به گزارش خبرنگار گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، تفاوت دستمزد پزشکان در بیمارستان های دولتی و خصوصی با حضور دکتر مسعود پزشکیان نماینده مجلس، رحمت الله حافظی مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی، دکتر علیرضا صفایی عضو هیئت مدیره بیمارستان های خصوصی، دکتر محمد رضا معدنی پزشک عمومی و اجرای دکتر بهرام یزدانی در برنامه «نبض» دیشب (جمعه) بررسی شد.
علت تفاوت حداقلی و حداکثری مزد پزشکان چیست؟ مجری برنامه می پرسد.
از تعرفه گذاری است، یک سری نفوذی ها در ترجمه و تخصیص منابع مربوط به تعرفه ها است که ضعف مدیریتی شکاف این تفاوت ها را عمیق تر کرده است. پزشکیان می گوید.
میزان این اختلاف چقدر است؟ یزدانی گفت.
به نوع تخصص پزشک بستگی دارد، ممکن است یک پزشک 10 میلیون دستمزد در بیمارستان دولتی دریافت کند و در ازای همان کار در بیمارستان خصوصی 100 میلیون بگیرد یا ممکن است 500 میلیون تا یک میلیارد باشد. پزشکیان گفت.
تعرفه های کنونی غیرقانونی است.
منطق چه می گوید؟ مجری.
حافظی گفت: باید هزینه های بین بخش دولتی و خصوصی و ما به تفاوت آن دو را محاسبه کنیم، هزینه ها را مشخص و ما به تفاوت بین بخش دولتی و خصوصی را بین سرمایه و استهلاک سرمایه گذاری می کنیم، تعرفه های کنونی غیرقانونی و غیر معقول است.
آیا این تعرفه ها مصوب شده است؟ یزدانی می پرسد.
بخشی مصوب و بخشی غیر مصوب است، بخش مصوب شده به سال 83 مربوط است که مجلس تعرفه گذاری را به بخش خصوصی یعنی سازمان نظام پزشکی واگذار کرد و در ابتدای سال 84 شاهد افزایش چند برابری آن بودیم تا اینکه مجلس از سال گذشته این اختیار را از آن سازمان سلب کرد و به دولت واگذار شد. رئیس اسبق سازمان تامین اجتماعی توضیح داد.
سازمان نظام پزشکی نظارت کند
حافظی اینگونه ادامه داد: پدیده زیر میزی پدیده ای شوم است که با شنیدن صحبت های پزشکان به دلیل مشکلات اقتصادی دلیل هایشان قابل قبول است اما این عملشان منطقی نیست، نظام سلامت باید به این موضوع حساس باشد، وظیفه سازمان نظام پزشکی نظارت است که ما برخوردی ندیدم از این سازمان. همه رها کردند هم بخش خصوصی هم بخش دولتی را!
نظر شما در مورد این اختلاف دستمزد چیست؟ آیا واقعا این فاصله باید به این میزان باشد؟ یزدانی می پرسد.
ما یک میزان ثابت به نام میزان سرانه داریم، این میزان هرچه باشد با توجه به شرایط اقتصادی دنیا و کشور است که اگر این سرانه درست برنامه ریزی و تقسیم شود بسیاری از این بی عدالتی های هر دو بخش کمتر و زیر میزی ها کم رنگ می شود. صفایی می گوید.
این عضو هیئت مدیره بیمارستان های خصوصی در ادامه می گوید: اگر بیمه خدمات و شورای عالی سلامت تشکیل شود و تعرفه گذاری درست انجام شود، در تعرفه ها بازنگری و اصلاح صورت بگیرد این بودجه به تساوی یا عدالت نزدیک می شود.
یعنی مصوبات منطقی نیست؟ یزدانی می گوید.
سیستم مدیریت درمان بیمار است
من منطقی می دانم اما در اجرا مقداری تحریف شده و همه به یک نوع دیده نشده است، فکر می کنم 50 درصد این مشکلات با تعرفه گذاری صحیح حل می شود. صفایی می گوید.
در ادامه معدنی می گوید: 75 درصد درمان به عهده پزشکان عمومی است، جامعه پزشکی کد خورده است، یک پزشک عمومی با 10 سال خدمت 790 هزار تومان حقوق دریافت می کند و خدماتی ها: پرستاران، بهیاران و کمک بهیاران با این میزان سابقه کار یک میلیون و اندی دستمزد می گیرند.
معدنی با نشان دادن دو فیش حقوقی از هر دو صنف این را می گوید.
هرج و مرج دسمتزدهای دولتی و خصوصی وحشتناک است
این میزان تفاوت یعنی سیستم مدیریت درمان بیمار است، پرسش من این است متولی استخدام پزشکان چه کسی است؟ چرا پرستاران با دریافتی ماهانه یک میلیون و 200 هزار تومان سریع جذب می شوند و مزدشان از پزشکان عمومی بیشتر است؟ این گفته های معدنی بود.
به نظر می رسد کف و سقف دریافتی حقوق پزشکان منطقی نیست! مجری نبض می گوید.
