«سلامت» که یکی از حوزههای مرتبط از تولد تا مرگ آدمی است در دولتهای نهم و دهم روزهای تلخ و شیرینی را تجربه کرد.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ تولید داروی ایرانی ضد ایدز، تحریم دارو و کمبود داروهای بیماران خاص، تولید آنژی پارس، تولید رویانا (اولین گوسفند شبیه سازی شده)، ادغام دانشگاههای علوم پزشکی تهران و ایران، رها شدن دو بیمار در کنار خیابان، دستیابی به فناوری ترمیم ضایعه نخاعی، برکناری اولین وزیر زن در ایران، جدایی ایران از تهران و حذف ارز مرجع دارو مهمترین رویدادهای حوزه سلامت را در دولت های نهم و دهم رقم زد.
تحریم دارو و کمبود داروهای بیماران خاص
بیشتر داروهای مورد نیاز بیماریهای صعبالعلاج در کشورهای اروپایی و آمریکا تولید میشود و با وجود تحریم های کنونی غرب غلیه ایران، این دسته ها از بیماران با کمبود دارو مواجه شده اند.
در روزهای اخیر خبر گران تر شدن داروهای این دسته از بیماران و از طرفی کاهش میزان فرانشیز پرداختی آنها از حسن امامی رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت شنیده شد.
تولید داروی ایرانی ضد ایدز
آیمود (IMOD)نامی است که برای داروی ایرانی ضد ایدز انتخاب شده، دارویی کاملاً ایرانی که برای اولین بار در جهان در بهمن 85 کشف شد. این دارو سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. در نتیجه قادر است بیمار را از مرحلهای که به دلیل نقص ایمنی بشدت بی دفاع است، بیرون آورده و از عوارض بیماری و مرگ و میر پیشگیری کند.
داروی آیمود حاصل تلاش شش ساله یک تیم از متخصصان علوم پایه و بالینی و همکاری 15 مرکز در داخل کشورمان است.
تولید داروی زخم پای دیابتی آنژی پارس
داروی جدید درمان زخم پای دیابتی به نام «آنژی پارس» برای نخستین بار در دنیا توسط تیم تولیدکننده داروی ضد ایدز ایرانی «imod» در بهمن 86 تولید شد.
ارزش و اهمیت این دارو کمتر از داروی ضد ایدز نیست، بخصوص اینکه کاربرد آن بسیار وسیع تر است و چون این دارو با داروی ایدز متفاوت است توزیع آن آسان تر انجام میشود.
تولید رویانا (اولین گوسفند شبیه سازی شده)
با تولد حیوانات شبیه سازی شده ای همچون رویانا (اولین گوسفند شبیه سازی شد) در تیر 88، حنا (اولین بزغاله شبیه سازی شده) و بنیانا (اولین گوساله شبیه سازی شده) در ایران، تکنیک شبیه سازی، آرام آرام مسیر ترقی و پیشرفت خود را طی میکند، به طوری که تا این لحظه ایران را همپای کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه سلول های بنیادی و تکنیک های شبیه سازی قرار داده است، به این ترتیب ایران به صورت حرفه ای توانایی تولید حیوانات شیبه سازی شده با قابلیت تولید داروهای نوترکیب و حفظ گونه های جانوری کمیاب را دارد.
ادغام دانشگاههای علوم پزشکی تهران و ایران
ادغام دانشگاههای علوم پزشکی تهران و ایران از جمله تصمیمهای جنجالی مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت در آبان 89 بود؛ این در حالی است که اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی از مخالفان این ادغام بودند.
در پی این ادغام واحدهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ایران به دانشگاه علوم پزشکی تهران و واحدهای بهداشتی و درمانی تحت نظر آن به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ملحق گردید و برخی واحدهای دیگر این دانشگاه نیز به دانشکده علوم پزشکی کرج منتقل شد.
