حجت الاسلام سید محمد واعظ موسوی در گفتگو با خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» ضمن تسلیت ایام شهادت صادق آل محمد(ص) بر همه شیعیان و پیروان ایشان ابراز داشت:بی شک ما بخش عظیمی از تراث و گنجینه معارف اهل بیت(ع) که در اختیار داریم را مدیون این امام همام و نیز پدر بزرگوارشان امام محمد باقر(ع) هستیم.
وی همچنین گفت: امام صادق(ع) اسوه والای علم و تقوا و انسان وارسته بودند که از همان اوان طفولیت هم تقوا و هم علم را سرلوحه قرار داده و در مکتب تشیع به عنوان کانون علم و رییس مذهب شناخته شدند.
واعظ موسوی با اشاره به جنبش علمی و فرهنگی در دوران امامت آن حضرت اظهار داشت: دوران امام صادق(ع) عصر جنبش فرهنگی و فکری و برخورد فرق و مذاهب گوناگون بود، چه آن که پس از زمان رسول خدا(ص) دیگر چنین فرصتی پیش نیامده بود تا معارف اصیل اسلامی ترویج گردد، بخصوص که قانون منع حدیث و فشار حُکّام اموی باعث تشدید این وضع شده بود، لذا خلأ بزرگی در جامعه آن روز که به شدت محتاج و تشنه علم و معرفت بود، وجود داشت.
وی اضافه کرد: در واقع ، امام صادق با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه، دنباله نهضت علمی و فرهنگی امام باقر(ع) را گرفت و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آورد و در رشته های مختلف علمی و نقلی شاگردان بزرگی تربیت کرد؛ شاگردانی فراوانی چون هشام بن حکم، مفضل بن عمر کوفی جعفی، محمد بن مسلم ثقفی، ابان بن تغلب، هشام بن سالم، مؤمن طاق، جابر بن حیان و ... که تعداد آنها را تا چهار هزار نفر نوشته اند.
وی افزود: جالب این که ابوحنیفه رئیس یکی از چهار فرقه اهل سنت مدتی شاگرد ایشان بود و خودش به این موضوع افتخار کرده است.
این استاد حوزه علمیه قم همچنین خاطرنشان کرد: امام صادق(ع) با درک درست از زمانه خود، از فرصت های گوناگونی برای دفاع از دین و حقانیت تشیع و نشر معارف صحیح اسلام استفاده می برد. مناظرات زیادی نیز در همین موضوعات میان ایشان و سران فرقه های گوناگون انجام پذیرفت که طی آنها با استدلال های متین و استوار، پوچی عقاید آنها و برتری اسلام ثابت می شد.
وی افزود: همچنین در حوزه فقه و احکام نیز توسط ایشان فعالیت زیادی صورت گرفت، به صورتی که شاهراههای جدیدی در این بستر گشوده شد که تاکنون نیز به لطف الهی این مسیر نورانی در حوزه های علمیه شیعی راه خود را به خوبی ادامه داده است.
واعظ موسوی در ادامه گفت: آنچه از امام باقر(ع) و امام صادق(ع) در عرصه علم آموزی و معارف الهی در ابواب مختلف در دست ماست به تنهایی بیش از دیگر ائمه(ع) است
وی یادآور شد: البته باید توجه داشت که تقوای الهی خود باعث موقعیت شناسی می شود و محل و چگونگی برون رفت از مشکلات را نشان می دهد و پیشرفت در عرصه های علمی و گام های بزرگ برداشتن موجب بالارفتن ارزش و اعتبار جامعه می شود.
عضو خبرگان رهبری تاکید کرد: ائمه اطهار(ع) نیز با توجه به این نکته علم را به عنوان امتیاز حساب می کردند، ضمن آن که وقت وتوان خود را معطوف در پیشبرد مقاصد علمی جامعه می نمودند که این مهم می تواند رمز موفقیت جامعه ما به خصوص اهل علم دانش پژوهان باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: به لطف الهی و در سایه بهره گیری از قرآن و عترت و مکتب امام صادق(ع) ، در سال های اخیر نظام مقدس جمهوری اسلامی با تلاش نخبگان و اندیشمندان در عرصه اساتید و جوانان حوزه و دانشگاه جایگاه خوبی در رتبه های علمی در دنیا به دست آورده است که امیدواریم این نهضت علمی منجر به تحقق یک حماسه اقتصادی بزرگ در شان و جایگاه ملت ایران اسلامی گردد.
واعظ موسوی همچنین با اشاره به این که امروزه یکی از مهم ترین دغدغه های نظام و دولت ما، ناظر به مباحث اقتصادی و معیشتی مردم است، ابراز داشت: امروز دو مرکز بزرگ علمی کشور یعنی حوزه و دانشگاه به عنوان بال های علمی ایران اسلامی باید با بهره گیری درست از علم و تقوا ، در راستای شناسایی مشکلات و پیدا کردن راهکارهای رفع آن ها بکوشند.
وی در خاتمه گفت: بی شک حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و ... جامعه ما در گرو عمل به آموزه های قرآن و اهل بیت(ع) به خصوص احادیث گرانسنگ فراوان از ناحیه صادق آل محمد(ص) است.