گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ ملا محمدعلی مجتهد، معروف به مرحوم آیتالله احمد مجتهدی تهرانی از علمای بنام تهران بود که در سال 86 بدرود حیات گفت، اما سخنرانیها و پندهای عرفانی و اخلاقی وی به یادگار مانده است و میتوانیم هر چند به صورت مجازی هم که شده پای درس این استاد اخلاق تلمذ کنیم.
آیتالله مجتهدی رابطه خوبی با طلاب داشت، طوری که فضای گرم و صمیمی بر حوزه علمیهشان حاکم بود. این استاد برجسته اخلاقی، مباحث را چنان رسا ارائه میداد که در دل مینشست؛ به طوری که حتی هماکنون نیز نشستن پای صحبت و کلاس اخلاق ایشان خالی از لطف نیست.
حیای از پروردگار
یک آیه در قرآن دارد که افراد خیانتکار کارهای بدشان را از مردم قایم میکنند ولی از خدا قایم نمیکنند. مخفی میکنند از مردم که گناهی که میکنند، کسی نبیند ولی از خدا خجالت نمیکشد. آدم باید با حیا باشد، همانطور که از خلق حیا میکند از خدا هم حیا بکند که یکی از جنود عقل است.
عقل و دین ندارد کسی که حیا ندارد
کسانی که حیا ندارند، اینها عقل ندارند. دین هم ندارند. «لا دین لمن لا حیاء له»؛ یعنی کسی که حیا ندارد شرم ندارد. همین طور گناه میکند. دین ندارد. دیدهاید مردم چطور میآیند در خیابان؟ اینها حیا نداردند. حدیث داریم: حیا خوب است ولی از زنها بهتر است. زنها باحیا باشند بهتر است. الآن ما چقدر زن بیحیا داریم در این مملکتمان؟ تازه با اینکه جمهوری اسلامی شده. خدا رحم کرده است که جمهوری اسلامی شده است و این طور است اگر اسلام نبود چه میشد؟
چادریهایی که خیال میکنند با حجاباند
چقدر بیحیا شدهاند زنها؟ حتی چادریهایمان هم؛ چادریها خیال میکنند با حجاباند؟ دست بیآستینش را از لای چادر میآورد بیرون از بقال و عطار جنس می خرد. میوه میخرد. نانوایی میرود. غالب نانواییها، زنها بیشتر از مردها هستند. نگذارید زنها بروند. خودتان بخرید. اگر زنها بروند و شما در خانه بنشینید، این علامت بیغیرتی است. نگذارید زنها بروند. زن باید در خانه باشد.
آیهاش را بخوانم: «یستخفون من الناس و لا یستخفون من الله...» آیه 108 نساء این در مقام مذمت افراد خائن است؛ یعنی مخفی میکنند کارهایشان را از مردم ولی از خدا مخفی نمیکنند. ما باید بدانیم خدا ناظر است. چند تا حدیث بخوانم راجع به حیا:
1-رسول خدا (ص) میفرمایند: «استحیوا منالله، حق الحیاء». حیا کنید از خدا [ به اندازه] حق حیا. حسابی حیا کنید از خدا. هان طور که از بنده خدا حیا میکنید. همان طور که یک راننده به چراغ قرمز که میرسد، افسر را میبیند، حیا میکند، میترسد که نکند جریمهاش کنند. چطور میترسد ما هم باید همان طور از خدا بترسیم.
2- حدیث دیگر: «أعقل الناس أحیاهم»: هر کس حیایش بیشتر است عاقلتر است.
بیحیا، بینور و بیدرد نمونه فحشهای قدیم بود
3- یک حدیث دیگر هم دارد: «من لم یستحیی من الناس لم یستحیی من الله»: کسی که از مردم حیا نکند از خدا هم حیا نمیکند.
الآن غالب مردم بیحیا شدهاند. یک جا یک جوان 20 به یک پیرمرد 70 ساله فحش میداد، جسارت میکرد، بیحیاست دیگر. قدیم ها میخواستند به هم فحش بدهند میگفتند: ای بیحیا، بیحیا فحش بود. ای بینور، ای بیدرد، فحشهای رکیک نمیدادند. لات و لوتها فحشهای رکیک میدادند، فحشهای بد، ولی متدینین فحشهای رکیک نمیدادند. بد است. خدا دوست ندارد. خداوند از افراد فحّاش بدش میآید.
