هیئت کرسیهای آزاداندیشی در دانشکده علوم پزشکی بجنورد بعد از گذشت شش ماه از ارسال آیین نامه جدید هنوز راه نیفتاده و صدور ابلاغ اعضای آن ...
به گزارش خبرنگار باشگاه دانشجویان «خبرگزاری دانشجو» از بجنورد، متاسفانه در ترم گذشته برخی افراد خواسته یا ناخواسته بنا به دلایلی از برگزار شدن کرسی های آزاداندیشی به صورت درست و دوره ای در دانشکده علوم پزشکی بجنورد امتناع کردند که این موضوع باعث شد تا دانشجویان کمتر در این موضوع مهم مشارکت کنند.
عدم تشکیل هیئت کرسی های آزاداندیشی در این دانشگاه بعد از گذشت شش ماه از ارسال آیین نامه جدید کرسی ها، طولانی شدن بیش از اندازه صدور ابلاغ اعضای این هیئت و پیچ و خم های اداری بیش از اندازه از جمله دلایلی است که در این خصوص می توان به آن اشاره کرد.
در طول مدتی که هیئت کرسی های آزاداندیشی تشکیل نشده بود، معاونت فرهنگی دانشکده با اعمال نظر شخصی برخی کرسیها را لغو، و بعضی را هم که خیلی معدود بود، برگزار کرد.
همچنین کمبود داور و اساتید برجسته در دانشگاه که بتوانند موضوعات را جمع کنند و در مسائل و چالش های روز اطلاعات کافی داشته باشند، از دیگر مشکلات برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی است.
با این وجود خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» اقدام به مصاحبه با مسئولان مربوطه در این دانشکده کرده که در ادامه متن مصاحبه با مهندس اسماعیل زاده، مسئول امور فرهنگی و دانشجویی دانشکده علوم پزشکی بجنورد و همچنین معاون فرهنگی دانشکده را می خوانید.
«خبرگزاری دانشجو»- خلاصه ای از وضعیت کرسی های آزاداندیشی در دانشکده علوم پزشکی بجنورد را بیان کنید.
اسماعیل زاده: سال 89 بعد از تاکیدات مقام معظم رهبری، اولین آیین نامه برگزاری کرسی های آزاداندیشی برای دانشکده ارسال گردید که ما طبق آن آیین نامه اعضایی را در دانشگاه معین کردیم و جلسه ای نیز در استانداری در این خصوص تشکیل شد تا مشخص شود در چه حیطه هایی ورود کنند.
در این جلسه شرکت کنندگانی از استانداری، فرمانداری، روسای دانشگاه، مسئولان فرهنگی، حراست ها و نیز سایر سازمانها حضور داشتند.
نحوه برگزاری و تعیین چارچوب موضوعات آن در این جلسه به بحث و گفت و گو گذاشته شد و تمام فکر و ذهن این افراد این بود که کرسی ها به سمت بحث های ساده و بدون چالش برود.
بنده در این جلسه گفتم چه ایرادی دارد تا به بحث های چالشی مثل سیاسی و فرهنگی ورود کنیم که نمایندگان سازمان ها و دانشگاه ها اعلام نارضایتی کردند و گفتند برای شهرستان های کوچک و دانشگاه های تازه تاسیس بهتر است با این موضوعات اقدام به برگزاری کرسیها کنیم و معتقد بودند که ما کسی را نداریم که بتواند بحث های پیچیده و چالش برانگیز را جمع کند.
«خبرگزاری دانشجو» - چطور به این نتیجه رسیده بودند؟ بنده خودم افراد زیادی را میشناسم که تخصص و تعهد کافی در خیلی از زمینه ها دارند.
اسماعیل زاده: در این جلسه تمام مسئولان دانشگاهی حضور داشتند و با هم به این نتیجه رسیدند.
«خبرگزاری دانشجو» - شما فکر نمی کنید این نظر شخصی آنها بوده و این افراد در حقیقت ترس از مسائل چالشی دارند؟
اسماعیل زاده: نماینده ای از وزارت اطلاعات آمده بود و بنده برداشت کردم که از بالا به آنها گفته اند که برای شهرهای کوچک نباید مسائل غیر چالشی انتخاب شود.
