به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، براساس تصمیم کمیته تبلیغات انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری همه کاندیداها میتوانند به مدت 60 دقیقه در رادیو ورزش به ارائه برنامه ها و سیاستهای خود در حوزه ورزش بپردازند که طبق جدول زمانبندی خاص و مشخص در برنامه « برای فردا» از رادیو ورزش پخش می شود.
متن گفت و گوی ولایتی با برنامه «برای فردا» به شرح زیر است:
رادیو ورزش- طبق قانون اساسی رئیس جمهور رئیس شورای عالی ورزش است به نظر شما به عنوان فردی که نامزد رئیس جمهوری وکسب عنوان رئیس شورای عالی ورزش هستید مهمترین واساسی ترین مسائل حوزه ورزش چیست ؟
ولایتی: باید عرض کنم که همه ملت ایران بالقوه اهل ورزش اند ویا دوستار ورزش وخوب است روزی را داشته باشیم که همه مردم درهر سنی هستند اهل ورزش باشند و باید عرض کنم که قانون ورزش مطعلق است به حدود 43 سال پیش و اولین کاری که باید در این حوزه انجام شود اصلاح قانون ورزش متناسب با شرایط زمان و با توجه به کاستی ها ونواقصی که ما در امر ورزش داریم، است.
ما شورای عالی ورزش را داریم که تقریبا به ندرت جلساتش تشکیل می شود شورای عالی ورزش که به ریاست رئیس جمهور تشکیل می شود باید جایی باشد که همه ارگانهایی که به نوعی در ورزش دخیل هستند در آن شورا شرکت کنند و مشکلات خود را بگویند، آسیب شناسی بکنند، راههای درمان را بیابند و براسلاس مصوباتی که شورای عالی ورزش دارد دستگاه هایی که به هر نوع با امر ورزش مرتبت هستندف این مصوبات رو اجرا کنند وعملا شورای عالی ورزش همانطور که از اسمش بر می آید نا ظر بر اجرای درست مصوبات ورزش باشد تا اینکه ما بتوانیم از ظرفیت های عظیمی که در کشورمون وجود دارد به خصوص در بین جوانانمان حداکثر استفاده رو ببریم.
رادیو ورزش - جامعه ورزش و ورزشکاران بعنوان گروه مرجع در جامعه شناخته می شوند و اهتمام به استفاده از الگوی موفق ورزشی در گسترش سجایای اخلاقی و تقویت جریان سالم سازی اجتماع در جهت مقابله با ابزارهای تهاجمی بیگانه در شبیخون فرهنگی یک ضرورت است. با توجه به تاکید مسئولان بر توسعه ورزش قهرمانی بر مبنای ارزش ها و اخلاقیات در ورزش آیا برنامه ای برای بهبود اخلاق در ورزش علی الخصوص ورزش قهرمانی دارید؟
ولایتی: ورزش پهلوانی با ورزرش قهرمانی متفاوت است و پهلوان کسی است که قوت جسم، ارتقاء روح و ویژگیهای برجسته اخلاقیرا دارد و اگر بتوانیم همین که زمینه هایش در سرشت ایرانی دارد را در خانواده ها تبیین کنیم، خواهیم دید همین ورزش های جدید هم که از کشورهای دیگر وارد کشور ما شده است، با اخلاق، فتوت و جوانمردی می آمیزد.
بنده چند جلسه با تعدادی از ورزشکاران محترم وپیشکسوتان ومربیان گرامی داشتم و دیدیم که کسانی که حتی در ورزش های جدید مدال جهانی دارند چطور مورد احترام هستند .
این نشان میدهد که زمینه تقویت اخلاقی در ورزش وجود دارد و اگر ورزش ما سامانی بهتر از آنی که هست بیابد شرایط بهتر می شود.
باید ورزش را از حالت دولتی در بیاریم ومردمی کنیم تا دولتی نباشد. فرض کنید استقلال پرسپولیس اینها باید در اختیار مردم گذاشته شود و همین طرفداران باشگاه های مختلف اینها بشوند سهامدار این باشگاه ها و با طوق و رقبت آمادگی دارند سرمایه گذاری بکنند و فقط دولت نظارت بکند که یک موقعی کمبودی کاستی مشکلی در رابطه با قوانینی که مصوب شده است پیش نیاید.
