به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، هفته مبارزه با مواد مخدر از آن دسته هفته هایی است که وقتی با آن مقابله می شویم با آماری روبرو گشته که برق ذهنمان را از دو شاخه پیدایش قطع می کند.
اینکه مثلا 3 درصد نوجوانان 13 تا 15 ساله کشور با مواد دخانی آشنایی دارند یا روزانه 10 میلیارد تومان توسط سیگاری ها در کشور هزینه می شود در حالی که هزینه درمان عوارض آن دو برابر این مقدار است از همین دست خبرهایی است که به مناسبت روز جهانی مبارزه با دخانیات به گوش می رسند و ما را از خود بی خود می کنند.
به عنوان مثال رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان البرز می گوید: سن مصرف قلیان کاهش یافته و به حدود 13 سال رسیده است.
ناصری در مراسم روز جهانی بدون دخانیات که دیروز در وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: مصرف دخانیات نقش عمدهای در مرگ و میر زودرس اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان دارد که علاوه بر آن منجر به بروز بیماریهای قلبی و ریوی و همچنین عوارض روحی و صدمات روانی و اختلال در خانوادهها میشود.
وی با اشاره به اینکه سالانه بیش از 5 میلیون مرگ و میر به مصرف دخانیات و مواد مشابه آن در جهان نسبت داده میشود، افزود: اگر هزینهای که بر کشور برای مصرف دخانیات تحمیل میشود را بدانیم شاید مقداری کمتر به این سمت کشیده شویم.
ناصری خاطرنشان کرد: 1750 میلیارد تومان سالانه صرف مواد دخانی میشود که دوبرابر این رقم را صرف درمان بیماریها و عوارض ناشی از آن میکنیم.
وی با اشاره به افزایش گرایش به سمت قلیان در سنین پایین و رسیدن آن به حدود13 سال افزود: براساس یک بررسی جهانی درحدود 3 / 1 درصد نوجوانان 13 تا 5 سال به سیگار روی آوردهاند وحدود 14 / 1 درصد نوجوانان دراین سنین قلیان مصرف میکنند.
وی یادآور شد: براساس مطالعهای که در سالهای 70 تا 78 در گروه سنی15 تا 24 سال انجام شده، مصرف قلیان بین آنها از8 دهم به 4/ 1 درصد افزایش یافته است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان البرز با بیان اینکه 70 درصد جوانان زیر 20 سال میهمان سفره خانهای سنتی هستند، افزود: یک وعده قلیان براساس مقدار تنباکویی که در آن وجود دارد بین 20 تا 50 نخ سیگار ضرر میرساند.
ناصری تصریح کرد: صد در صد دختران سیگاری در منزل سیگار میکشند و 75 درصد پسران سیگاری در خارج از منزل دخانیات مصرف میکنند.
وی با تاکید براینکه قلیان وسیله سمی و اعتیادآور است، افزود: براساس بررسیهای وزارت بهداشت در برابر 20 درصد مصرفکنندگان سیگار 3 / 2 درصد به قلیان اعتیاد دارند.
رئیس هیئت مدیره جمعیت مبارزه با دخانیات،حجت الاسلام سید حسن معین شیرازی نیز در مراسم روز جهانی بدون دخانیات با انتقاد از اجرا نشدن قوانین مبارزه با دخانیات گفت: ایران نخستین کشوری بود که قانون جامع کنترل دخانیات را در سال 85 تصویب کرد اما متاسفانه پیشرفتی در اجرای این قانون نداشتیم.
وی افزود: در ستاد کشوری کنترل دخانیات چهار وزیر، دو نماینده از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، رییس صدا و سیما، نیروی انتظامی و یک نماینده مردم نهاد عضو هستند و باید هر شش ماه یکبار به مجلس گزارش عملکرد خود را ارائه دهند که با وجود این اقدامات پیشرفتی در زمینه مبارزه با دخانیات حاصل نشده است.
معین شیرازی تصریح کرد: بیش از 90 درصد بازار ایران مملو از سیگار های خارجی است و به راحتی هر نوع سیگاری را در بازار می توان یافت کرد.وی، اجرای قانون، اطلاع رسانی و پیشگیری را سه عامل موثر در مبارزه با دخانیات بر شمرد و افزود: با اجرای این سه محور می توانیم در کنترل دخانیات در کشور گام های موثری برداریم.
از سوی دیگر رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز می گوید: خسارت و ضرر ناشی از مصرف دخانیات در کشور بیش از بودجه ای است که برای اجرای برنامه پزشک خانواده می بایست در نظر گرفته شود.
محمد کاظم ندافی با بیان اینکه نیمی از کودکان دنیا در معرض دود دسته دوم مواد دخانی قرار دارند، افزود: اپیدمی دخانیات به سمت کشورهای در حال توسعه گسیل شده است و تبلیغات صنایع دخانی به صورت آشکار و پنهان در کشورهای در حال توسعه جهت یافته است. این تبلیغات در حالی است که امروز ایران در زمینه بسیاری از داروهای ضروری، با تحریمهای بینالمللی مواجه است، اما انواع و اقسام سیگارها با برندهای مختلف در کشور فراهم است و هیچ محدودیتی هم برای صادرات این مواد دخانی به کشور ما وجود ندارد.وی گفت: 80 درصد مصرفکنندگان مواد دخانی در کشورهای در حال توسعه هستند. همچنین هر شش ثانیه یک نفر به علت مصرف دخانیات در دنیا جان میبازد. همچنین نیمی از سیگاریها به دلیل مصرف سیگار جان خود را از دست میدهند.
به گفته ندافی، دخانیات در بروز 6 بیماری از 8 بیماری که بیشترین شیوع را در دنیا دارند، سهم اساسی دارد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت به جمعیت جوان کشور اشاره کرد و گفت: شیوع مصرف مواد دخانی در جوانان ممکن است دهها سال بعد اثرات خود را آشکار کند. مرگ ناشی از مواد دخانی، یکی از آثار سوء مصرف مواد دخانی است.
وی ادامه داد: کارشناسان بر این باورند که اگر در قانون بودجه 5000 میلیارد تومان برای وزارت بهداشت در نظر گرفته شود، ما میتوانیم برنامه پزشک خانواده را در سراسر کشور اجرا کنیم. این در حالی است که ضررهای ناشی از دخانیات در کشور سالانه بیش از این مقدار است و ضررهای انباشته آن نیز در آینده بیتردید بیشتر خواهد بود.ندافی به تصویب قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات، اشاره کرد و گفت: به دنبال تصویب قانون، آییننامه اجرایی و ضوابط زیادی در این زمینه تنظیم شد و یکی از این ضوابط، درج تصاویر هشداری روی پاکتهای سیگار است. همچنین بر اساس قانون، تنها جایگاههای خاصی میتوانند سیگار عرضه کنند. همچنین عرضه سیگار به افراد زیر 18 سال ممنوع است. این در حالی است که متاسفانه برخی از این ضوابط به دلیل ضعف همکاریهای بین بخشی در کشور اجرایی نشده است.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تاکید کرد: اپیدمی دخانیات را تنها با برگزاری مراسم نمیتوان کنترل کرد. لازم است سازمانهای مربوطه در این زمینه اقدام کنند. هر چند فرهنگسازی و تغییر نگرش مردم نیز در این زمینه لازم است، اما در کنار چنین اقداماتی باید قانون هم اجرا شود. بنابراین لازم است جاذبههای مصرف مواد دخانی کاهش یابد.