برنامه آنها این بود که ابتدا از موضوعات ساده و پیش پا افتاده شروع کنیم؛ چرا که تاکید آییننامه نیز بر این است که باید اساتید قوی بیاوریم.
اولین برنامه ما در دانشکده علوم پزشکی برگزاری تریبون آزاد با موضوع انتخابات بود، پس از آن نیز اولین کرسی آزاداندیشی با کمک نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری برگزار کردیم. در این جلسه که با موضوع «دوستی های قبل از ازدواج» برگزار شد، دانشجویان قبل از کرسی آمدند و به عنوان موافق و مخالف ثبت نام کردند، اما به علت آشنا نبودن دانشجویان با قوانین کرسی های آزاداندیشی کمی حواشی به وجود آمد.
از جمله موانعی که بر سر راه کرسی های آزاداندیشی دانشکده علوم پزشکی وجود دارد، این است که خود دانشجویان نیز باید بیایند و از خود علاقه نشان دهند که این مسئله متاسفانه خیلی کم رنگ است.
همچنین دانشجویان ما هنوز ترس دارند که مبادا بعد از اظهارنظر به کمیته انضباطی کشیده شوند که ما به دانشجویان اطمینان خاطر دادیم که از این برنامه ها فقط عکس گرفته می شود.
«خبرگزاری دانشجو» - بسیج دانشجویی به عنوان یک تشکل فرهنگی در دانشگاه پتانسیل و دغدغه کافی را برای برگزاری کرسی ها دارد، شما چقدر با بسیج دانشجویی در این امور تعامل دارید؟
اسماعیل زاده: چندی پیش یک اختلافات بین ریاست دانشگاه و بسیج دانشجویی به وجود آمد که موجب شد این تعامل خیلی کم شود، به طوری که حتی گاهی اوقات به برخی اعضای مجموعه بسیج گفته میشد که در لیست سیاه هستند؛ تا اینکه آیین نامه جدید مهر ماه 91 رسید که در آن گفته شده بود، لزومی ندارد به دنبال استاد یا داور باشیم، خود دانشجویان نیز می توانند این کار را به عنوان داور و مجری انجام دهند، بنابراین ما اعضای هیئت کرسی های آزاداندیشی را بر اساس این آیین نامه تعیین کردیم و طبق آیین نامه، دو نفر دانشجوی عضو در این هیئت را از دانشجویان بسیجی انتخاب کردیم.
در این جلسه که با شرکت همه اعضا انجام شد، اولین کرسی برنامه ریزی، و نظرات همه دوستان پرسیده شد.
«خبرگزاری دانشجو» - ما مطلع شدیم که بعد از آمدن آیین نامه جدید قرار بر این شد که هیئتی جدید بر اساس آیین نامه تشکیل شود، آیا این کار صورت گرفته است؟
اسماعیل زاده: متاسفانه این کار در جریان کارهای اداری افتاد و با اینکه قرار بود بروکراسی کم بشود، اما ما یک نامه را سه بار برای امضا فرستادیم، ولی جوابی نگرفتیم، بعضی از دوستان می گویند این مسئله به خاطر خصومت های شخصی است، در حالی که این طور نیست.
ما نامه ها را بر اساس قالب هایی که در گذشته ارسال می کردیم، می فرستادیم، اما دفتر معاونت فرهنگی به ما گفت که باید به جای سربرگ خودتان سربرگ ما را بزنید، ما اصلاح کردیم و فرستادیم، دوباره گفتند باید نامه را به حوزه ریاست بزنید، دفعه بعد گفتند باید فونت نامه فلان فونت باشد و نامه ها را برگشت دادند.
ما نیز به آنها گفتیم شما باید همان روز اول به ما می گفتید با چه قالبی نامه را ارسال کنیم؛ با وجودی که در گذشته ما با سربرگ خودمان و هر نوع فونتی می زدیم، می پذیرفتند.