رها شدن 2 بیمار در کنار خیابان
اردیبهشت 90 بود که دو بیمار یکی دارای شکستگی پا و عفونت و دیگری دارای سوختگی، به علت نداشتن پول کافی توسط سه سرنشین یک دستگاه آمبولانس مزدا خاکی رنگ، برای ادامه درمان کنار اتوبان خلیج فارس بعد از پل شهید کاظمی و در زمین های کشاورزی آن حوالی با وضعیت کاملاً نامناسب در کنار جاده رها شدند.
آگاهان این ماشین را متعلق به بیمارستان امام خمینی(ره) بیان کرده بودند که البته این خبر، بلافاصله با تکذیب مسئولان بیمارستان مواجه شد.
متاسفانه بخش اورژانس بیمارستان و راننده آمبولانس و سه خدمه برای خلاص شدن از دست این بیماران بی بضاعت که توانایی پرداخت هزینه درمان خود را نداشتند، آنها را سوار آمبولانس می کنند و در کشتزارهای اطراف تهران رهایشان می کنند، با این هدف که با رها کردن این دو نفر در کنار جاده، شهرداری و یا بهزیستی مجبور می شود مسئولیت رسیدگی به آنها را تقبل کند.
دستیابی به فناوری ترمیم ضایعه نخاعی
پژوهشگران زنجانی و محققان دانشگاه تهران در دی ماه 91 برای نخستین بار در کشورمان به فناوری ترمیم ضایعه نخاعی دست یافتند. هم اکنون فناوری ترمیم ضایعه نخاعی در اختیار کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی است. این نوع فناوری به بازتوانی و درمان بیماران ضایعه نخاعی کمک می کند.
برکناری اولین وزیر زن ایران
دکتر مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اولین وزیر زن در ایران، در دی 91 با حکم رئیس جمهور
برکنار شد.
درخواست برای تغییر دکتر باقر لاریجانی از ریاست دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس شورای سیاستگذاری وزارت بهداشت و تن ندادن دستجردی به این درخواست یکی از شایعات این برکناری است، سپس مطرح شدن مشکل تامین نشدن ارز دارو و کمبودهای آن توسط دستجردی در جمع خبرنگاران عامل اصلی این برکناری شناخته شد. در حکم رئیس جمهور برای سرپرستی دکتر محمدحسن طریقت منفرد، هیچ تشکر و تقدیری از زحمات دستجردی نشد!
جدایی ایران از تهران/ سرگردانی دانشجویان علوم پزشکی
ساعات پایانی هجدهم فروردین 92 محمدحسن طریقت منفرد، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دستور جدایی دانشگاه علوم پزشکی ایران از تهران را صادر کرد.
طریقت منفرد معتقد است: تصمیم قبلی مسئولان وزارت بهداشت مصوبه دولت را نداشت و به همین علت تصمیم شورای گسترش وزارت بهداشت برای احیا و انتزاع این سه دانشگاه کفایت میکند. وی درخواست اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران را دلیل این انتزاع دانست. دانشجویان علوم پزشکی با امضای طومارهای دو سه هزار تایی و پیگیری های مکرر به مراجع ذیصلاح از مخالفان این انتزاع هستند.
مجلس تا کنون ردیف بودجه ای برای این دانشگاه اختصاص نداده و دیوان محاسبات نیز تا کنون با صدور دو نامه به طریقت منفرد این مصوبه را غیر قانونی اعلام کرده است.
حذف ارز مرجع دارو
اخیراً دولت در جدیدترین بخشنامه خود دستور حذف ارز مرجع کالاهای اساسی و دارو را صادر کرد. مسئولان یارانه دارو را جانشین ارز مرجع دارو می دانند و معتقد هستند 2200 میلیارد تومان اختصاص یافته به یارانه دارو باید بیش از چهار هزار میلیارد تومان باشد.
به گفته مسئولان، وزیر بهداشت نحوه پرداختی یارانه دارو را بعد از تعطیلی مجلس توضیح می دهد.