به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو» گیاه چای در نقاطی از جهان ازجمله ایران، هند، چین، سریلانکا و ژاپن پرورش می یابد.
در کشور ما چای به شکل های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما مدت زمان مفید برای مصرف چای پس از دم کشیدن، ویژگی های چای خوب، مصرف یا عدم مصرف چای های کیسه ای ازجمله سوالاتی است که شاید ما بارها آن را از خود پرسیده و جوابی در ذهنمان برای آن پیدا نکرده ایم.
پاسخ دکتر سیدضیاء الدین مظهری رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران به شرح زیر است
مدت زمان مفید برای صرف چای دم کرده
مظهری در این مورد توضیح داد: چای دم کرده 15 تا 30 دقیقه پس از دم کشیدن عطر و رنگ دلنشین خود را حفظ می کند بنابراین بهترین زمان برای صرف چای حداکثر نیم ساعت پس از دم کشیدن آن است.
وی افزود: چای ترکیبات شیمیایی مختلفی همچون ماده ای به نام کانن دارد؛ در صورتی که چای بیش از نیم ساعت پس از دم کردن، بماند میزان کانن موجود در آن افزایش می یابد و این ماده میزان جذب آهن در بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
مظهری یادآور شد : افزایش میزان کانن از طریق رنگ چای و تیره شدن آن قابل تشخیص است. افرادی که با فقر آهن روبه رو هستند، لازم است که به این امر توجه ویژه داشته باشند و همچنین یک ساعت پیش و پس از غذا چای ننوشند.
وی افزود: تنها در صورتی می توان چای دم کرده را به صورت طولانی مدت مصرف کرد که پس از دم کشیدن آن را از روی منبع حرارتی برداشت و در دمای خنک نگه داشت؛ به این طریق می توان مانع از افزایش کانن در آن شد زیرا این ماده بر اثر حرارت افزایش می یابد.
ویژگی های چای خوب
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: متاسفانه تقلب در تولید چای زیاد است و در بیشتر موارد به آن رنگ و عطرهای مصنوعی اضافه می شود بنابراین افراد هنگام خرید این محصول باید دقت لازم داشته باشند.
مظهری افزود: برای تشخیص چای خوب می توان مقداری از آن را در یک ظرف کوچک ریخت و کمی آب به آن اضافه کرد، اگر بلافاصله رنگ داد به این معنا است که تقلبی است و چای مناسبی نیست.
وی ادامه داد: همچنین اگر چای خریداری شده تقلبی باشد در هنگام مصرف به خاطر مواد افزودنی مقداری لرد در ته فنجان جمع می شود؛ البته در اماکنی که آب دارای املاح است نیز امکان دارد این مورد رخ دهد که با کمی دقت می توان این دو حالت را از هم تشخیص داد.
مظهری تاکید کرد: چای ایرانی بسیار بهتر و مناسبت تر از نمونه های وارداتی است. طعم چای ایرانی کمی تندتر است؛ اگر افراد به این طعم عادت کنند و چای ایرانی مصرف کنند برای سلامتی آنها بهتر است.
چای کیسه ای مفید یا مضر
مظهری در مورد چای کیسه ای گفت : این موضوع که چای کیسه ای از دورریزها و خرده ریزهای چای به دست می آید بنابراین مصرف آن برای سلامتی بدن مضر است، صحت ندارد .چای کیسه ای در صورتی که با رعایت استانداردهای مطرح شده، تهیه شود هیچ ضرری برای بدن نخواهد داشت.
وی افزود: مردم در بیشتر کشورهای دنیا چای را مانند ایرانی ها دم نمی کنند بلکه از چای های کیسه ای استفاده می کنند؛ بنابراین نمی توان گفت که شکل کیسه ای بودن چای نشان از نامرغوبی آن دارد بلکه اگر به صورت صحیح تولید و کیفیت در آن درنظرگرفته شود، می توان از آن در مواقعی که فرصت کافی برای دم کردن چای وجود ندارد، استفاده کرد.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: اگر نظارت بر تولید محصولات غذایی در کارخانه ها به صورت دوره ای از طرف مسوولان مربوطه انجام شود، می توان از رواج بسیاری ازمواد غذایی تقلبی جلوگیری کرد.
منبع:ایرنا