به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، جنبش عدالتخواه دانشجویی در زمینه برنامه های اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری و برنامه های آنان همچنین درباره قانون اساسی پرسش هایی را مطرح کرده است که مشروح آن به شرح زیر است:
انتخابات ریاست جمهوری از اتفاقات مهمی است که هر چهارسال کشور است که در پی آن رئیس قوه مجریه انتخاب میگردد. با توجه به مهم و اثرگذار بودن این جایگاه لازم است تا با شاخصهایی درست دست به سنجش کاندیداها زده و گزینه اصلح را انتخاب نمود. در این راستا و همچنین برای جلوگیری از محدود شدن انتخابات به عرصه شعارها، جنبش عدالتخواه دانشجویی اقدام به مشورت با اساتید انقلابی نموده و سوالات و مباحث ایشان را به مرور منتشر مینماید.
این مباحث از این جهت اهمیت دو چندان مییابد که عموما بسیاری از مباحث در لوای شعارهای صرفا سیاسی پنهان میشود و این امر باعث میشود بسیاری از افراد و جناحها هر چند در مباحث سیاسی با یکدیگر اختلاف دارند در عرصههایی دیگر اشتراکات جدی داشته و هر کدام ادامه دهنده راه دیگری باشند، اتفاقی که حداقل در این سالها در عرصه اقتصاد کلان اتفاق افتاد.
از این رو جهت جلوگیری از گنجانده شدن برنامهها و اصول اقتصادی خلاف مبانی انقلاب اسلامی در لوای ظواهر انقلابی، در قسمت اول سوالهایی بر مبنای مباحث اقتصادی وصیتنامه سیاسی-الهی حضرت امام خمینی(ره) و نیز قانون اساسی که توسط برخی اساتید اقتصادی عدالتخواه تنظیم گردیده است منتشر میگردد.
پرسش از نامزدهای ریاست جمهوری در زمینه اقتصاد
الف- اندیشههای راهبردی اقتصاد در وصیتنامه امام(ره)
با وجود اینکه امام(ره) در وصیتنامهشان انگیزهی الهی و مقصد الهی عالی را رمز ماندگاری جمهوری اسلامی ذکر کردهاند ولی در 24 سال گذشته با هزینه کردن بیش از یک هزار میلیارد دلار با جهانبینی سرمایهداری که انگیزهی آن سود پرستی و مقصد آن پرستش مصرف، ثروت و لذت است، شما چه راهکارهایی را برای بازگشت به خویش در راستای اندیشههای والای امام(ره) پیشنهاد میکنید؟
در حالیکه امام(ره) در وصیتنامهشان ضرورت «عدل و استقلال و خودکفایی» را ذکر کردهاند ولی با وجود صرف هزینههای ارزی و ریالی نجومی از استقلال و خودکفایی و عدالت بر مبنای اصل 44 قانون اساسی (اشتغال برای همه) دورتر شدهایم. به نظر شما چگونه میتوانیم ای هدف سرنوشتساز از نظر ماندگاری استقلال سیاسی کشور را تأمین کنیم؟
با وجودی که امام(ره) در وصیتنامهشان میفرمایند: "... زیرا آنچه مردود است...جمعآوری ثروت و مال و قدرتطلبی و طاغوتگرایی است و بالاخره دنیایی ست که انسان را از حق تعالی غافل کند." در عمل در 24 سال گذشته زیر تأثیر سیاستهای تعدیل اقتصادی سرمایهدار، کم نیستند افرای که تنها به همین نفی شدهها میاندیشند و عمل میکنند، به نظر شم چگونه میتوان وضع موجود را اصلاح کرد؟
