گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ طرح گسترش شهرک سازی رژیم صهیونیستی در قدس شرقی، بویژه پروژه E1 جامعه جهانی را به شدت نگران کرده است.
اسرائیل با این اقدام خود زنگ خطری را به صدا درآورده که حکایت از تصمیم تل آویو برای منطقه بندی و گسترش بخشی به نام "ای یک" (E1) دارد.
این پروژه با انتقادات شدید بین المللی همراه بوده چون با تکمیل آن جنوب و شمال کرانه باختری از هم جدا می شوند و بدین ترتیب تشکیل کشور مستقل فلسطین با مشکل روبرو می شود.
علی رغم این که بعد از پیمان اسلو در سپتامبر سال 1993 تاکنون پیمان های متعددی میان فلسطینیان و "اسراییل" به امضا رسیده است ولی با این حال "اسراییل" بی وقفه به گسترش شهرک سازی در سرزمین های اشغالی سال 1967 ادامه می دهد.
صهیونیست ها بر این باورند که شهرک سازی حق طبیعی یهودیان است و باید این حق برای آنان محفوظ باشد و به گونه ای نامحدود و آشکارا ادامه و گسترش یابد.
بر همین مبنا شهرک سازی و گسترش آن در صدر برنامه های احزاب قرار دارد و به شکل گسترده ای بر جهت گیری سیاسی و امنیتی و گفت و گو در این زمینه اثر گذار می باشد.
"اسراییل" به طور مداوم تلاش کرده است تا پرونده شهرک سازی را از میز مذاکرات و مفاد پیمان ها و توافقات و حتی از حیطه وعده های خود به دور نگه دارد.
در چارچوب طرح سازش مسالمت آمیز مذاکره کننده فلسطینی و اسراییلی از گرایش ها و مفاهیم مهم و خطرناکی که شهرک سازی در مورد آینده قضیه فلسطین و دولت آینده آن شکل داده است، عدول کرده اند.
آنان به جای از بین بردن شهرک ها و شهرک سازی به ایده های جدیدی مانند توقف شهرک سازی و جلوگیری از گسترش آن و برچیدن مجتمع های شهرک نشینی و ضمیمه کردن شهرک ها به رژیم صهیونیستی در قالب مبادله اراضی و غیره روی آورده اند.
شهرک سازی از ناحیه سیاسی و امنیتی به طور وسیعی بر زندگی فلسطینیان اثر گذاشته و بر اقتصاد فلسطینیان نیز در عرصه های کشاورزی، آب، صنعت، کارگری تاثیر به سزایی بر جای نهاده است.
تاثیر شهرک سازی به ویژه پسماندهای شهرک نشینان بر عوامل زیست محیطی از جمله زمین، گیاهان، هوا نیز بر همگان آشکار و هویداست.
تاثیر این امر بر زندگی اجتماعی فلسطینیان نیز بر کسی پوشیده نیست و واقعیت های جدیدی را در کرانه باختری تحمیل کرده و تاسیس دولت فلسطینی با مرزهای سال 1967 را ناکام گذاشته و به تعویق انداخته است.
شهرک سازی اسراییلی ها ثابت می کند که "اسراییل" در جهت تحقق سازش سیاسی جدی نیست و نمی خواهد به کمترین خواسته رهبران سیاسی سازمان آزادی بخش فلسطین و تشکیلات رام الله گردن نهد.
این امر نشان می دهد که "اسراییل" تحت پوشش طرح سازش و مذاکرات می کوشد واقعیت هایی را از طریق طرح های شهرک سازی و یهودی سازی در کرانه باختری به ویژه در قدس شرقی بر فلسطینیان تحمیل کند.
طرح های ساخت و ساز مربوط به بیش از 6000 واحد مسکونی در بیت المقدس بدین قرار است:
گیلو (Mordot Gilo) : ساخت 942 واحد مسکونی به اضافه 200 واحد دیگر در آینده ای نه چندان دور به عنوان بخشی از طرح گسترش محله گیلو می باشد. کمیته برنامه ریزی و ساخت و ساز بیت المقدس در حال حاضر در حال بررسی دقیق این طرح و حل اختلافات ساکنین این مناطق است .
رامات شلومو (Ramat Shlomo) : در اوایل این هفته، کمیته منطقه ای ساخت 1500 واحد از 1600 واحد در نظر گرفته شده برای این منطقه را تصویب کرد. تصویب نهایی این طرح پس از تنظیم نقشه ها و پلان های ساخت و سازی است که در حال به روز رسانی می باشد.
هاماتوس گیوات (Hamatos Givat) : در این محله که در همسایگی محله های گیلو (Gilo) و بیت صافافا (Beit Safafa) قرار دارد نیز چهار طرح ساخت و ساز به شرح ذیل تصویب شده است .
در اولین طرح ساخت و سازی این منطقه 2612 واحد مسکونی جدید توسط کمیته برنامه ریزی محلی تصویب شد. این کمیته همچنین برای این طرح 277 واحد اضافی در نظر گرفته است .
طرح دوم توسعه این محله مربوط به ساخت و ساز 688 واحد مسکونی است که عمدتا در زمین های خصوصی متعلق به ساکنان روستای بیت صفافا می باشد. این طرح به طور موثر آپارتمان های ساخته شده بدون مجوز را قانونمند می سازد .
برنامه سوم طرح ساخت و ساز 1450 واحد در بیت صفافا و گیلو می باشد که توسط اداره سرزمین اسرائیل تصویب گردید اما به دلیل اعتراضات گسترده صاحبان این اراضی توسط کمیته منطقه ای رد شده است .
برنامه چهارم طرح ساخت 1100 واحد مسکونی دیگر در هاماتوس گیوات است که توسط کمیته منطقه ای در ماه آینده مورد بررسی خواهد گرفت .
لازم به ذکر است که در کرانه باختری، طرح ساخت 4500 واحد مسکونی و ساختمان های عمومی برنامه ریزی شده است که عمدتاً در منطقه E1 در معالیه آدومیم (Ma'ale Adumim) می باشند:
معالیه آدومیم (Ma'ale Adumim) : در این منطقه ساخت 2400 واحد مسکونی و دولتی در منطقه E1 در محله آدومیم مواسرت (Adumim Mevaseret) طی دو طرح برنامه ریزی شده است . این طرح قبل از تصویب نهایی نیازمند عبور از مسیر اعتراضات ساکنان آن می باشد.
گیوات زعیو (Givat Ze'ev) : ساخت 664 واحد مسکونی جدید نیز در این محله در نظر گرفته شده است.
گوش اتزیون (Gush Etzion) : در این منطقه نیز قبل از ارتقا وضعیت فلسطین در سازمان ملل ساخت 523 واحد مسکونی به تصویب رسید.
کارنی شومرون (Karnei Shomron) : پس از 11 سال تاخیر اداری، برای این منطقه نیز 350 واحد مسکونی تصویب شده است.
بیتار ایلیت (Beitar Illit) : ساخت 348 واحد مسکونی جدید هم در این منطقه به تایید رسیده است . افرات (Efrat) : احداث 40 واحد مسکونی در این منطقه از دیگر مصوبات بوده است.