ایران در سال92 با برگزاری 8 جشنواره و جایزه بین المللی، قدرت علمی و قدردانی خود را از محققان به رخ جهانیان کشاند.
گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»؛ ایران در سال 92 با برگزاری جایزه بین المللی بنیاد بوعلی سینا، جایزه علمی شهید چمران، جشنواره بین المللی خوارزمی، جایزه علمی شهید علیمحمدی، جایزه ترویج علم ایران، جایزه ملی علامه طباطبایی، جشنواره بین المللی فارابی و جایزه بین المللی رازی خود را به دنیا معرفی کرد.
جایزه بین المللی بنیاد بوعلی سینا
یکی از جوایز عملی و فرهنگی کشور جایزه بوعلی سینا است که بنابر مراجعه به سایت بنیاد بوعلی سینا که متولی اصلی برگزاری است با هدف بسترسازی برای شناخت و انتشار آثار این حکیم دانشمند ایرانی در گستره جهانی، تشویق پژوهشگران و مراکز علمی و فرهنگی برای خلق آثار برجسته، تعمیق و گسترش حوزه های علمی مرتبط با او و پرداختن به اهم مسائل و موضوعات جامعه بشری است.
این جایزه شامل مجموعه هدایایی معادل 100 هزار دلار است و به شخص یا اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی که بر اساس زمینه موضوع اعلام شده و ضوابط مربوط، موفق به فعالیت یا خدمات برجسته علمی و فرهنگی شده باشند اهدا می شود.
جایزه علمی شهید چمران
دستورالعمل اجرایی آیین نامه حمایت از دانشجویان دوره پسا دکتری یکی از مصوبات جدید بنیاد ملی نخبگان است که بر اساس آن دانشجویان دکتری که برای ادامه تحصیل به دوره پسا دکتری وارد می شوند، در صورت داشتن شرایط بنیاد ملی نخبگان تسهیلات دریافت می کنند.
برای این افراد حقوق ماهیانه ای به اندازه استادیار پایه یک در نظر گرفته می شود، این حقوق به مدت یک سال به افراد واجد شرایط اعطا می شود.
بر اساس آیین نامه اعطای جایزه علمی شهید چمران بنیاد ملی نخبگان به محققان دوره های پسا دکتری، حائزان افتخارات مشمول جوایز علمی و تحصیلی بنیاد به شرط حفظ پویایی، هر گاه با تعیین موضوع تحقیق و استاد راهنمای برجسته از یکی از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی معتبر کشور در دوره پسا دکتری پذیرش دریافت کنند با تایید بنیاد ملی نخبگان از جایزه علمی شهید چمران برخوردار شوند.
جایزه علمی شهید چمران هم شامل مواردی از جمله: مقرری ماهیانه حداکثر حقوق و مزایای استادیار پایه یک بر اساس قوانین و مقررات استخدامی اعضای هیئت علمی، کمک هزینه شرکت در یک همایش بین المللی و دو همایش ملی و کمک هزینه عمره مفرده طبق ضوابط بنیاد است.
جشنواره بین المللی خوارزمی
یکی از این رویدادها جشنواره بین المللی خوارزمی است که از سال 1366 در کشور برگزار می شود و با محورهای پژوهشی بنیادی، توسعه ای، کاربردی و اختراع و نوآوری با زمینه های علمی گوناگون از قبیل برق و کامپیوتر، مکانیک، هوافضا، عمران، زیست فناوری، نانو، صنایع شیمیایی، فناوری نرم افزار و ارتباطات، علوم پایه و بسیاری دیگر از زمینه ها بکار خود ادامه می دهد.
جشنواره بین المللی خوارزمی بستری است که ضمن تکریم مقام والای اندیشمندان و نخبگان عرصه علم و فناوری، زمینه های تعامل و همکاری علمی بین دانشمندان داخل و خارج را نیز فراهم می سازد.
این جشنواره که با حمایت بین المللی برگزار می شود از لحاظ مادی و معنوی با اهدای جوایز نقدی(ارزی- ریالی) به پژوهشگران، مبتکران و مخترعان برگزیده، اهدای تقدیر نامه و جوایز به همت ریاست جمهوری، استفاده از آیین نامه نحوه پذیرش برگزیدگان جشنواره ها و مسابقات علمی در دوره های آموزش عالی، فراهم کردن تسهیلات، امکانات و معرفی به منظور دریافت وام به صندوق ها، ارائه تسهیلات به برگزیدگان به منظور شرکت در نمایشگاه های داخل و خارج از کشور و فراهم آوردن عضویت آنان در مراکز رشد حمایت می کند.