با توجه به اینکه امام(ره) در وصیتنامهشان میفرمایند: "و بر دولتها و دستاندرکاران است چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آینده که از متخصصین خود قدردانی کنند و آنان را با کمکهای مادی و معنوی تشویق بکار نمایند و از ورود کالاهای مصرفساز و خانه برانداز جلوگیری نمایند و به آنچه دارند بسازند تا خود همهچیز بسازند..." افزاش واردات از 14 میلیارد دلار در سال به بیش از صد میلیارد دلار، در حالیکه در صنایع دفاع با باورهای امام(ره) به خوداتکایی رسیدهایم، بنظر شما چگونه میتوان تجربه خوداتکایی صنایع دفاع را به همه امور اقتصادی تعمیم داد؟
با وجودی که امام(ره) در وصیتنامهشان میفرمایند:"...رئیس جمهور و وکلای مجلس از طبقهای باشند که محرومیت و مظلومیت مستضعفان و محرومان را لمس نموده و در فکر رفاه آنان باشند نه از سرمایهداران و زمینخواران و صدرنشینان مرفه غرق در لذات و شهوات که تلخی محرومیت و رنج گرسنگان و پابرهنگان را نمیتوانند بفهمند." در 24 سال گذشته حتی نمایندگان مجلس دارای شناخت از وضع زندگی محرومان را با انواع و امها، کمکها، شغلهای گوناگون بسوی فراموش کردن پیشینه خود کشاندهایم، چه رسد به نمایندگانی که دوره نمایندگی را فرصت سرمایهدارشدن میدانند، شما چگونه نظر امام(ره) درباره ریاست جمهوری و نمایندگان را قابل پیاده کردن میدانید؟
با وجودی که امام(ره) آن پیر فرزانه در وصیتنامهشان میفرمایند:"...من به همه نیروهای مسلح...وصیت مشفقانه میکنم که از اسلام که یگانه کتب استقلال و آزادیخواهی است و خداوند متعال همه را با نور هدایت آن به مقام والای انسانی دعوت میکند... و شما و کشور و ملت شما را از ننگ وابستگیها و پیوستگیها به قدرتنمایی که شما را جز برای بردگی خویش نمیخواهند و کشور و ملت عزیزتان را عقبمانده و بازار مصرف و زیر بار ننگین ستمپذیری نگه میدارند، نجات میدهد زندگی انسانی شرافتمندانه را ولو با مشکلات بر زندگی ننگین بردگی اجانب ولو با رفاه حیوانی ترجیح دهید و بدانید مادام که در احتیاجات صنایع پیشرفته، دست خود را پیش دیگران دراز کنید و به دریوزدگی عمر را بگذرانید، قدرت ابتکار و پیشرفت در اختراعات در شما شکوفا نخواهد شد." حجم و بهای عظیم کالاهای مصرفی وارداتی، افزون بر شتاب بخشیدن به وابستگی اقتصادی، تأثیر منفی بر فرهنگ اسلامی ایرانی گذاشته است، شما چه راهکارهایی را برای بینیازی به خارج پیشنهاد میکنید؟
امام(ره) در وصیتنامهشان میفرمایند:"و این جنگ و تحریم اقتصادی و اخراج کارشناسان خارجی، تحفهای الهی بود که ما از آن غافل بودیم. اکنون اگر دولت و ارتش کالاهای جهانخواران را خود تحریم کنند و به کوشش و سعی در راه ابتکار بیفزایند، امید است که کشور خودکفا شود و از دریوزگی از دشمن نجات یابد." در تحریم اخیر، سیاستهای اقتصادی مسئولان تا چه اندازه به راه حل بسیار ژرف امام(ره) شباهت دارد، شما کدام سیاست را برای از میان برداشتن آسیبپذیر اقتصادی کشور و رفع وابستگی اقتصادی پیشنهاد میکنید؟
با وجودی که امام(ره) این پیر روشن ضمیر در وصیتنامهشان میفرمایند:"تحت تأثیر تبلیغات بیمحتوای قطب ظالم چپاولگر سرمایهداری و قطب ملحد اشتراکی و کمونیستی واقع نشوید و به مالکیت و سرمایههای مشروع با حدود اسلامی احترام گذاری و به ملت اطمینان دهید تا سرمایهها و فعالیتهای سازنده بکار افتند و دولت و کشور را به خودکفایی و صنایع سبک و سنگین برسانند. و به ثروتمندان و پولداران مشروع وصیت میکنم که ثروتهای عادلانه خود را بکار اندازید و به فعالیت سازنده در مزارع و روستاها و کارخانهها برخیزید که این خود عبادتی ارزشمند است." در 24 سال گذشته سیاستهای تعدیل اقتصادی سرمایهداری در کشور پیاده شده است و ثروت برای بسیاری مورد پرستش قرار گرفته است، شما چگونه با چه راهکارهایی، الگوی پیشرفت اسلامی-ایرانی امام(ره) را در صورت برگزیده شدن به ریاست جمهوری محقق میکنید؟