با کوششی که دولت منتخب بنده انشاءالله خواهد کرد اگر اعتماد کنند مردم ما و بنده رو به عنوان یک خادم در کسوت ریاست جمهوری انتخاب بکنند حتما کاستی هایی که در زمینه قانون ومصوبات را داریم جبران خواهیم کرد ویکی از مهمترین نکاتی که مد نظر است همین است که ورزش دولتی را مردمی بکنیم؛ دوم نظارت دولت بر کار ورزش را افزایش دهیم و سوم عمومی کردن ورزش از دبستان حتی قبل از دبستان در پیش دبستانی است. میتوان این استعداد ر ا در کودکان شناخت و باید به دنبال عمومی کردن ژیمناستک شنا است.
با همگانی کردن ورزش و با فراهم کردن امکانات ورزشی برای مدارس در آموزش وپرورش و ایجاد یک معاونت ورزشی در آموزش و پرورش که مخصوص کار ورزش باشد استعداد یابی می کنیم.
ما نمی دانیم که چه کسی در چه حوزه ای استعداد و ظرفیتهای درونی دارد. در حوزه وزنه برداری در حوزه کشتی در حوزه دوومیدانی و در حوزه های مختلف در خلال عمومی کردن ورزش در دبستانها ودبیرستانها واستفاده از مربیان صاحب نظر به عنوان معلم ورزش ، دبیر ورزش موجب می شود استعدادیابی کرد و کسانی که استعداد دارند از همان دوران کودکی درون دبستان ودبیرستان ها مشخص بشوند.
در این صورت هم ما ورزش را همگانی کردیم و هم استعداد یابی کردیم و هم دامنه قهرمان پروری را در ایران وسیع تر کردیم.
مطلب دیگری اینکه هر کسی در هر سنی هست باید بتواند ورزش کند و ما امکاناتش را فراهم بکنیم منتها ورزش متناسب با سن و بانوان مثل آقایان امکانات ورزشی را داشته باشند منتها فضاهای مجزا مانند پارکهای مخصوص بانوان که تعداد انگشت شماری الان وجود دارد اینهارا توسعه دهیم تا بانوان آزاد تر بتواند کار ورزشی بکنند.
از سوی دیگر ورزش هایی که با حفظ موازین اسلامی مغایرت ندارد و با حفظ حجاب می توانیم اینها را درده قهرمانی پیگیری کنیم را گسترش دهیم تا بانوان ما با حفظ حجاب و در چارچوب موازین اسلامی در میادین ورزشی برای رقابت حاضر شوند.
رادیو ورزش- همان طور که می دانید هدف از ورزش کردن تنها کسب عناوین قهرمانی نیست بلکه از ورزش به عنوان ابزاری برای سلامت بخشی و تکامل جسمی و روحی انسانها بخصوص جوانان استفاده می کنیم. حال با توجه به اصل سوم قانون اساسی که به صراحت تاکید بر رایگان بودن تربیت بدنی دارد . جنابعالی برای توسعه ورزش همگانی و فراگیر شدن آن به نحوی که در سبد خانوار قرار گیرد چه برنامه هایی دارید؟
ولایتی: در حوزه سلامت مهمترین نکته پیش گیری است و باید پیشگیری مقدم بردرمان باشد و هزینه پیشگیری کم و است.
می توانییم روی سه کلمه تکیه کنیم؛ اول خوردن غذای مناسب دوم استراحت و سوم ورزش که قسمت اول ودومش رو خیلی از مردم رعایت می کنند و گاهی هم زیادتر از معمول می خورند اما در حوزه تحرک و ورزش بسیارما کمبود
رادیو ورزش - ورزش به عنوان تاثیرگذارترین عامل اجتماعی در تولید شادی و غرور ملی و نیز در بعد قهرمانی به منظور بهره گیری از غرور ملی حاصل از کسب افتخارات ملی برای تقویت حس برتری جویی نسبت به بیگانگان در مردم دارای اهمیت ویژه ای است. برنامه های شما برای اهتمام ورزش قهرمانی و حرفه ای و ارتقا جایگاه ورزش و تثبیت اقتدار ملی در عرصه های بین المللی چیست؟
ولایتی: کاملا به جا فرمودید و همان طور که می فرمایید در صحنه هایی بین المللی یکی از ارزان ترین امکانات و طرق دست یابی به شهرت بین المللی و کسب افتخار بین المللی بدور از سیاست بازی های رایج در صحن بین المللی، همین روی آوردن به ورزش وتقویت وگسترش ورزش قهرمانی است به خصوص در آن قسمتهای که ما می بینینم اقبال بیشتری از سوی جوانان هست و شانس مدال اوری ما بیشتر است باید کار کنیم.