4- حدیث دیگراز امیر المومنین(ع): «علی قدر الحیا یکون العفة»: عفت به میزان حیا بالا میرود: هرچه حیای آدم بیشتر باشد این آدم عفیفتر است. باید حیا داشته باشیم از یک بچه ده ساله آدم حیا میکند، لذا حدیث دارد که ای بنده من خدا را طوری عبادت کن که انگار دارد تو را میبیند. مثل موتوریهایی که کلاه ندارند میترسند بگیرند شانف فرار میکنند. همان طور که از او میترسی از خدا هم بترس.
اگر معتقد باشى خدا تو را نمىبیند کافری
حدیث دارد: تو اگر خیال میکنی خدا تو را نمیبیند، کافری ولی اگر میدانی که خدا تو را میبیند و مع ذلک گناه میکنی تو خدا را پستترین ناظرین قرار دادی. یعنی از یک بچه ده ساله پست ترقرار دادی؛ چون جلوی بچه ده ساله گناه نمیکنی ولی جلو خدا گناه میکنی. حدیث را تکرار کنم حفظ کنید.
اگر بدانى که خدا ترا مىبیند و نافرمانى کنى، او را پستترین ناظرین قرار دادی
5- امام صادق(ع): خَفِ اللَّهَ کَأَنَّکَ تَرَاهُ وَ إِنْ کُنْتَ لَا تَرَاهُ فَإِنَّهُ یَرَاکَ فَإِنْ کُنْتَ تَرَى أَنَّهُ لَا یَرَاکَ فَقَدْ کَفَرْتَ وَ إِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّهُ یَرَاکَ ثُمَّ بَرَزْتَ لَهُ بِالْمَعْصِیَةِ فَقَدْ جَعَلْتَهُ مِنْ أَهْوَنِ النَّاظِرِینَ عَلَیْکَ. امام صادق (ع ) فرمود: اى اسحاق! چنان از خدا بترس که گویا تـرا مـىبـیـنـد، و اگر تو او را نبینى، او تو را مىبیند، و اگر معتقد باشى او تو را نمىبیند کافر شوى و اگر بدانى که ترا مىبیند و سپس نافرمانى او آشکار کنى (با گـنـاهـکـارى به مبارزه او روى) او را پستترین بینندگان خود دانستهاى.
حیا از ایمان است
6- حدیث دیگر: «الحیاء من الایمان والایمان فی الجنة»: حیا از ایمان است و ایمان هم در بهشت
7- امام باقر(ع): «اَلحَیاءُ والإیمانُ مَقرونانِ فی قَرَنٍ فَإذا ذَهَبَ أحدُهُما تَبِعَهُ صاحِبُهُ»
حیا و ایمان به یک ریسمان پیوسته اند؛ چون یکى برود، دیگرى نیز از پىِ آن برود.
ایمان برود حیا میرود؛ حیا برود ایمان میرود. این دوتا با هماند.
8- حدیث دیگر: «أحسن ملابس الاسلام حیا». بهترین پوشش اسلام حیاست
بیحیا بودن صدر نفاق است
9- «الحیاء نورٌ جوهره صدرالایمان»: حیا نوری است که جوهر آن نور، ذات و حقیقت آن صدر ایمان است. یعنی بالاترین مکان و اجزای ایمان از حیا حاصل میشود «والوقاحه صدر النفاق و صدر النّفاق الکفر». بیحیا بودن صدر نفاق است. اینهایی که بیحیا هستند، گناه میکنند. به پیرمرد جسارت میکنند. یا به یک عالم میرسد، به یک طلبه میرسد، بیحیایی میکنند. این صدر نفاق است و صدر نفاق هم کفر است.
خداوند انشاء الله به همه درجه اعلی حیا را بدهد. همانطور که از خلق خدا حیا میکنیم. از خدا هم حیا کنیم.
اي کاش...