لیمو شیرین حاوی مواد مغذی همچون ویتامین B، C و آنتی اکسیدان است که کابردهای متفاوتی در حفظ سلامت بدن دارند. همچنین مقدار زیادی فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم و کلسیم دارد و غنی از عناصر قلیایی است. مهمترین ترکیبات قابل توجه لیمو شیرین، اسید سیتریک و ویتامین C است که نقش اساسی در سلامت و طول عمر انسان دارد. چنانچه فردی در طول روز، دو عدد لیمو شیرین بخورد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدنش تامین شده است. مزیت این میوه در مقایسه با پرتقال این است که با کالری کمتری نسبت به پرتقال همان میزان ویتامین C را به بدن میرساند.
لیمو شیرین از میوههای پر کلسیم محسوب میشود به علاوه مصرف آن باعث حفظ کلسیم بدن نیز میشود، لذا در جلوگیری از پوکی استخوان نقش موثری را ایفا میکند. اسید «فولیک» موجود در لیمو شیرین نسبت به سایر میوهها بیشتر است و نقش موثری در پیشگیری از کم خونی ایفا میکند و افرادی که مبتلا به کم خونی هستند باید این میوه را مصرف کنند.
لیمو شیرین اثر مفیدی روی معده و هضم دستگاه گوارش دارد و موجب خنثی شدن مقداری از اسید معده میشود و از تخمیر در معده جلوگیری میکند و استفاده از آن در پیشگیری از نفخ معده موثر است، به همین دلیل پزشکان مصرف روزانه یک عدد لیمو شیرین را به تمام مبتلایان به ناراحتی معده توصیه میکنند.
معمولا افرادی که مبتلا به زخم و ورم معده هستند با مصرف میوه و سبزیهای خام، دچار درد معده شدید میشوند زیرا به علت افت کارایی معده، این افراد توانایی هضم فیبر موجود در این مواد را ندارند اما بررسیها نشان میدهد که مصرف لیمو شیرین نه تنها برای چنین افرادی مضر نیست بلکه به ترمیم هر چه سریعتر معده نیز کمک میکند زیرا ویتامین B و عنصر «سلنیوم» موجود در این میوه موجب به حداقل رسیدن جمعیت رادیکالهای آزاد موجود در ناحیه آسیبدیده معده میشود.
این میوه به علت داشتن ویتامین C و پتاسیم، بهترین تنظیم کننده قلب محسوب میشود، همچنین به علت داشتن مواد آنتی اکسیدان فراوان، سبب رفع تصلب شراین و بیماریهای قلبی – عروقی میشود. این میوه دستگاه بدن را تنظیم میکند و ماهیچهها را تقویت مینماید. مصرف لیمو شیرین در رشد کودکان بسیار موثر است و در کاهش بروز حساسیت، تاثیر بسزایی دارد.
از نظر طب قدیم ایران، میوهای خنک و مفید در رفع التهاب و تشنگی محسوب میشود. لیمو شیرین حالت تازه کننده دارد و اگر در چای ریخته شود، طعم مطبوعی را به چای میبخشد.
میوهای خنک است که برای رفع التهاب بیماران تبدار بسیار مفید است و بیمار پس از خوردن آن احساس سبکی و راحتی میکند. لیمو شیرین، عامل ضدعفونی کننده بدن است و خاصیت سمزدایی دارد به همین سبب مصرف آن در درمان سرماخوردگی، تب و گلودرد بسیار موثر است. این میوه ادرارآور و ملین است و سرگیجه، اضطراب و دلهره را برطرف میسازد.
موارد احتیاط: باید از مصرف لیمو شیرین بلافاصله پس از صرف غذا خودداری کرد.