مثلا ملاحظه فرمودید در المپیک اخیر ما در رشته کشتی فرنگی مدال آور بودیم وهمچنین در وزنه برداری قهرمانان ما خودشان را نشان دادند و ما برای اولین بار یک چنین رتبه ای رو در المپیک پیدا کردیم که در تاریخ ورزش ایران بی سابقه بوده است. این از چند چیز حکایت می کند یکی اینکه موقعی که ما کار ورزش رو و کارتربیت ورزشکاران رو به دست اهلش می سپریم وآن کسی که اهلیت دارد را در امر ورزش در سمت مربیگری یا در راس فدراسیون ها قرار می دهیم نتیجه می گیرم.
باید کار را بدهیم دست کاردان ولی متاسفانه افرادی کارشان ورزش نیست و ورزشکار نیستند و هیچ شناختی و آشنایی جدی با امر ورزش ندارند و عملا یک انتصاب سیاسی هستند و هیچ تخصص و هیچ سنخیتی با ورزش ندارند یک مرتبه در راس یک باشگاه بسیار مهم قرار می گیرند و بدلیل اینکه می خواهند به لحاظ سیاسی شغلی به کسی داده باشند به ورزش ضربه می زنند.
باید در راس فدراسیون های ورزشی و در راس باشگاه ها اشخاصی باشند که خودشان ورزشکار باشند و اهلیت داشته باشند و مورد قبول ورزشکاران وجامعه ورزشی باشند و مردم آنها رو قبول داشته باشند و کار خودشان را هم بلد باشند و مسئولیت هایی را که به اینها دادیم و مدیریت ورزشی را سیاسی نکنیم.
مدیران ورزشی باید حرفه ای باشند؛ حرفه ای بودن نه به این معنا که در فرهنگ مرسوم است بلکه باید ورزش را بشناسد و نسبت به امر ورزش اهلیت داشته باشد و اگر مدیریت ورزشی را به اینها بسپاریم حتما هم مورد استقبال ورزشکارها قرار می گیرد و همین طور ورزشکاران ما مجال های بهتری خواهند یافت تا اینکه استعدادهای خودشان را بروز دهند.
پس این چند چیزی رو که بنده مشخص کردم اگر در کنار هم بگذاریم یعنی از یک سو همگانی کردن ورزش باعت که کشف استعدادها می شود و از سوی دیگر سپردن مدیریت ورزشی به دست کسانی که اهلیت دارند و اهل ورزش هستند در کنار سیاسی نکردن ورزش و مردمی کردن ورزش براساس اصل 44 قانون اساسی که این توسط تشخیص مصلحت پیش نویس اش تهیه شد و خدمت مقام معظم رهبری تقدیم شد، می تواند برای ورزش مفید باشد و بسیار امید است که روزی ما در جایی برسیم که جزء چند کشوردارای بالاترین مدال ها در صحنه جهانی باشیم واین یکی از بهترین وسالم ترین راه های رقابت بین المللی است.
رادیو ورزش - با توجه به جوان بودن جمعیت کشور کمبود محیط های تفریحی و سرگرمی های سالم افزوده شدن ارزش جهانی ورزش ضرورت شکوفایی استعدادهای نفیس ورزشی جوانان و همچنین تاثیرسیاست و ورزش در یکدیگر ضرورت توجه بیشتر به امر ورزش و لزوم فرهنگ سازی برای جوانان را می طلبد .راه کارهای اجرایی و عملیاتی در این خصوص را تشریح نمایید. در برنامه های خود چقدر نگاه کلان به افزایش فضاهای ورزشی و تکمیل طرح های نیمه تمام ورزشی در سراسر ایران دارید؟
ولایتی: دولت باید فضاهای ورزشی و امکانات زیر بنایی را در جاهای مختلف فراهم کند و بخش قابل ملاحضه ای از بودجه را با کمک مجلس را به امر زمینه سازی و فضا سازی برای انواع ورزش ها چه برای خانمها وچه برای آقایان را صرف کار ورزشی بکند.
یعنی اگر بالاخره باکمک وزارت بهداشت بخواهیم امر پیش گیری و تضمین سلامت ملت را داشته باشیم یکی از ارزانترین طرق وعملی ترین راهها این است که فضاهای ورزشی رو افزایش دهیم و لزوما به معنای کارهای پرخرج و پرهزینه تجملاتی نیست بلکه می شود متناسب با شرایط بومی هر منطقه و بومی بودن بعضی از انواع ورزشها در بعضی از مناطق، امکانات ورزشی را فراهم کرد.
