فیلم در جشنواره «کن» و در خرداد ماه، سیمافیلم طی یک نامه کتبی درخواست قطع همکاری با پروژه را داشت؛ به این ترتیب بعد از جشنواره و پس از انجام اصلاحات موردنظر، نام سیمافیلم از تیتراژ حذف شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا سیمافیلم از حضور تهیهکننده فرانسوی و تولید مشترک فیلم با وی مطلع بوده است، تصریح کرد: بله، این مسائل از ابتدا کاملاً مشخص، و تقسیم کار شده بود؛ قرار بود فیلم در ایران فیلمبرداری و مراحل پس از تولید توسط تهیهکننده فرانسوی در خارج از کشور انجام شود و من این موضوع را از دو سال گذشته در تمام اطلاعرسانیهایم درباره فیلم اعلام کردهام؛ ضمن آن که یک بار دیگر یادآور میشوم که تهیهکننده فرانسوی سابقه ساخت فیلمهای فرهنگی را در کارنامه خود دارد که به عنوان مثال میتوانم از فیلمی درباره «پاتریس لومومبا» و یک فیلم فلسطینی ضد اسرائیلی نام ببرم. حتی جالب است که کارگردان این اثر به دلیل ساخت این فیلم، از فلسطین اشغالی اخراج شده است.
آفریده در پاسخ به سوال دیگری درباره نام این فیلم و بحثهایی درباره تغییر نام «خرمشهر» خاطرنشان کرد: اسفندماه 90 که نسخه تدوینشده فیلم به سیمافیلم ارائه شد، بحث تغییر نام از «خرمشهر» به «یک خانواده محترم» مطرح شد و مورد تایید سیمافیلم قرار گرفت؛ تمام این مشکلات پس از پذیرفته شدن فیلم در جشنواره «کن» آغاز شد و تا قبل از آن هیچ مشکلی در این زمینه نبود و من فیلم را با ضوابط سیمافیلم ساختم و تمامی قراردادها، مجوزها و نامهنگاریهای مکتوب فی مابین موجود است؛ بنده تا این لحظه به موجب حفظ احترام دوستان، سعی کردم مسائل را به دور از جنجال حل و فصل کنم.
تهیه کننده «یک خانواده محترم» درباره برخی اظهارنظرها درباره پروانه نمایش این فیلم بیان کرد: اکنون ما تغییراتی را که پس از جشنواره «کن» نیاز بود، در فیلم اعمال کردهایم و کارگردان برخی مسائل را که ممکن بود حساسیتهایی را ایجاد کند، در حد چند دقیقه حذف و اصلاح کرده است تا بتوانیم طبق ضوابط، مسیر موجود را برای نمایش فیلم «یک خانواده محترم» در ایران طی کنیم.
وی درباره برخی اظهارنظرها درباره پروانه نمایش فیلم هم تاکید کرد: من هنوز فیلم را رسماً به اداره کل نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد ارائه ندادهام که صحبتی درباره پروانه نمایش فیلم انجام شده باشد و تنها به سبب سابقه همکاری با آقای سجادپور، دوستانه از وی خواستم که فیلم را ببیند و نظر مشورتی خود را اعلام کند.
آفریده در بخش پایانی سخنانش با گله از برخی انتقادهای غیرمنصفانه اظهار کرد: این فیلم علیرغم برخی از فضاسازیها سعی کرده است درباره برخی مسائل تذکرهایی بدهد؛ البته این نکته را هم باید بار دیگر تاکید کنم که در نسخههای قبلی ممکن بود تلاقی بعضی از صحنهها و پلانها، سوءتفاهمهایی را مخصوصاً در داخل از کشور به دنبال داشته باشد و من از کارگردان خواستم تا آنها را اصلاح کند؛ لازم به ذکر است که کل اصلاحات فیلم در حدود دو دقیقه است.
تهیه کننده «یک خانواده محترم» ادامه داد: من در تمام مدت فعالیتم در جمهوری اسلامی همیشه به عنوان یک خادم با شوق تمام برای مردم کار کردهام، امام راحل فرمودند که «نگذارید انقلاب به دست نااهلان بیفتد» و با تاکید میگویم اگر عشق به مردم و ولایت نبود عرصه کار و تلاش را دودستی تقدیم برخی از این آقایان میکردم. اینکه ما بخواهیم برخی از مسائل اصلی را فراموش کرده و پشت شعارها، کمکاریهای خودمان را پنهان کنیم، خیانتی بسیار بزرگ نسبت به انقلاب و شهداست، بنابراین برخی از دوستان مطمئن باشند که در آینده باید پاسخگوی بعضی از این اقدامات خود باشند.
وی با تاکید بر اینکه به تجربهگرایی با کمک جوانان ادامه خواهد داد، گفت: معتقدم انقلاب اسلامی تجربه جدیدی در عرصه سیاسی و فرهنگی دنیا بود و برای رسیدن افقها و آرمانها باید تجربه کرد؛ من تا کنون در تولید بیش از 70 فیلم سینمایی با کمک جوانها نقش داشتهام و همچنان نگاهم این است که باید تجربه کرد، از تجربه نترسید و طیفهای مختلف را وارد سینما کرد.
محمد آفریده در پایان سخنانش با تاکید بر اینکه در چارچوب فرهنگی نظام جمهوری اسلامی فیلم میسازد، گفت: من در چارچوب و شرایط فرهنگی کشورم، تلاش میکنم فیلم «یک خانواده محترم» در ایران به نمایش دربیاید. ضمن آن که لازم است یک بار دیگر تاکید کنم برخی از پلانهایی که ممکن بود سوء تفاهماتی را به دنبال داشته باشد از فیلم حذف شد و ما مشکلات آن را حل کردیم. تجربه من در تولید فیلم «یک خانواده محترم» این موضوع را برای من اثبات کرد که ورود به حوزه نقد اجتماعی در سینما با حساسیتهای موجود، غیر ممکن است؛ البته این فیلم محصول و نظر فکر کارگردان است و بهتر است در یک شرایط مناسب خود ایشان از فیلم دفاع کنند.
لازم به ذکر است، فیلم ضد ایرانی و وقیح یک خانواده محترم در آخرین حضور بین المللی اش توانست جایزه بخش افق های نو از جشنواره ضد ایرانی ابوظبی را دریافت کند!
ممنون.
محل خوبيه تا آدم با يک نظر از اخبار مهم سينماي کشور مطلع بشه.