هرج و مرج در پرداخت دسمتزد دولتی و خصوصی وحشتناک است! تعرفه قانونی مشخص است اما اجرایی نمی شود! پزشکیان می گوید.
قانون چه نوشته است؟ یزدانی می پرسد.
نوشته است به مردم باید خدمات تعریف شده ارائه داد، توسط چه کسانی داده شود و صندوق هم باید مشخص کند چه پول هایی باید پرداخت کنند. درآمد کسانی که خلاف قانون عمل می کنند بیش از کسانی است که صادقانه انجام وظیفه می کنند! پزشکیان پاسخ می دهد.
پزشکیان که وزیر بهداشت دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی بود و هم اکنون نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی است درباره تفاوت اجرای قانون ایران و با دیگر کشورها درمورد تعرفه های غیرقانونی می گوید: در کشورهای دیگر وقتی پزشکی تعرفه غیر قانونی دریافت کند مجوز پزشکی او را اخذ می کنند، اما در جامعه ما چه اقدامی می شود؟
می گویند تعرفه را عودت می دهیم. یزدانی می گوید.
هیچ جای دنیا اینگونه عمل نمی کنند! پزشکیان گفت.
خرید راهبردی درمان انجام می شود؟ آیا منطقی است؟ مجری.
حافظی می گوید: حفظ منافع شخصی، نظارت نکردن وزارت بهداشت، اقدامات غیرکارشناسانه و عوامل پشت پرده از علت های آشفته بازار دستمزد پزشکان است.
پزشکیان نیز می گوید: بحث خرید راهبردی درون سیستم معنا می دهد، شما می توانید خرید راهبردی را درون این آشفته بازار اِعمال کنید؟ این خدمت را انجام بدهی، این مبلغ را می گیری، این خرید راهبردی است، اما وقتی خدمت را برای جمعیت تعریف شده، تعریف نکردی چگونه خرید راهبردی انجام می دهی؟ وقتی هیئت امنایی که خودش اعضا را تعریف می کند و رئیس بیمارستان خود کاندید را معرفی می کند و خودشان نیز امضا می کنند! اگر هیئت امنا باشد که این هیئت امنا، هیئت امنا نیست، بیمارستان باید درست مدیریت کند، اگر کسانی که برای بیمه تصمیم می گیرند باید منافع خودشان را در نظر نگیرند.
صفایی نیز این گونه می گوید: اگر تعرفه گذاری ما واقعی نباشد شاهد وضعیت جاری هستیم ، چرا مردم به بخش خصوصی مراجعه می کنند؟! چون زودتر خدمات دریافت می کنند، این یعنی باید در بخش دولتی اصلاحاتی انجام شود، حتی با اعمال ساختار جدید در بخش دولتی باید به گونه ای باشد که مردم حق انتخاب داشته باشند.
این عضو هیئت مدیره بیمارستان های خصوصی در ادامه گفت: زمانی که نظام پزشکی تعرفه های بخش خصوصی را افزایش داد و سپس تعدیل شد، مسئولان نظان پزشکی گفتند با این اقدام دیگر بهانه ای برای دریافت تعرفه غیرقانونی نیست و زیرمیزی بی معناست! اما اگر این افزایش تعرفه در بخش دولتی نیز اِعمال می شد الان شاهد این مشکلات نبودیم و تخلف دستمزدها هم به حداقل ممکن می رسید.
این نماینده بیمارستان های خصوصی به دفاع از حوزه فعالیت کاری خود می گوید: در حال حاضر بیمارستان های خصوصی حتی در شهرهای بزرگ با مشکل و با پورسانت پزشکان اداره می شوند و حق الزحمه های بیمه پزشکان عقب افتاده است، من در 10 تا 15 سال اخیر بیمارستان خصوصی سراغ ندارم که سود سهام بین سهامداران را تقسیم کرده باشد!
مقصر مجری ها، قانونگذاران و سیاستمداران هستند
پزشکیان نیز در پاسخش گفت: درمورد هزینه بیمارستان حق با ایشان است،زیرا هزینه با مخارج بیمارستان هم خوانی ندارد و بیمارستان نمی تواند درآمد پزشکان را به هزینه اضافه کند در واقع به پزشکان عمومی اجحاف شده است، اما اینکه سود سهام دریافت نکرده اند اینگونه نیست بلکه 10 برابر دریافت کرده اند! فاصله درآمد پزشکان و پرستاران آمریکا 7 برابر است اما در ایران 70 تا 700 برابر است، برخی قسمت ها واقعا وحشتناک است!
مقصر مجری ها، قانونگذاران و سیاستمداران هستند، اگر درآمد پزشکان اضافه شود این مشکل حل می شود. پزشکیان می گوید.
یزدانی نیز گفت: این اصلاحات در شورای عالی خدمات باید بررسی شود.
نبض یک برنامه پزشکی است که هر جمعه شب از ساعت 22:30 به مدت 60 دقیقه از شبکه خبر با اجرای دکتر بهرام یزدانی و تهیه کنندگی دکتر امیرحسین صیدی پخش می شود.