ب- پرسش در چارچوب قانون اساسی
با توجه به وسیله بودن اقتصاد در قانون اساسی و هدف شدن آن برای بسیاری شما چگونه میخواهید اصلاح کنید؟
با توجه به ایجاد شغل از سوی دولت تا حد بیکار نبودن هیچکس است که در قانون اساسی اصل 43 ذکر شده و بیکاری میان 5 تا 15 میلیون نفر، برنامه شما برای از میان برداشتن بیکاری چیست؟
با توجه به آنچه که در اصل 44 ذکر شده و بر پایه آن بحش دولتی اقتصاد محور است، و نیز علت زمین ماندن بسیاری از طرحهای صنعتی به دلیل سلب مسئولیت دولت از خود میباشد، شما چگونه بخش دولتی را به ایفای نقش خود در کسب استقلال اقتصادی کشور مدیریت خواهید کرد؟
با توجه به تأکید در اصول مختلف قانون اساسی در ضرورت وابسته نبودن اقتصاد کشور به خارج و رشد وابستگی بخارج چه از نظر صادرات نفت خام و دیگر مواد خام و نیمه خام و واردات پر حجم و پر هزینه ارزی کالاهای مصرفی، شما چگونه میخواهید، وابستگی اقتصاد کشور را از میان بردارید؟
با توجه به محوری بودن بخش تعاون پس از بخش دولتی در اصل 44 قانون اساسی و نادیده گرفتن آن در عمل، شما چه برنامهای برای نیرومندی بخش تعاون که حتی وزارت آن را در دیگر وزارتخانهها اقدام کردهاند، چه برنامهای دارید؟
با توجه به مکمل بشمار آوردن بخش خصوصی در قانون اساسی نسبت به دو بخش دولتی و تعاونی و رشد این بخش بویژه بخش واسطهگری و سوداگری آن و ناتوانی بخش خصوصی در ایجاد صنایع سنگین، ماشیننسازیها، قطعهسازیها و ... شما چه برنامهای برای ایجاد صنایع کلیدی و مهار واسطهگری در کشور دارید؟
با وجود تأکید قانون اساسی بر نبود تکاثر ثروت و سودجویی در نظام اقتصادی جمهوری اسلامی، پدیداری ثروتهای بیکران که در تولید نیز بکار گرفته نمیشوند و رواج سودجویی در حد سودپرستی را چگونه مانع میشوید؟
با وجود منع انحصار و احتکار در قانون اساسی، رشد فعالیتهای انحصاری و احتکاری را که به تعیین قیمت خرید تولید از تولیدکنندگان به بهایی ارزان و فروش به مصرفکنندگان به بهایی گران در تمام زمینهها و از جمله مواد غذایی، مسکن، پوشاک، وسایل برقی خانگی و ... انجامیده را چگونه اصلاح میکنید؟
با وجود منع تبعیض در استفاده از درآمدهای ملی در سطح استانها و مناطق مختلف کشور، تمرکز عظیم هزینههای دولتها را در چند شهر و استان کشور که به مهاجرتهای ویرانگر از روستاه و استانهای فقیر انجامیده، چگونه اصلاح میکنید؟
با توجه به اینکه در 24 سال گذشته در سه دوره ریاست جمهوری سیاستهای تعدیل اقتصادی سرمایهداری در ایران به اجرا گذاشته شده و اقتصاد ایران بجای حرکت بسوی استقلال اقتصادی به اقتصاد جهانی وابستهتر شده، بنظر شما چگونه میتوان این سیر ویرانگر را اصلاح کرده و آسیبپذیری اقتصاد را که اکنون مورد تهاجم اقتصادی جدیتر قرار گرفته از میان برداشت؟