گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، همواره با پیشرفت علوم مختلف، افراد با به دست آوردن آگاهی نسبت به اطراف خود، سعی میکنند از مضرات دوری کرده و روش زندگی خود را اصلاح کنند؛ اما با این تفاسیر پاسخ به این پرسش کمی دشوار است «چرا هنوز قلیان در جمعهای خانوادگی است؟»
با کمال تاسف هنوز قلیان بهسان سیگار منفور جلوه نمیکند؛ لذا خانوادگی شدن قلیان باعث شروع عادت به نیکوتین در نوجوانان میشود؛ به طوری که علاوه بر اینکه قباحت و زشتی مصرف دخانیات و به تبع آن مصرف نیکوتین در نوجوانان از بین میرود، آنان را به نیکوتین نیز عادت میدهد و همین امر باعث می شود به مرور مصرف قلیان به مصرف سیگار تبدیل شود.
قلیان را در هر مکان و زمانی نمیتوان استعمال کرد، قلیان برای آماده شدن نیاز به وسایلی همچون ذغال، تنباکو و غیره دارد؛ اما سیگار به راحتی در هر مکان و زمانی قابل دسترسی میباشد؛ به همین جهت بعد از مدتی نوجوانی که به مصرف نیکوتین به وسیله قلیان عادت کرده است، جهت تامین نیکوتین بدن خود به سیگار روی میآورد.
یک جوان 26 ساله که پاتوق خود را قهوهخانه نزدیک دانشگاهش اعلام کرد، میگوید: من و دوستانم در اوقات فراغت خود به قهوهخانه میرویم؛ من این مساله را از خانوادهام مخفی نمیکنم؛ چراکه در این زمانه که تهدیدات جدی پیرامون دانشجویان و جوانان است والدینم از خدا میخواهند که اوج خلاف من همین قلیان باشد.
وی در خصوص مضرات قلیان گفت: به نظر من «قلیان» اینقدر ها هم ترسناک نیست؛ چراکه به نظر من وقتی دود از کنار منبع آب میگذرد از سموم آن کاسته میشود؛ در ضمن ما هفتهای سه یا چهار بار به قهوهخانه میرویم، پس قلیان نمیتواند تاثیر زیادی بر بدن داشته باشد.
قلیان و مخاطرات پزشکی
مرجان فرهمند، متخصص ریه میگوید: متاسفانه در بین عموم مردم تصور بر این است که آب قلیان، سموم حاصل از سوختن تنباکو و ذغال را جذب میکند؛ اما این تصور فقط در صورتی صادق است که این سموم در آب قابل حل باشند! که البته اینطور نیست و دودی که از قلیان تولید میشود مقادیر زیادی سموم خطرناک دارد که باعث بروز ناراحتی و بیماری های مختلف میشود.
وی با بیان اینکه تنباکویی که در قلیان مصرف میشود غالبا از نوع نامرغوبترین تنباکوهاست، ادامه میدهد: آلودگی این تنباکوها به یک نوع باکتری موسوم به «کوکسی گرم مثبت» و یک نوع قارچ موسوم به «آسپرژیلوس» به اثبات رسیده است.
این متخصص ادامه میدهد: تحقیقات نشان داده است مصرف این تنباکوها آسیبهای جبران ناپذیری به ریه و دستگاه تنفس انسان وارد میکند و علاوه بر سرطانزا بودن این مواد دخانی، بیماری پنومونی را بهطور چشمگیری در مصرف کنندگان افزایش میدهد.
فرهمند در ادامه ابراز میکند: نکته قابل توجه این است که این تنباکوها به علت نامرغوب بودن قابل استفاده در سیگار نبوده و به همین دلیل آن را با انواع مواد شیمیایی و اسانس میوه ترکیب میکنند و به نام توتون میوهای میفروشند که این امر بیماریزایی دود آن را چند برابر میکند.
وی همچنین بیان میکند: تحقیقات نشان داده است کشیدن قلیان همانند سیگار میتواند خطر ابتلاء به سرطان، بیماریهای قلبى، سکته، عقیم شدن، افزایش فشار خون، مشکلات باردارى، بیمارىهاى لثه، بیمارىهاى دندان، مسدود شدن شریانها، زخم معده و آب مروارید چشم را افزایش دهد.
نکته مهم اینکه در قلیان مواد سمی حاصل از سوختن ذغال به دود آن افزوده میشود که به همین دلیل بیماریزایی دود حاصل از کشیدن قلیان به مراتب از دود سیگار بیشتر میشود.
مقایسه سیگار و قلیان
بررسی ها نشان داده است هر پکی که به قلیان زده میشود تقریبا 40 برابر یک پک سیگار، دود به ریه فرد میرساند و از طرف دیگر به دلیل درجه حرارت بسیار بالای ناشی از اشتعال ذغال، مواد سمی و سرطان زای بیشتری به وجود میآید.
میزان ترکیب سمی منواکسید کربن در قلیان حدود 10 بار بیشتر از سیگار است.
نحوه پک زدن به قلیان به صورتی است که فرد با مکش عمیق باعث باقی ماندن دود در عمق ریه شده و به همین خاطر دود قلیان در مقایسه با دود سیگار زودتر باعث تخریب بافت ریه میشود.
مقدار نیکوتین موجود در یک وعده کشیدن قلیان با مقدار نیکوتین موجود در یک بسته کامل سیگار برابری می کند.(قلیان اعتیاد آورتر است)
در دود سیگار حدود 4000 ترکیب شیمیایى شناسایی شده است که تحقیقات نشان داده است بیش از 50 مورد آنها سمى هستند.
تقریبا تمامی 50 ماده سمی موجود در دود سیگار هنگام کشیدن قلیان نیز تولید شده ضمن اینکه میزان منوکسید کربن ـ فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطانزا که از ذغال یا مواد تشکیل دهنده قلیان متصاعد میشود به مراتب اثرات سوء بیشتری نسبت به سیگار ایجاد میکند.
لازم به ذکر است، علاوه بر خطرناک بودن دود قلیان برای سلامت دستگاه تنفس، قلب و عروق، عامل منفی دیگر قلیان، انتقال بیماریهای مختلف از طریق دهان و دندان آلوده به وسیله استفاده مشترک چند نفر از یک نی قلیان است که باعث انتقال بیماریهایی مثل سل، هپاتیت و... میشود.
در پایان باید خطاب به والدین،کارگزاران فرهنگی و نیز اساتید و مسئولان دانشگاهی گفت که زنگ خطر مهیبی به گوش میرسد! مرگ با اسانس خوشبو جامعه جوان مملکت را سخت تهدید میکند؛ این در حالی است که بسیاری مسئولان با نگاه سطحی به این منشا سرطان مینگرند.
به امید روزی که سوغات سرطانزای دوران صفوی از جمع ایرانیان حذف شده و همچون گذشته نخود، کشمش و توت خشک مهمان شبنشینیهایمان شوند.
حالا همه اين ها بماند. با گناه هايي که روز به روز بيشتر مي شود چه کار کنيم؟ گناه قليان بيشتر است يا الکل؟ محيط مختلط کافي شاپ ها گناه خيزتر است يا محيط مردانه قهوه خانه ها؟
يعني سوراخ دعا را گم کرده ايد...