گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»: امیر محبیان از جمله فعالان اصولگرایی ست که این روزها مشغول فعالیت و قلم زدن در روزنامه رسالت است.
وی پس از سال 76 به نوشتن مقالات نقادانه نسبت به دولت اصلاحطلب اقدام کرد که باعث خارج شدن محافظهکاران از لاک دفاعیشان شد.
محبیان مهمترین نقد خود را از جریان اصلاحطلب حولوحوش جامعه مدنی عنوان کرد، موضوعی که شعار محوری سیدمحمد خاتمی بود متن زیر گفتوگوی «خبرگزاری دانشجو»با او در خصوص مسائل جاری مملکت و انتخابات است.
شورای نگهبان به وظیفه قانونی خود عمل کرد
«خبرگزاری دانشجو»: بگذارید از عملکرد شورای نگهبان در رد صلاحیتها شروع کنیم این عملکرد از نظر شما چطور بوده است؟
محبیان: به نظر من شورای نگهبان بر حسب وظیفه قانونی خود عمل کرده و در این زمینه دو نکته قابل توجه است یکی پذیرش گسترده کاندیداها که عمل خجسته و ارزشمندی است که تمام کاندیداها چه تأیید شده و چه رد شدگان در مصاحبههای خود تماما اعلام کردند که نظر شورای نگهبان را پذیرفته و از قانون تمکین میکنند که این مسئله نشاندهنده آن است که ما یک گام به جلو برداشتهایم.
نهادهای قانونی فارغ از نگاهی که ممکن است به عملکردشان وجود داشته باشد و اینکه دراین نهادها سلائق مختلفی وجود دارد در شرایط فعلی حتی مورد قبول ردصلاحیت شدگان هم هستند و این خود مسئله ارزشمندی است.
دوم آنکه به نظر می رسد شورای نگهبان باید آییننامه و یا ضوابط ملموستری را برای ردصلاحیتها مشخص کنند بهگونهای که جای هیچ گونه پرسشی باقی نماند مثلا این موضوع که آیا کاندیداها باید برنامه خود را برای ردصلاحیت ارائه بدهند یا خیر، و اینکه سن تا چه حدی ملاک است؟ اینها مسائلی است که باید مشخص شود و نباید در هر دورهای یکسری از موارد اضافه و موارد دیگر نادیده گرفته شود لذا به نظر میرسد که شورای نگهبان باید در این زمینه ملاکهای ملموستری را مطرح کند و حالا که تصمیم این شورا مورد استقبال قرار گرفته که این مسئله نشاندهند بلوغ فکری نخبگان ماست، شورای نگهبان باید به گونهای عمل کند که جای هیج گونه پرسشی را باقی نگذارد.
مشایی تمکین خواهد کرد
«خبرگزاری دانشجو»: شما به تمکین همه کاندیداها از تصمیم شورای نگهبان اشاره کردید اما ما دیشب در خبرها داشتیم که آقای مشایی ردصلاحیت خود را یک ظلم تلقی کرده و عنوان کردند که از طریق رهبری موضوع را پیگیری خواهند کرد نظر شما نسبت به این موضوع چیست؟
محبیان: اینکه وی گفته با ردصلاحیت در حق من ظلم شده نظری است که ممکن است هر فردی این نظر را داشته باشد که این تصمیمگیری مطابق میل او نبوده است اما در عین حال اینکه در مورد حکم صادر شده چه واکنشی انجام میدهد آن مهم است که ظاهرا همه بر تمکین اتفاق نظر دارند.
«خبرگزاری دانشجو»: پس شما نظرتان این است که نهایتا تمکین خواهند کرد؟
محبیان: بله برداشت من از صحبتهای وی این است و اگر غیر از این باشد نادرست است.
«خبرگزاری دانشجو»: راجعبه آقای هاشمی چطور؟ با توجه به ردصلاحیت ایشان فکر میکنید احتمال ورود رهبری با عنوان حکم حکومتی بر اساس قانون اساسی و اختیارات ایشان چقدر است؟
محبیان: تشخیص این مسئله برعهده مقام معظم رهبری است و ایشان ممکن است بر حسب شرایط تصمیم لازم را اتخاذ کند و یا اینکه شرایط را بهنحوی بدانند که در این مورد تصمیم نگیرند لذا بحث حکم حکومتی کاملا منوط به ایشان است.
«خبرگزاری دانشجو»: منظور من از این سوال تحلیل شماست فکر میکنید چقدر احتمال دارد این قضیه اتفاق بیفتد؟
محبیان: ببینید بحث امکان آن نیست چون این مسئله در تشخیص ایشان است و ما نمیتوانیم اقتضاءسازی کنیم و در واقع شرایطی را برای ایشان تعریف کنیم که ایشان تصمیمی بگیرند یا خیر اما من فکر میکنم که برحسب شواهد موجود رهبری تصمیمی برای دخالت در شرایط ندارند و این مسئله باز هم تشخیص ایشان است و نهایتا ایشان ملاک تصمیمگیری است.
