گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ یک سال پرتلاش را پشت سر گذاشتند با نمرههای عالی و پروژههای تحقیقاتی که جان مایه تحصیلات عالیشان شده است. حالا که نوبت بهار رسیده وقت آن است که اندکی بیاسایند زیر سایه آرامش خنک بهاری و جان خستهشان را برای یک سال پرتلاش علمی دیگر آماده کنند.
اما مثل اینکه آنها خستگی را نمی شناسند و میانهای با معادلات عقلانی زندگیهای مادی مان ندارند دانشجویان جهادگر را میگویم همانهایی که همت گماردهاند به درمان دردهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دورافتادهترین روستاهای کشور.
نوروز امسال دانشجویان جهادگر میهمان روستاهای دورافتاده و مناطق کمتر برخوردار هستند. روزهای آخر اسفند ماه بود همان روزهایی که مردم با شتاب و پرعجله خود را برای آمدن بهار و نوروز آماده می کردند اما دانشجویان جهادگر بار سفر را بستند تا نخستین روزهای سال جدید را در کنار مردم محروم کشورمان آغاز کنند.
امسال دانشجویان دانشگاههای شهید رجایی، هنر، مذاهب اسلامی، شاهد، بقیه الله، فنی انقلاب اسلامی و امام حسین علیه السلام راهی مناطق محروم کشور شدند تا شور و نشاط نوروزی و فرهنگ کار و تلاش را میهمان دورترین روستاهای کشور کنند.
برگزاری اردوی جهادی بدون بودجه
سید محمدرضا حسینی معاون کارآمدسازی و سازندگی بسیج دانشجویی حرکت خودجوش و جهادی دانشجویان را نشأت گرفته از ایمانی عارفانه و خالصانه میداند و میگوید:امسال اگرچه نتوانستیم بودجه کافی برای برگزاری اردوهای جهادی را تامین کنیم اما دانشجویان با هزینه خودشان و جذب بودجه از خیرین برنامه جهادیشان را برگزار کردند.
او به فعالیت 70 هزار دانشجوی جهادگر در سراسر کشور اشاره میکند و میگوید: دانشجویان جهادگر با شناسایی فرصتها و امکانات مناطق محروم و به دور از هر گونه شتابزدگی، میخواهند وضعیت اقتصادی و اشتغالزایی مناطق دورافتاده را شکوفا کنند.
این مقام مسئول استفاده از پتانسیل و ظرفیت جوانان روستایی را از دیگر فعالیتهای جهادگران دانشجو میداند و میافزاید: گروههای جهادی در مدت فعالیت خود از ظرفیت و توانایی روستاییان منطقه استفاده میکنند به طوری که در پروژه آبرسانی بابل بیش از 100 جوان روستایی به دانشجویان جهادگر کمک کردند.
برخی مسئولان به جوانان جهادگر بی اعتماد ندارند
برگزاری برنامههای عمرانی و فرهنگی با کمترین امکانات مادی، سختی کشیدن و دم برنیاوردن کاری است که تنها از دانشجویان بیسجی انتظار میرود. در عصر پرشتاب رفاه طلبی و آسایش که هر کسی دنبال جذب حداکثری منافع مادی به سوی خود است. هنوز هم کسانی هستند که رنج سفر را به جان میخرند، سختی میکشند و ماهها در انتظار ملاقات مسئولان استانها میمانند تا اندکی از مشکلات روستاهای محروم کشور را حل کنند.
هادی فلاحی یکی از دانشجویان پرتلاش عرصه جهاد در این مورد میگوید: گاهی گرفتن قرار ملاقات از برخی استانداران حتی بیش از یک سال هم طول کشیده است متاسفانه برخی استانداران هیچ دغدغهای در بحث جهادی ندارند بنابراین با دانشجویان جهادگر همکاری نمیکنند.
او میگوید: متاسفانه جهادگران برخی کمکهای مالی را به دلیل اینکه ردیف بودجهای در استانداری برای آنها در نظر گرفته شده از دست میدهند.
معین سلیمانی نژاد یکی از دانشجویان جهادگر خوزستانی هم به مشکل عدم همکاری مسئولان استانی اشاره میکند و میگوید: مصوبات بسیج سازندگی به استانداری، اداره جهاد کشاورزی و سایر ارگانهای استان ابلاغ میشود ولی متاسفانه مسئولان توجهی به این ابلاغیهها نمیکنند.
او عدم اعتماد به جوانان را مهم ترین علت عدم همکاری سازمانها با جهادگران میداند و میگوید: آنها در نهایت به دانشجویان میگویند ما هیچ سازوکاری که بتوانیم هزینه های کار شما را تامین کنیم نداریم.
علی رضا گودرزی دانشجوی دانشگاه فنی انقلاب اسلامی هم با تأکید بر لزوم زنده کردن روحیه جهادی مسئولان گفت: اگر مسئولان فکر و روحیه جهادی داشته باشند میتوانند ایدههای کوچک را به برنامههای بزرگی در رفع محرومیت مناطق محروم تبدیل کنند.
تلاش برای حل مشکل بیکاری جوانان روستایی
روزها در دمای بالای 40 درجه بنایی کنی و سرمای شب را با پتوهای نازک مسافرتی سر کنی اما باز هم دغدغهات ساخت مسجد و مدرسه یا برگزاری کلاس کنکور برای بچههای روستایی باشد چیزی است که در معادلات حسابگرانه عصر ارتباطات و ماهواره جایی ندارد اما آنها درس ایثار و فداکاری را در محضر مولایشان علی علیه السلام آموختهاند آنجایی که ایثار را برترین جود و بخشش و والاترین مرتبههای کرم و برزگواری دانستهاند.
مجتبی رحمانی مسئول گروه جهادی دانشگاه امیرکبیر برایمان از تلاش این دانشجویان برای احیای کشت زعفران در منطقه سربیشه و ایجاد شغل برای جوانان روستایی خبر میدهد و میگوید: ما میخواهیم به جای ساخت مسجد و مدرسه سرمایه مردم را با اشتغالزایی بالا ببریم بر این اساس در روستاهای کسراب، لانو و نوده کارگاههای قالیبافی راه اندازی کردیم تا بانوان هنرمند از هنر خود درآمدزایی کنند.
علی مراد مسئول کارگروه اشتغال گروه جهادی دانشگاه علم و صنعت نیز از آموزش ساخت چاروق توسط تنها استاد آموزش چاروق در کشور خبر می دهد و می گوید: استاد محمدیزنجانی با همکاری کمیته امداد امام خمینی به منطقه هلیدان دعوت شد و ساخت چاروق را که نوعی کفش سنتی است، به جوانان آموزش داه است.
او در ادامه از اجرای طرح زنبورداری در منطقه کبیرکوه خبر می دهد و می گوید: این طرح حاصل پژوهشهای دانشجویان در منطقه بود که پیشبینی میشود در یک سال آینده 25 میلیون تومان درآمدزایی داشته باشد.
فکرهای جوان و دانشجویان نخبه دانشگاههای کشور امروز برای خودشان ایدهپردازان جوانی شدهاند که میخواهند طعم تلخ فقر و محرومیت را به شیرینی یک زندگی آرام و ایمانی تبدیل کنند. آنها میخواهند با تفکری سیستمی و نظاممند فرصتهای اقتصادی مناطق محروم را شناسایی کنند و زنجیره ناقص تولید تا مصرف را با حضور علمی و توانمندشان تکمیل کنند.