به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، ناصر حکیمی امروز در نشست خبری که در محل بانک مرکزی برگزار شد، از راه اندازی چهار طرح این بانک در زمینه خدمات الکترونیک در آینده ای نزدیک خبرد داد.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی گفت: چکاوک یکی از چهار طرح بانک مرکزی می باشد که به دنبال کاهش زمان و بالا بردن امنیت در پرداخت چک است.
وی افزود: در سامانه چکاوک (چک و اسناد وصولی کاغذی) دیگر لاشه چک بین بانک ها مبادله نمی شود؛ در سامانه چکاوک فرد اطلاعات چک را وارد کرده و به حساب می خواباند و از باجه کلر به بعد مسیر متفاوت از گذشته می شود.
حکیمی گفت: چک در همان شعبه اسکن شده و تصویر برای بانک صادرکننده چک صادر می شود و آن بانک نیز در صورت داشتن موجودی، مبلغ چک را با بانک اولی تسویه می کند و در نهایت بانکی که فرد برای وصول چک به آن رفته است چک را پاس می کند.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی گفت: این فرایند در تمامی بانک ها در شهرهای مختلف ایران در یک زمان انجام می پذیرد و تفاوتی بین تهران و شهرستان بودن حساب صاحب چک وجود ندارد.
وی افزود: یکی از موضوعاتی که در سامانه چکاوک مورد بررسی قرار گرفته اندازه چک است که با رایزنی هایی که با سازمان استاندارد انجام شده اندازه ای بر طبق استاندارد ایزو برای تمامی چک ها تعریف گردیده، اما به دلیل اینکه هم اکنون در دست مردم چک هایی با ابعاد متفاوت وجود دارد یک سال طول خواهد کشید که تمامی چک ها یک اندازه شده و به سایز استاندارد برسد.
حکیمی همچنین گفت: در سامانه چکاوک صدور چک الکترونیکی شده و در نهایت به آدرس آنها فرستاده می شود و دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شعبه نخواهد بود.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی گفت: یکی دیگر از ویژگی های سامانه چکاوک کنترل چک است؛ به این معنا که فردی که یک برگه چک را از شخص دیگری می گیرد، می تواند با ارسال شماره سریال چک به شماره ای که متعاقبا، اعلام می شود از بانک مرکزی استعلام کند که فرد صادر کننده چک خوش حساب است یا خیر؛ این خدمت جدید می تواند تا حد زیادی از صدور چک بلامحل جلوگیری کند.
وی افزود: سامانه چکاوک به صورت پایلوت در یکی دو بانک از دی ماه راه اندازی می شود و در نهایت و در صورت موفق بودن، در فروردین و اردیبهشت ماه سال 93 در سراسر کشور اجرا خواهد شد.
حکیمی راه اندازی درگاه واحد پرداخت اینترنتی را دومین خدمت بانک مرکزی عنوان کرد که در آینده ای نزدیک راه اندازی می شود.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی گفت: فعالیت این درگاه نیز از 15 آذر به صورت پایلوت آغاز و در نهایت از اول دی ماه به صورت کامل در سراسر کشور فعال می شود.
وی گفت: این طرح به منظور حفاظت از سپرده های مردم و منافع آنها راه اندازی شده و در آن، مقابله با فیشینگ که به نوعی جعل سایت است، مد نظر قرار گرفته است؛ همچنین آدرس www.shaparak.ir برای تمامی پرداخت ها مجاز خواهد بود و دیگر آدرس ها و سایت ها که خدمات پرداخت را انجام می دهند کاربردی نخواهند داشت.
حکیمی افزود: این درگاه آشفتگی و ترس مردم را در پرداخت ها در سایت های مختلف از بین خواهد برد و نظام پرداخت را ساماندهی خواهد کرد.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی سامانه خزانه مرکزی اوراق را طرح دیگر این بانک اعلام کرد و گفت: این سامانه، سامانه «تابا» را به «پایا» متصل خواهد کرد؛ در همین زمینه قبل از پایان سال دو سری اوراق مشارکت الکترونیکی منتشر خواهد شد.
وی گفت: با توجه به اینکه این اوراق با نام بوده و خریدار می تواند تمام ویژگی های آن را هنگام خرید ببیند، تفاوتی با اوراق قدیمی نداشته، اما از امنیت بالایی برخوردار خواهد بود.
حکیمی افزود: اگر انتشار ابتدایی این اوراق با موفقیت صورت بگیرد، تمامی اوراق مشارکت های منتشر شده از سال آینده به صورت اینترنتی خواهد بود.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی گواهی امضای دیجیتال را طرح دیگر بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: از بهمن امسال تمامی تراکنش های بالای 15میلیون تومان نیازمند گواهی امضای دیجیتال خواهد بود.
وی گفت: برای این کار دو بانک با ایجاد دفاتر ثبت نام گواهی امضای دیجیتال، این فعالیت را انجام خواهند داد.
حکیمی هدف از اجرای این طرح ها را پایان دادن به مبادله اسناد کاغذی بین بانک ها عنوان کرد و گفت: بانک مرکزی به دنبال دیجیتالی کردن این اقدامات و ایجاد یک تحول اساسی در سبد الکترونیکی بانک هاست.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی همچنین در پایان در ارتباط با ارائه برخی ویزاکارت ها و تبلیغ آن در سطح شهر گفت: این ویزاکارت ها از سوی بانک مرکزی مجوز ندارد؛ چرا که در پرتفوی خدمات بانک مرکزی نیست، اما در آینده ممکن است این گونه خدمات را نیز ارائه کنیم.