گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ مفهوم رشد اقتصادی برگرفته شده از تغییر میزان تولیدات یک کشور در دو سال متفاوت است.
به تغییر کمی هر متغیّر طی یک دوره معین زمانی، رشد گفته میشود. در اقتصاد نیز چند مفهوم بنیادی تعریف شده اند که از آنها برای ارائه ویژگی های آن اقتصاد استفاده می شود.
رشد اقتصادی یکی از مهمترین مولفه های آماری نشان دهنده میزان پسرفت و پیشرفت کمی در یک کشور در یک مدت زمانی مشخص است.
اگر تولید ملی در این کشور افزایش یابد می توان گفت که در آن کشور رشد اقتصادی اتفاق افتاده است. اگر بخواهیم تعریف علمی از رشد اقتصادی ارائه دهیم می توان این گونه نوشت: افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در یک سال معین نسبت به مقدار آن در سال پایه، رشد اقتصادی محسوب میشود.
علت این که برای محاسبه رشد اقتصادی، از قیمتهای سال پایه استفاده میشود آن است که افزایش محاسبه شده در تولید ناخالص ملی، ناشی از افزایش میزان تولیدات باشد و تأثیر افزایش قیمتها (تورم) حذف گردد.
همچنین تمامی کالاها و خدماتی که در یک سال معین در یک کشور ایجاد (تولید) می شود را تولید ملی می گویند.
همواره از کشورهای در حال توسعه و جهان سومی به دلیل وجود ظرفیت های اقتصادی بالا (نیروی کار غیر فعال و زمین های بدون استفاده) انتظار نرخ رشد اقتصادی بالاتری می رود.
رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی معمولاً همواره در کنار هم به کار برده می شوند، اما باید در نظر داشت که تفاوت بارزی بین دو اصطلاح وجود دارد. رشد اقتصادی مفهومی کمی (عددی) است، در حالی که توسعه اقتصادی مفهومی کیفی است.
مرکز آمار ایران چندی پیش جدول نرخ رشد اقتصادی کشور طی 20 سال گذشته از سال 71 تا 90 را منتشر کرد که نشان می دهد نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 76 که پایان دولت کارگزاران و آغاز دولت اصلاحات بوده، منفی شده است.
بررسی این جدول و نمودار نشان می دهد نرخ رشد اقتصادی کشور در هر سه دولت گذشته نوسانات شدید داشته است و هیچ یک کارنامه درخشانی در این زمینه ندارند.
نرخ رشد اقتصادی 20 ساله گذشته ایران را در جدول زیر مشاهده می کنید.
ممنون
2) چرا با داشتن سرزمين هاي خالي و منابع طبيعي فراوان توليد ملي بالايي نداريم؟
اگه ممکنه رکود را هم توضيح بديد