گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، درست در همسایگی کوههای البرز و محله قدیمی گلابدره، کمی بالاتر از تجریش آنجا که کوهپایههای توچال و دره سرسبز دربند آرمیدهاند، مجموعه کاخهای کوچک و بزرگی میبینی که سالهاست در سایه بلند درختان سرو و سپیدار جا خوش کردهاند. کاخهای کوچک و بزرگ سعدآباد حافظهای به بلندی تاریخ یک ملت دارد؛ اقامتگاه تابستانی شاهان دوره قاجاریه، با به قدرت رسیدن رضاخان در سال 1299، اقامتگاه تابستانی پهلوی شد.
روزهای فروردین ماهی که نسیم خنک بهاری کوهپایههای البرز، همسایه پایین دستیاش را مینوازد، فرصت خوبی برای دیدار از مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد است. یک دور تند تاریخی که در میان کاخها و موزههای سعدآباد بزنی، لحظهای که زیر درختان کهن سرو و سپیدار بنشینی، میتوانی بی هیچ معلم و استادی تاریخ معاصر کشورت را مرور کنی و با دیدن آثار هنری، صنایع دستی ظروف سلطنتی و نقاشیهای هنرمندان ایرانی به عمق اصالت هنر ایرانی اسلامی در طول تاریخ کشورمان پی ببری.
کاخ سبز
کاخ سبز یکی از کاخهای اصلی مجموعه تاریخی سعدآباد است که در شمال غربی مجموعه درست در روبروی کاخ احمد شاهی قرار گرفته است. کاخ موزه سبز محل زندگی رضاخان بوده که در دو طبقه شامل تالار آیینه، اتاق کار، پذیرایی و ناهارخوری ساخته شده است. نمای سبزرنگ کاخ که از سنگهای سبز معدنی ساخته شده، برای لحظاتی گردشگران بهاری را مبهوت زیبایی خود میکند. استفاده از خاتم کاری های ظریف ایرانی در اتاق کار رضاخان در کاخ سبز از دیگر جلوههای زیبایی این کاخ است.
راهنمای کاخ موزه سبز با دقت و مهارت تمام قسمتهای کاخ را برای گردشگران ایرانی و خارجی معرفی میکند و میگوید: این کاخ نخستین کاخی است در دوره پهلوی به مجموعه سعدآباد اضافه شده است.
کاخ ملت
کاخ ملت از دیگر بناهای زیبای سعدآباد است که اقامتگاه تابستانی محمدرضا شاه و همسرش بود؛ این کاخ به دلیل رنگ سفید آن به کاخ سفید شهرت پیدا کرده است.
تالارهای بزرگ تشریفاتی کاخ ملت، آثار باارزش هنری و وجود فرشهای نفیس و بینظیر ایرانی از جمله نکاتی است که گردشگران بهاری کاخ ملت را به سوی خود جلب می کند.
همچنین مجسمه آرش کمانگیر در حالی که کمان خود را آماده پرتاب کرده در محوطه بیرونی کاخ ملت از دیگر جلوههای زیبای این مجموعه 110 هکتاری است.
موزه نخستین جهانگردان ایرانی
محل زندگی سورچیهای کاخ سعدآباد را به موزهای برای نمایش آثار نخستین جهانگردان پژوهشگر ایرانی اختصاص دادهاند. عیسی و عبدالله امیدوار دو برادر و پژوهشگر ایرانی بودند که در دهه 1330 سفر خود را به دور دنیا آغاز کردند و در حال حاضر آثار و اشیای به جا مانده از این سفرها که آداب و رسوم و نوع زندگی مردم در نقاط مختلف جهان را نشان میدهد، در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
برادران امیدوار سفر خود را با استفاده از یک موتور سیکلت آغاز کردند و بعدها با اتومبیل اهدایی کمپانی سیتروئن به سفر خود ادامه دادند. اتومبیل و موتور سیکلت برادران امیدوار در بخش بیرونی موزه به نمایش گذاشته شده است.
دیگر کاخهای کوچک و بزرگ مجموعه سعدآباد به موزههای باارزشی برای نمایش آثار هنری هنرمندان و آثار سلطنتی به جا مانده از پهلوی تبدیل شده است.
موزه هنر و مردم، موزه سلاحهای درباری، موزه نظامی، موزه نگارستان، موزه استاد بهزاد، موزه میرعماد، موزه آب، موزه آثار استاد فرشچیان، موزه اتومبیل های سلطنتی و آشپزخانه سلطنتی از دیگر موزههای مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد است.
مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد همسایه دیوار به دیوار تجریش، نمایش زنده بخشی از تاریخ معاصر کشورمان است که از میان آثار هنری بناهای تاریخی سر برآورده است. سعدآباد بعد از میزبانی از دو سلسله قاجار و پهلوی امروز به عبرت خانهای زیبا برای گردشگران تبدیل شده است.