«خبرگزاری دانشجو»: سخنگوی شورای نگهبان اعلام کردند که این نظر نهایی شوراست و امکان تغییر وجود ندارد فکر میکنید چقدر ممکن است که این اتفاق بیفتد؟
محبیان: بله شورای نگهبان نظر نهایی شورا را ابلاغ کرده و هماکنون تنها مسئول باقی مانده بحث حکومتی است که به مقام معظم رهبری بازمیگردد و اینکه ایشان این حکم را استفاده بکنند یا خیر.
«خبرگزاری دانشجو»: پس شما همه چیز را منوط به نظر رهبری میدانید؟
محبیان: طبیعتا بله
تلاش عارف و روحانی برای دستیابی به قطب اصلاحطلبی انتخابات / وحدت تنها رمز پیروزی اصولگرایان
«خبرگزاری دانشجو»: بالاخره کاندیداها مشخص شده و وارد صحنه شدند تحلیل شما از موضع تک تک این افراد چیست؟
محبیان: برداشت من این است که آقایان عارف و حسن روحانی تلاش میکنند که به قطب اصلاحطلبی انتخابات تبدیل شوند و یکی از این دو حمایت جریان اصلاحطلبی را به سمت خود جلب کند و همینطور حمایت آقای هاشمی را و به این وسیله به یک قطب در انتخابات پیشرو تبدیل شوند و از آن طرف اصولگرایان با توجه به کثرتی که در بینشان وجود دارد. اگر به وحدت نرسند ممکن است این مسئله باعث ریزش آرا آنها شده و نهایتا یک کاندیدای منتسب به اصلاحطلبی و یک کاندیدای اصولگرا به دور دوم بروند و در آن زمان اختلافی که بیان اصولگرایان وجود دارد، ممکن به حدی عمیق شده باشد که نتوانند در دور دوم به دور هم جمع شوند و نهایتا ممکن است آثار و آسیبهای خاص خودش را داشته باشد.
«خبرگزاری دانشجو»: یعنی شما تنها رمز پیروزی اصولگرایان را وحدت میدانید؟
محبیان: بدون تردید بله
«خبرگزاری دانشجو»: راجعبه اصلاحطلبان چطور؟ خیلیها میگویند آقای عارف و روحانی به یک اجماع نهایی خواهند رسید.
محبیان: هر کس که به سمت وحدت برود طبیعتا سبد آرا خود را پر میکند و میتواند منشأ اثر شود و همینطور هر کسی که تکثر داشته باشد مسلما سبد آرا وی تقسیم خواهد شد و برای او مشکل ایجاد میکند.
مشکل اصلاح طلبی خواسته های جریان رادیکال است
«خبرگزاری دانشجو»: خب به عنوان یک اصولگرا فکر میکنید اگر اصلاحطلبان در این دوره از انتخابات رای نیاورده و پیروز نباشند آیا برای همیشه از صحنه سیاسی کشور حذف خواهند شد؟
محبیان: اصلاحطلبی فراتر از یک جریان سیاسی، جریان سیاسی یک جریان اجتماعی است من معتقدم که جریان اصلاحطلب دارای یک بدنه اجتماعی قدرتمندی است که به مرور زمان هم بر آن افزوده میشود اما در عین حال این به معنای آن نیست که دقیقا آنچه که بدنه سیاسی مطرح میکند با خواست بدنه اجتماعی یکی باشد اگر آنها بتوانند به بدنه اجتماعی خود رجوع کرده و ریشههای سیاسی خود را در آن قرار بدهند آن موقع در حرکتهای این جبهه نقش موثرتری خواهند داشت.
«خبرگزاری دانشجو»: لطفا کمی بیشتر توضیح دهید؟
محبیان: ببینید مشکل جریان اصلاحطلبی این است که خواستههای جریان سیاسی رادیکال است و خواستههای بدنه اجتمالی مبتنی بر یک مرور و تدریج در پیشبرد دیدگاههای آنهاست و تلاش بدنه سیاسی اصلاحات و رادیکال کردن فضا تا حدودی بدنه اجتماعی را میترساند و جز در پای صندوقهای رای در جای دیگر فعالیت جدی را با آنها دنبال نخواهند کرد مگر اینکه آنها بتوانند در جای دیگر خود را همگام با بدنه اجتماعی بدانند و بدنه اجتماعی حرکتهای خودش را دارای هزینههای بالا نداند و دراین صورت یک جمع بیشتری مثل NGO ها و امثالهم حضور پیدا خواهند کرد و آنها خواهند توانست از سکوی اجتماع به صحنه سیاست برگردند نه اینکه به زور بدنه اجتماعی را سیاسی کنند.
