به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، جوانهها منبع فراوانی از ویتامینها و املاح معدنی هستند که طی فرآیند جوانه زدن از دانهها تولید میشوند و ارزش غذایی آنها نسبت به خود دانهها بیشتر است. طی جوانه زدن، نشاسته، پروتئین و چربیهای موجود در دانه تجزیه شده و به مواد سبکتر و قابل هضم و جذبتری تبدیل میشود.
در این فرآیند میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته و از میزان کالری و کربوهیدرات آن کاسته میشود.
اغلب دانهها را میتوان برای جوانه زدن انتخاب کرد ولی باید از جوانه دانههایی که ممکن است سمی باشند اجتناب کرد. بهترین دانهها برای جوانه زدن عبارتند از: یونجه، عدس، گندم، ماش، شبدر و نخود.
جوانهها دارای قندهای طبیعی هستند که میتوانند نیرو و انرژی زیادی را به ما هدیه دهند.
در واقع جوانهها موادغذایی هستند که با روند طبیعی رشد و تولیدشان، در گروه سبزیها، آن هم با ارزش غذایی بالا از نظر ویتامینها و املاح محسوب میشوند. در کشور ما از هزاران سال پیش، در دوران باستان جوانهها و اهمیت استفاده آنها برای مردم شناخته شده بود.
کارشناسان تخمین میزنند که آنزیمهای موجود در جوانهها 100 برابر آنزیمهای موجود در میوه و سبزیهای خام است. آنزیم نوعی پروتئین خاص است که برای تمامی عملکرد بدن به عنوان کاتالیزور مفید است. ویتامینها مواد معدنی، اسید آمینه و اسیدهای چرب که در مواد غذایی مختلف وجود دارد، برای بدن لازم است.
جوانهها خاصیت قلیایی دارند در حالی که بسیاری از بیماریها از جمله سرطان با اسیدیته بیش از حد در بدن ارتباط داده شده است. جوانهها، گیاهانی ارزانند و در نتیجه بهانهای برای نخوردنشان وجود ندارد.
جوانهها سرشار از ویتامین هستند، یعنی بیشتر از دانههای خشکی مانند غلات و حبوبات ویتامین دارند. به طور دقیقتر جوانهها در مقایسه با این مواد غذایی حاوی 3 تا 6 برابر ویتامین بیشتری هستند. جالب اینجاست که جوانهها ویتامین بیشتر و کالری کمتری دارند. به عنوان مثال جوانهٔ گندم در مقایسه با دانهٔ گندم 6 برابر ویتامین C بیشتر و 3 برابر ویتامین A بیشتری دارد. به طور کلی جوانهها حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدانها هستند که با بیماریها مقابله میکنند و باعث جذب بهتر آهن موجود در سبزیجات میشوند.
جوانه باعث هضم بهتر غذا میشوند
جوانهها باعث میشوند که دفع غذا به راحتی صورت بگیرد. میپرسید چرا؟ به خاطر اینکه جوانهها سرشار از فیبر هستند و فیبرها نیز به هضم غذا کمک زیادی میکنند. از این گذشته با جوانه زدن آنزیمهای «لیپاز، پروتئاز و آمیلاز» تولید میشود که آنزیمهای گوارشی هستند و باعث میشوند آنزیمهای گوارشی ما کار خود را در جذب چربیها، پروتئینها و قندهای دیر جذب راحتتر انجام دهند.
متخصصان توصیه میکنند که روزانه 200 تا 300 گرم از این جوانهها را وارد برنامهٔ غذاییتان بکنید. توجه داشته باشید اگر دچار بیماری گوارشی خاصی هستید قبل از مصرف با پزشکتان مشورت کنید.
توجه داشته باشید که امکان دارد برخی از افراد به این جوانهها آلرژی داشته باشد مانند آلرژیهای غذایی دیگر. در این صورت باید حواستان به مصرف آنها باشد.
منبع: جام