رادیو ورزش - رهبر معظم انقلاب و بسیاری از دلسوزان نظام همواره بر ضرورت تزریق امید و نشاط به جامعه تاکید می کنند.شما برای اینکه چنین امید و نشاطی را ایجاد کنید چه برنامه ای دارید؟ به صورت مشخص و مصداقی برنامه های امید بخش خود را معرفی کنید. آیا فکر میکنید با این برنامه می شود جامعه را با نشاط کرد؟
ولایتی: ایجاد امید ون شاط در جامعه نیاز به عوامل مختلفی دارد که اولین مطلب این است که جامعه مشکل معیشت نداشته باشد. نمی توانیم ما در جامعه ای زندگی بکنیم که مشکل معیشت داشته باشند و صرفا به صورت انتزاعی به ترویج ورزش بپردازیم.
اینها به صورت یک سلسله به صورت یک زنجیره به هم متصل است و در کنار رفع مشکلات معیشتی وپیشبرد اهداف اقتصادی به طور حتم باید در مورد تربیت جسم و به طبع تربیت روح نیز برنامه ریزی داشت.
یکی از کارهای مهم ترویج ورزش این است که حتما باید همگانی و برای همه سنین باشد. به علاوه ورزش باید برای هر دو جنس باشد و موضوع عدالت ورزشی نیز باید مورد توجه قرار گیرد تا امکانات به طور یکسان برای همه آحاد جامعه در سراسر ایران از شرق تا غرب از شمال تا جنوب فراهم شود.
اگر این چنین امکاناتی فراهم شد واز طریق رسانه ها هم مردم به ورزش و تربیت بدنی تشویق شوند باید عرض بکنیم که ورزش موجب تربیت بدن و روح و تقویت اخلاق هم می شود.
رادیو ورزش - آیا برای تشکیل کابینه صرفا از نیروهای همفکر خود استفاده میکنید؟ با توجه به نوپا بودن وزارت ورزش و جوانان و نظرات گوناگون در حوزه وزارت ورزش و شخص وزیر ورزش و جوانان یعنی اگر فرد توانمندی باشد اما از نظر فکری با شما اختلاف داشته باشد آیا حاضرید از او استفاده کنید؟
ولایتی: ما باید از کسانی استفاده کنیم در کار ورزشی در مسئولیت ورزشی از وزارت ورزش گرفته تا فدراسیون ها و هیئت های ورزشی و دیگران که اینها کارآمد باشند متخصص باشند با تجربه باشند اخلاق مدار باشند ولو اینکه با رئیس دولت اختلاف سلیقه داشته باشند.
اگر کسی بخصوص در حوزه ورزشی در فدراسیونهای مختلف در گروههای مختلف ورزشی می خوهاد مسئولیت به عهده بگیرد نباید اهل افراد وتفریط باشد و دیگر اینکه مشورت پذیر باشد.
ممکن است افرادی از اصحاب ورزش باشد که مدال جهانی داشته باشند ولی الان سنی از آنها گذشته باشد، اینها نباید یه گوشه ای بنشیند و به آنها اعتنا نشود و باید از تجربیات آنها هم استفاده شود و این ویژگی پنجم دولتی است که بنده شرایط آن را اعلام کردم یعنی مشورت پذیری.
رادیو ورزش - همان طور که مستحضرید مقام معظم رهبری در سیاست های کلی ابلاغی بخش آموزش و پرورش به روسای سه قوه تاکید بر سلامت جسمی و توسعه تربیت بدنی وورزش در مدارس داشته اند و از سوی دیگر تاکید برنامه توسعه کشور بر ورزش مدارس و دانشگاه ها بفرمایید برنامه های جنابعالی برای محقق شدن این امر چیست؟
ولایتی: برای ورزش کردن محل هایی باید تدارک دیده شود که در دسترس باشد و کسی که می خواد ورزش کند یک مسافت طولانی طی نکند بلکه متناسب با شرایط هر محیطی ،ورزشگاه در کنار دستش باشد.
در قضیه سلامت بهترین راه پیشگیری امراض بهترین، سالم ترین، ارزانترین و میسرترین راه این است که انسان ورزش بکند واین باید توسط دستگاه های فرهنگی ورسانه ها ترویج شود.
یک بخش دیگری از ورزش مربوط می شود به حوزه جانبازان ومعلولان که اینها بیش از بقیه احتیاج به ورزش دارند.
ملاحظه فرمودید که در پارالمپیک ما افتخاراتی که کسب کردیم اگر بیشتر از افتخارات المپیک نباشد حتما کمتر نیست و این نشان می دهد که علاوه بر تامین سلامت جانبازان عزیز، معلولین محترم با انجام ورزش می توانند در صحنه جهانی بدرخشند .
عملاً با هزینه کمی هم سلامت معلولین وجانبازان را تامین می کنیم وهم برای کشور افتخار آفریدیم که به مراتب کمتر از هزینه ای است که برای اشخاص سالم ما مصرف می کنیم.