حرکت رادیکالیزه غلط است
«خبرگزاری دانشجو»: این ترس از فضای رادیکالی که عنوان کردید در جناح رقیب هم هست و خیلیها خطر این موضوع را بیشتر از حضور اصلاحطلبان میدانند؟
محبیان: نه بحث رادیکال شدن جریان اصولگرا با رادیکال شدن جریان اصلاحطلبی فرق میکند جریان اصلاحطلب وقتی که رادیکال میشود مقابل نظام قرار میگیرد در حالی که جریان اصولگرا وقتی که رادیکال میشود در جهت دفاع از نظام رادیکال میگردد البته حرکت رادیکالیزه در هر دو مورد غلط است چون حرکت رادیکالیزه کلا بدنه اجتماعی را میترساند چه این بدنه اصولگرا باشد و چه اصلاحطلب اما از موضع نگاه حکومتی فرقی بین این دو رادیکالیزم وجود دارد که عرض کردم.
«خبرگزاری دانشجو»: آقای احمدینژاد مدتی همینگونه شد و همان تقابل با نظام و رهبری در مورد نامه ایشان پیش آمد.
محبیان: آن موضع اصولگرایانه نبود.
«خبرگزاری دانشجو»: چرا خب آقای احمدینژاد منتخب جریان اصولگرایی بوده است.
محبیان: هیچ موضع اصولگرایی مقابل رهبری نیست.
«خبرگزاری دانشجو»: نظر و موضع ایشان را یک نظر شخصی میدانید؟
محبیان: بله
«خبرگزاری دانشجو»: تحلیل نهایی شما از فضای فعلی انتخابات کشور چیست؟
محبیان: در حال حاضر دو نکته بر فضای کلی انتخابات تأثیر دارد یکی واکنش جریان اصلاحطلب و همچنین جریان هوادار هاشمی در پی این شکی است که به آنها وارد شده و باید دید که چکار خواهند کرد آیا در لاک دفاعی فرو می روند و یا اینکه به سمت تحریم میروند و یا به سمت مشارکت حساب شده و به نفع یکی از کاندیداها موجود و یا اینکه بحث انتخابات عمل به اختیار خواهد بود.
یعنی هر کسی به هر کسی که خواست رای بدهد و در این صورت است که ساماندهی آراء ایشان به هم خواهد خورد و این نکتهای قابل تأمل است.
در بین اصولگرایان هم وضعیت موجود وضعیتی است که مطلوب نیست و در واقع چند فرد که نماینده گرایشهای مختلفی هستند حضور دارند و در عین حال برخی از گرایشها هم هنوز نماینده خاصی را ندارد و یا اینکه نماینده آنها ردصلاحیت شده و نهایتا در انتخابات حضور ندارند مانند جبهه پایداری که باید دید آنهایی که حضور ندارند مانند این جبهه به سراغ دفاع از چه کسی خواهند رفت و از چه کسی حمایت می کنند.
قالیباف به دنبال این است که گزینه نهایی ائتلاف پیشرفت باشد
این مسئلهای است که هنوز مشخص نشده است علیرغم اینکه آقای لنکرانی اعلام کرد که از آقای جلیلی حمایت میکند جبهه پایداری این را یک امر شخصی دانست نه یک امر تشکیلاتی و در عین حال هم مشخص نیست که هر کدام از این جریانها روی کدام یک از بدنههای اجتماعی میخواهند سرمایهگذاری و اتکا کنند مثلا آقای قالیباف، حداد عادل و ولایتی. البته آقای ولایتی تا حدودی مشخص است و می خواهد نظر جامعتین را به خود جلب کند یا آقای قالیباف به دنبال این است که کاندیدای نهایی ائتلاف 1+2 باشدو نظر ایثارگران و رهپویان را به سمت خود جلب کند.
ولی از آن طرف هم ما شاهد آن هستیم که آقای زاکانی به نفع آقای جلیلی کنار رفته و تشکیلاتشان هم بنابراین همین کار را انجام خواهند داد لذا یکسری از رئوسی را ما میبینیم که در عین حال بدنههای سرگردانی دارند.
بدنه اجتماعی پایداری در پی جلیلی است/ شانس حداد برای جلب حمایت پایداری کم است
«خبرگزاری دانشجو»: چقدر گزینه نهایی شدن آقای حداد را برای جبهه پایداری محتمل میدانید؟با توجه به این موضوع که مشترکات فکری جبهه پایداری با آقای حداد نسبت به سایر جریان اصولگرایی بیشتر است.
محبیان: به گمان من بدنه اجتماعی جبهه پایداری به دنبال آقای جلیلی است و آقای لنکرانی هم بر روی این اصل کنارهگیری خود را از صحنه انتخابات اعلام کردند اما اینکه آقای حداد عادل به نوعی به تفاهم و توافق با آیتالله مصباح برسد و بتواند بهعنوان کاندیدای آنها مطرح شود، امری است که میشود آن را مورد بررسی قرار داد اما من احتمال این قضیه را فعلا زیاد نمیدانم و این بستگی به میزان توقع جبهه پایداری و میزان انعطاف آقای حداد عادل دارد.