«خبرگزاری دانشجو» - به نظر شما این صحبت ها بهانه ای در راستای عدم صدور ابلاغ برای اعضای هیئت نیست و آیا هیچ نیتی در این خصوص وجود ندارد؟
اسماعیل زاده: نه اینکه برای اسم من یا اسم آقای فلانی مشکلی ایجاد کرده باشد، بلکه روال اداری پیچیده و بیخود موجب این مسئله شده است.
همچنین تا زمانی که هیئت جدید شکل بگیرد می توان با همان شورای قبلی اقدام به برگزاری کرسی های آزاداندیشی کرد، بنابراین در هیئت جدید تنها کافیست برای دو نفر ابلاغ صادر کنیم، یکی بهزادی، مسئول بسیج دانشجویی و دیگری حجازی، مسئول آموزش دانشکده.
«خبرگزاری دانشجو» - آیا این شورا هم اکنون فعال است؟
اسماعیل زاده: متاسفانه این شورا در حال حاضر فعال نیست و درخواستی نیز دریافت نشده است، جز یک مورد که بهزادی، مسئول بسیج دانشجویی خواست تا کرسی آزاداندیشی با موضوع «دستاوردهای انقلاب اسلامی» برگزار کند که بنده این یک درخواست را نیز با دکتر بی باک، معاون فرهنگی دانشکده مطرح کردم که وی استاد پیشنهادی بهزادی، مسئول بسیج دانشجویی را که دکتر قربانی بود، فاقد صلاحیت دانست و اعلام کرد که وی اطلاعات کافی در این زمینه ندارد.
«خبرگزاری دانشجو» - حتی اگر وی به اندازه کافی اطلاعات نداشته باشد، آیا نباید به دانشجویان بسیجی اعتماد کرد و به این بهانه ها کرسی های آزاداندیشی را به حاشیه نراند؟
سوال بی پاسخ ماند!
«خبرگزاری دانشجو» - ما مطلع شدیم که قرار است ساعت 18 امروز کرسی آزاد اندیشی با موضوع تکراری سال گذشته در دانشکده برگزار شود؛ آیا این کرسی در شورای غیر فعال طرح شده یا یک تصمیم خودسرانه بوده است؟
اسماعیل زاده: این جلسه ای که امروز برگزار خواهد شد یک جلسه سخنرانی است که استاد سال گذشته می خواهد ادامه صحبت های خود را مطرح کند و همین طوری اسمش را کرسی آزاداندیشی گذاشته اند. ما نیز انتقاد داریم که چرا قوانین کرسی ها رعایت نشده است.
«خبرگزاری دانشجو» - آیا این عده با وجود مخالفت شما به این کار اقدام کرده اند و آیا این مسئله یک نوع فریب و گزارش سازی نیست تا خدمت به دانشجویان؟
اسماعیل زاده: این هم یک خدمت است و هم گزارش سازی؛ به هر حال این موضوع مورد اعتراض ما هم بوده، اما کاری از پیش نبرده است.
«خبرگزاری دانشجو» - چطور می شود مدیریت فرهنگی دانشکده نتواند در این مسئله دخالت کند، در حالی که وظیفه دارد؟
اسماعیل زاده: فعلاً که این اتفاق افتاده است.
«خبرگزاری دانشجو» - چرا دکتر قربانی که در بسیج دانشجویی به عنوان استاد و داور کرسی های آزاداندیشی انتخاب شده است با نظر دکتر بی باک، مسئول معاونت دانشجویی و فرهنگی که در هیئت کرسی ها تنها یک رای دارد، به تنهایی و با نظر و سلیقه شخصی خودش تلاش ها و برنامه ریزی های بسیج دانشجویی را در برگزاری کرسی نادیده گرفته و وی را فاقد صلاحیت اعلام می کند؟
اسماعیل زاده: این موضوع را شما باید از خود وی سوال کنید. بنده فقط می توانم بگویم که چون وی رئیس شورای کرسی ها هستند، دکتر قربانی را رد کردند.
«خبرگزاری دانشجو» - آیا زدن ابلاغ برای اعضای هیئت کرسی های آزاد اندیشی باید پنج ماه طول بکشد؟
اسماعیل زاده: ما هر بار که مشکلات وارده از سوی دفتر معاونت فرهنگی و دانشجویی را رفع می کردیم و میفرستادیم، تا جواب می دادند چند روز به طول می انجامید.
