به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، امروزه در مورد واژهٔ دیپلماسی (Diplomacy) تعریفهای متعددی وجود دارد که بعضی از این تعاریف ذکر شدند. اما فاکتورهای مشترکی که در این تعاریف مورد تاکید قرار گرفته است عبارتند از: فن اداره سیاست خارجی، تنظیم مسالمت آمیز روابط خارجی، حل و فصل اختلافات بین المللی از طریق گفتوگو، تحقق اهداف و تامین منافع در محافل بین المللی، چانه زنی و مدیریت ارتباطات خارجی و هنر تعامل با دولتها و واحدهای سیاسی؛ اگرچه جمع بندی همهٔ این تعاریف کاری دشوار به نظر میرسد ولی شاید بتوان به این جمله اکتفا کرد که دیپلماسی شیوه مسالمت آمیز برای کسب امتیازات بیشتر در عرصه بین الملل است.
دیپلماسی دیجیتال بخشی از دیپلماسی عمومی است که با استفاده از رسانههای دیجیتالی مانند وب سایتها به کمک دولت مورد نظر آمده تا وضعیت دولت یاد شده را در افکار عمومی بهبود بخشد. دیپلماسی دیجیتالی امروزه جای خود را بیش از پیش و بصورت آشکار در میان عناصر فناوری برای مقاصد سیاسی و اقتصادی در اولین مرحله و نفوذ اجتماعی در مرحله عمیقتر در میان زندگی سایبری مردمان جهان و زندگی سیاسی و دیپلماتیک دولتهای جهان بازکرده است.
رژیم صهیونیستی نیز با آگاهی از منفور بودن خود در افکار عمومی جهانی و به ویژه افکار عمومی ایرانیان تلاش میکند با ابزارهای دیپلماسی عمومی به ویژه دیپلماسی دیجیتال میزان نفرت عمومی علیه خود را کاهش دهد. امروزه اصطلاح «جنگ نرم عبری» با هدف بررسی و ابعاد سنجی فرآیند دیپلماسی عمومی اسرائیل در تقابل خود با «ام القری جهان اسلام»، رویکردی نوین میباشد که نقش اول آن را اسراییل بازی میکند.
رژیم صهیونیستی نیز با آگاهی از منفور بودن خود در افکار عمومی جهانی و به ویژه افکار عمومی ایرانیان تلاش میکند با ابزارهای دیپلماسی عمومی به ویژه دیپلماسی دیجیتال میزان نفرت عمومی علیه خود را کاهش دهد
در این راستا چندی پیش وزارت دیپلماسی عمومی رژیم صهیونیستی، بخش دیپلماسی عمومی دیجیتالی خود به زبان عربی را راه اندازی کرد. در بیانیهٔ این وزارتخانه آمده است: «این بخش مسئول اجرای فعالیتهای مرتبط با دیپلماسی عمومی در رسانه ها و افکار عمومی در سطح جهان به طور اعم و در کشورهای عربی و خاورمیانه به طور اخص است.» در همین رابطه، «رونن پلات» (دبیرکل وزارت دیپلماسی عمومی رژیم صهیونیستی)، طی بیانیهای اظهار داشت: «در عصر اینترنت و شبکههای اجتماعی و در زمانی که اینترنت موجب تغییرات راهبردی در سرشت حکومتهای اطراف ما میشود، فعالیتهای رژیم صهیونیستی در ارتباط با دیپلماسی عمومی به زبان عربی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
در راستای سیاستی که رئوس کلی آن را یولی ادل اشتاین، وزیر دیپلماسی عمومی ترسیم کرده است، این وزارتخانه بر ایجاد زیرساختهای دیپلماسی عمومی به زبان عربی، هم در اینترنت و رسانههای اجتماعی و هم در ارتباط با مولفهای مطرح در رسانهها تاکید دارد.»
وی در ادامه افزود: «بی شک، یکی از عوامل برجستهٔ تغییرات اخیر در خاورمیانه، نقش فنآوری ارتباطات بوده است. ما معتقدیم که ابتکارات مربوط به دیپلماسی عمومی، به واسطهٔ اینترنت و رسانههای اجتماعی از قدرتِ نشان دادن چهره واقعی اسرائیل و دست یافتن به فکر و قلب افراد و ترمیم وجههٔ اسرائیل در میان جوامع عرب برخوردار است.» گال ایلان، سخنگوی وزارت دیپلماسی عمومی رژیم اشغالی تاکید میکند که این بخش راه اندازی شده تا به اسرائیل برای مبارزه با تصویر منفی خود در جهان عرب زبان ها و از طریق همان کانالهایی که به طور موثر در خیزشهای منطقهای اخیر عمل کردند کمک کند.
ما معتقدیم که ابتکارات مربوط به دیپلماسی عمومی، به واسطهٔ اینترنت و رسانههای اجتماعی از قدرتِ نشان دادن چهره واقعی اسرائیل و دست یافتن به فکر و قلب افراد و ترمیم وجههٔ اسرائیل در میان جوامع عرب برخوردار است
از آنچه گفته شده چنین بر میآید که رژیم صهیونیستی متوجهٔ وجههٔ سخیف خود در اذهان عمومی شده و از این رو، سعی در جبران آن با استفاده از انواع وسایل ارتباطاتی از جمله فضای مجازی را دارد که البته این امر غیر ممکن به نظر میرسد زیرا علاوه بر آشکار بودن جنگ نرم اسراییل، اشغال کشور فلسطین و ترورهای متعدد این رژیم در کشورهای دیگر (جنگ نظامی)، خط بطلانی بر این مسئله میباشد.
منبع: گرداب