گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه آزادی؛ ازکودکی با آجیل همراه بودهایم؛ از نخودچی و کشمش که جایزه پدربزرگها و مادر بزرگها بود تا آجیل مشکل گشا و آجیل عید نوروز که هنوز هم بدون این آجیل عید، عید نمیشود. آجیل میتواند ترکیبات مختلفی داشته باشد. مثلاً آجیل شور که از پسته، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی تشکیل شده است.
آجیل شیرین که مغز گردو، کشمش، توت خشک، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندی را شامل میشود، نوع دیگری از آجیل است. سومین نوع آجیل، آجیل چهار مغز است که از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندی تشکیل میشود. چهارمین نوع آجیل هم آجیلی است که امیدواریم برای ما خوش شانسی بیاورد؛ یعنی آجیل مشکلگشا که ترکیبی از مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام، توت خشک، کشمش، نخودچی و نقل است.
حالا فرقی نمی کند در عید و در هر مهمانی که می رویم کدام یک از این نوع آجیل ها باشد، ولی بودن این مغزها موجب سرگرمی ما می شود و باب گفت و گو را میان افراد باز می کند.
لازم است بدانیم که بدن انسان به 20 نوع پروتئین نیاز دارد که 10 نوع آن را بدن می سازد و 10 نوع دیگر باید توسط غذا تامین شود نکته جالب این است که در این 4 مغز 20 نوع پروتیئین وجود دارد که کار بدن را تسهیل و 4 برابر گوش نیز کالری و انرژی ایجاد می کند و مضرات گوشت را ندارد.
خشکبار منابع مناسبی برای تامین مواد مغذی از جمله پروتئینها ، ویتامینها و مواد معدنی لازم برای حفظ سلامت بدن هستند. در میان خشکبار پسته از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا نقش مهمی در رژیم غذایی انسان دارد. پسته اگر چه مغز کوچکی است، اما ارزش غذایی آن قابل توجه است.
اغلب مردم گمان میکنند که خشکبار، چاقکننده هستند، اما اگر آجیلها و خشکبار بهطور منطقی و حساب شده در رژیم غذایی روزانه استفاده شوند، نه تنها چاقکننده نیستند، بلکه سودمند نیز خواهند بود.
مصرف آجیل به چه مقدار؟
آجیل شامل مقدار بسیار زیادی چربی است (حدود 80درصد آجیل را چربی تشکیل میدهد) و با وجود این که بیشتر این میزان چربی برای سلامتی مفید است اما باز هم مقدار زیادی کالری دارد. به این دلیل است که باید آجیل را در حد اعتدال مصرف کنیم. در حقیقت بهتر است آجیل را جایگزین بخشی از موادی بکنید که چربی اشباع دارند مانند گوشت قرمز، تخم مرغ و محصولات لبنی.
طبق نتایج ارائه شده توسط موسسه غذا و دارو، مصرف روزانه 5/ 42 گرم از انواع آجیل مانند بادام، فندق، بادام زمینی، گردو و پسته میتواند خطر احتمال به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. البته باز هم باید دقت کنید که مصرف آجیل باید بخشی از رژیم غذایی شما باشد. به این معنی که تصور نکنیم خوردن آجیل و کم نکردن مصرف چربیهای اشباع موجود در لبنیات و گوشت میتواند سلامت قلب شما را بیمه کند.
فواید مغزها
ترکیب آجیل هرچه باشد، مجموعهای از مغزها است که همگی فواید تغذیهای بسیار زیادی داشته و سرشار از مواد مغذی هستند. چربی موجود در انواع آجیل از نوع اشباع نشده است که کلسترول خون را پایین آورده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد. چربی اغلب مغزها تا 90 درصد از اسیدهای چرب اشباع نشده تشکیل شده است. آجیلها سرشار از پروتئین، انواع ویتامینها و مواد معدنی مختلف هستند. ویتامین E و اسید آمینه آرژنین موجود در آجیل به حفظ سلامت رگهای خونی، کاهش فشار خون و پیشگیری از حملات قلبی کمک میکند. خوردن غذاهای حاوی ویتامین E، از جمله آجیل، باعث کم شدن خطر ابتلا به سرطان میشود.
آنتیاکسیدانهای موجود در آجیلها از اکسید شدن و تخریب سلولها و بروز بیماریهایی مانند دیابت هم جلوگیری میکنند. آجیلها سرشار از فیبر هستند که این فیبرهای غذایی، هم به رفع یبوست کمک میکنند و هم با ایجاد احساس سیری، مانع از پرخوری میشوند. این فیبرهای غذایی در پیشگیری از سرطان روده بزرگ هم بسیار مفیدند. مطالعات نشان میدهند که مغزهای گردو، فندق، بادام، پسته، بادامزمینی و انواع تخمه، دستگاه دفاعی بدن را در مقابله با عوامل خارجی تقویت میکنند. پیشگیری از پوکی استخوان و بیماریهای دوران پیری نیز از دیگر خواص آجیلها است.
بودادن مغزها
آجیل هر ترکیبی داشته باشد همه ما انواع بوداده و طعمدار آن را به علت خوشمزه بودن ترجیح میدهیم. اما بو دادن در حقیقت چیست و چطور انجام میگیرد؟ بو دادن فرآیندی است که طی آن با استفاده از حرارت مستقیم و بدون استفاده از روغن و آب به عنوان انتقال دهندگان حرارت، مواد غذایی خشک و پخته میشوند. بر خلاف دیگر روشهای حرارت دهی و پختن خشک، بو دادن به منظور خشکاندن و پختن دانهها (مثل گندم، ذرت و شاهدانه) و مغز دانهها (مثل پسته و تخمه) استفاده میشود. در حین بو دادن دانهها را کاملاً مخلوط میکنند تا حرارت به صورت یکنواخت پخش شود.