بعد از مصاحبه با مسئول فرهنگی دانشجویی دانشکده علوم پزشکی به سراغ دکتر بی باک، معاون فرهنگی دانشکده علوم پزشکی بجنورد رفتیم و درباره این ابهامات از وی سوال کردیم.
«خبرگزاری دانشجو» -درباره وضعیت کرسی های آزاد اندیشی این دانشکده بگویید
بی باک: ما امسال چهار کرسی آزاداندیشی برگزار کردیم و طبق شیوه نامه جدید، تعداد کرسی های آزاداندیشی بیشتر هم می شود؛ چرا که در این شیوهنامه نوشته شده مباحثه ای که سر کلاس بین استاد و دانشجو پیش می آید نیز کرسی آزاداندیشی است.
اما در کل ما چهار کرسی با عناوین «انتخابات»، «دوستی های قبل از ازدواج آری یا خیر»، «حیا و عفاف» با حضور خانم نیلچی زاده و امسال نیز مجدداً کرسی «دوستی های قبل از ازدواج» را برگزار کردیم.
«خبرگزاری دانشجو» - در کرسی های آزاد اندیشی تعامل با دانشجویان و بسیج دانشجویی چگونه بوده است؟
بی باک: افراد حقیقی و حقوقی درخواست های خود را برای پیشنهاد موضوع کرسی به ما ارائه میکنند و سپس درخواست ها اولویت بندی شده و در شورای فرهنگی تصویب می شود که کدام برنامه اجرا شود.
اما آنچه که ما مشاهده کردیم خیلی استقبالی از سوی دانشجویان انجام نشده است و دانشجویان هم به صورت خودجوش نیامده اند بگویند که ما در فلان موضوع می خواهیم کرسی آزاداندیشی برگزار کنیم تا موافقان و مخالفان هم مشخص باشند.
البتهیک بار از طرف بسیج دانشجویی درخواستی به ما رسید که فکر کنم با زمان کرسی «دوستیهای قبل از ازدواج» همزمان بود، بنابراین با توجه به اینکه استاد مدعو برای کرسی دوستیهای قبل از ازدواج پیش از این نیز جلسه ای داشت و ناتمام مانده بود، ترجیح دادیم که او بیاید و مطلب خود را در قالب کرسی آزاداندیشی بیان کند و دانشجویان مشارکت کنند.
«خبرگزاری دانشجو» - در خصوص اینکه می فرمایید دانشجویان به صورت خودجوش بیایند و کرسی ها را راه بیندازند، بسیج کرسی ای پیشنهاد داد که در واقع نزدیک به کرسی دوستی های قبل از ازدواج هم نبود و در ایام دهه فجر با فاصله دو ماه از کرسی دوستی ها بود با موضوع دستاوردهای انقلاب اسلامی، چرا از سوی شخص شما مورد مخالفت قرار گرفت؟
بی باک: ما با این کرسی مخالفت نکردیم، بلکه با توجه به اینکه موضوع دوستی های قبل از ازدواج ادامهدار بود، نخواستیم این کرسی به بعد از سال 91 موکول شود، بنابراین تصمیم گرفتیم کرسی های دیگر را در زمان های دیگری برگزار کنیم.
تا به حال تعامل ما با بسیج دانشجویی خیلی خوب بوده است و ما با هم تعامل زیادی داریم و در اجرای برنامه های مختلف از آن ها دعوت به عمل می آوریم.
«خبرگزاری دانشجو» - کرسی آزاداندیشی «دستاورد های انقلاب اسلامی» که موضوعی اساسی است و باید برای نسل چهارم انقلاب تبیین شود چرا مورد مخالفت شما قرار گرفته است، در حالی که استاد قربانی، داور کرسی های آزاداندیشی خراسان شمالی نیز برای این جلسه هماهنگ شده بود؟
بی باک: ما هیچ مشکلی با موضوع کرسی پیشنهادی نداریم و تشخیصمان این بود که موضوع دوستیهای قبل از ازدواج در اولویت باشد.
«خبرگزاری دانشجو» - آیا هیئت کرسی های آزاداندیشی تا به حال تشکیل شده است یا شما به تنهایی و با رای و نظر شخصی خود اقدام به برگزاری کرسی ها می کنید؛ چرا که کرسی «دستاورد های انقلاب اسلامی» نیز تنها با نظر شخصی شما و بدون طرح در هیئت کرسی ها منحل شد؟
بی باک: کرسی های آزاداندیشی مربوط به همه است، دانشجویان، اعضای هیئت علمی، کارکنان و بقیه. کار ما مخالفت این چنینی نبوده که بگوییم با این کرسی مخالفت شده و جای آن کرسی دیگری برگزار شده است. ما دوست داشتیم مثلاً 10 تا کرسی آزاداندیشی برگزار کنیم، اما هم فرصتش نبود و هم کمبود بودجه و اعتبارات داشتیم.
با این حال فعالیت های فرهنگی مان خیلی خوب بوده است. از بخش های دیگر بودجه تهیه کردیم و نگذاشتیم به فعالیت های فرهنگی ضربه وارد شود.
این کار را هم مخالفت نمی توان نامگذاری کرد؛ بهتر است بگوییم کرسی«دستاوردهای انقلاب اسلامی» در اولویت نبوده است. تا به حال ما هیئت کرسی های آزاداندیشی نداشتیم و سعی داریم این هیئت را تشکیل بدهیم، اما این کار متاسفانه خیلی طولانی شد.
«خبرگزاری دانشجو» - مهندس اسماعیل زاده گفتند شما دکتر قربانی را برای داوری کرسی آزاداندیشی تایید نکرده اید؛ در حالی که او از طرف بسیج دانشجویی به عنوان داور کرسی های آزاداندیشی معرفی شده است، این موضوع چقدر صحت دارد و علتش چیست؟
بی باک: ببینید، جای دیگر که نمی توانند برای ما تصمیم بگیرند که فلانی داور باشد یا نباشد و حتماً الزامی به وجود بیاید که ما کسی را بپذیریم یا نه، ما تصمیم گرفتیم تا زمانی که هیئت تشکیل نشده، در موارد این چنینی معاونت فرهنگی این کار را انجام دهد. این طور نیست که دکتر قربانی یا شخص دیگری را نپذیریم؛ من از نزدیک با دکتر قربانی آشنایی ندارم و به نظرم آمد که فردی است که خیلی در این قضایا صاحب نظر نیست که ما از وی استفاده بکنیم، در حالی که ممکن است افراد دیگری نیز وجود داشته باشند.
«خبرگزاری دانشجو» - ما در استان خودمان متاسفانه با کمبود استاد و داور کرسی مواجهیم، اما با این حال در حد کرسی هایی که برگزار می کنیم افرادی وجود دارند؛ با این وجود چرا شما با این کرسی و داور آن مخالفت می کنید، آیا این مسئله مشارکت دانشجویان را کاهش نمی دهد؟
بی باک: نه اینطور نیست. مشارکت دانشجویان حتماً افزایش می یابد، فعلاً ما در مرحله آزمایشی قرار داریم و این مشکلات به وجود می آید و چون ما هیئت کرسی را نداشتیم به نظرم آمد جایگاهی که در نهایت باید تصمیم گیری بکند، معاونت است، پس هیچ گونه سوء تعبیر نسبت به این موضوع نشود.
خیلی از دانشگاه ها نسبت به برگزاری این کرسی ها ترس داشتند؛ چرا که داور خوب نداشتیم، بنابراین ترجیح دادند که این کرسی ها را کمتر برگزار کنند، اما از چند ماه گذشته این روند پیشرفت داشته و ما نیز به مراتب بیشتر در این عرصه ورود کرده ایم.
«خبرگزاری دانشجو»: چرا آخرین جلسه ای که برگزار شد به گفته دانشجویان با وجود اینکه سخنرانی بود، اما عنوان کرسی آزاداندیشی به خود گرفت؟ آیا این نوعی گزارش سازی کاذب نیست؟
بی باک: نخیر. جلسه آخری که برگزار شد در ابتدا پرسش و پاسخ بود و در پایان، سخنرانی استاد مدعو صورت گرفت که بحث ها را جمع کرد و سوالات را پاسخ داد.