هیئت داوران بالاترین نهاد علمی و تخصصی جشنواره و وظیفه آن بررسی علمی، فنی و رتبه بندی طرح ها است، اعضای هیئت داوران با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای هر دوره منصوب می شوند.
جایزه علمی شهید علیمحمدی
جایزه علمی شهید علیمحمدی به همت پژوهشگاه دانش های بنیادی از سال 1390 برگزار و تاکنون سه دوره از آن پشت سر گذاشته شده است و در آستانه برگزاری چهارمین دوره قرار دارد.
اعطای این جایزه به پاس خدمات علمی و دانشگاهی زنده یاد مسعود علیمحمدی، اولین دانش آموخته دکتری فیزیک داخل کشور و استاد شهید دانشگاه تهران و نقش مهم وی در ایجاد زیرساخت های تکمیلی پژوهشگاه دانش های بنیادی انجام می شود.
این جایزه به رساله های دکتری که مراحل دفاع را گذرانده باشند اعطا می شود و برای ورود به مرحله داوری لازم است کارهای پژوهشی در دوره دکتری و رساله حاصل از آن به تشخیص استاد راهنما و حداقل دو عضو هیئت علمی دیگر با مرتبه استادیار به بالا به عنوان رساله ممتاز شناخته شده باشد.
جایزه ترویج علم ایران
کمیته جایزه ترویج علمی ایران به منظور قدردانی از کوشش های مروجین علم و تشویق عموم به فعالیت و زمینه سازی برای ارتقای بینش و تفکر علمی در جامعه، هر ساله مراسم جایزه ترویج علم را برگزار و از افراد یا سازمان هایی که بهترین و موثرترین فعالیت ها را برای همگانی کردن علم، گسترش اندیشه و فرهنگ علمی در ایران و کاربرد علم در هر یک از سطوح زندگی اجتماعی انجام داده اند تقدیر می کنند.
معیارهای اهدای جایزه ترویج علم ایران شامل انگیزه، همت، قدمت، گستردگی، برنامه ریزی کلان، تنوع محصول، ارزش علمی، کار گروهی و زمینه سازی برای فعالیت های علمی جوانان و نوجوانان به طور مستقیم یا غیر مستقیم است و در اصل جایزه ترویج علم مبانی تشویقی دارد و ارج نهادن به فعالیت های ترویجی است و بیشتر جنبه معنوی آن حائز اهمیت است.
قدمت جایزه انجمن ترویج علم از انجمن بیشتر است و اولین دوره آن در سال 1377 در دانشگاه کیش برگزار شده و چهارمین دوره این جایزه آبان 1392 در برج میلاد تهران برترین های خود را شناخت.
جایزه ملی علامه طباطبایی
جایزه ملی علامه طباطبایی ویژه استادان و محققان برجسته یکی از مهمترین جوایز و تسهیلات بنیاد ملی نخبگان محسوب می شود که دو دوره خود را تاکنون پشت سر گذاشته و سومین دوره آن نیز در اسفند 1392 برگزار شد.
اولین دوره این جایزه سال 1390 به 40 نفر از استادان و محققان برجسته اعطا شد که تسهیلات و امکانات کافی برای انجام فعالیت های علمی و پژوهشی در اختیار آنها قرار گرفت.
طبق ماده چهار آیین نامه تسهیلات اهدایی برگزیدگان شامل نامگذاری جوایز علمی اعطایی از سوی بنیاد به دانشجویان نخبه و استعداد برتر، معرفی بعضی برگزیدگان به فرهنگستان های کشور- برای بررسی عضویت، معرفی بعضی برگزیدگان به کمیسیون اعطای نشان های علمی، اعطای کرسی علمی به مدت سه سال، اعطای عنوان مشاور عالی پژوهشی بنیاد برای راهنمایی نخبگان، معرفی برگزیدگان دارای رتبه استادی به وزارتخانه های علوم و بهداشت برای صدور مجوز پذیرش سه دانشجوی دکتری، اهدای کمک هزنیه حج عمره، اهدای جایزه بنیاد و میزبانی چهار محقق پسا دکتری وهمچنین میزبانی همکار پژوهشی از دیگر کشورها در قالب فرصت مطالعاتی به مدت شش ماه می شود.
بر اساس همین آیین نامه 10 مورد از افتخارات ضروری برای استادان اعلام شده است که شامل سردبیر یا عضو هیئت تحریریه در نشریات معتبر بین المللی در پنج سال اخیر، سخنرانی کلیدی یا سخنرانی مدعو در کنفرانس های معتبر بین المللی در سه سال اخیر، موسس شرکت دانش بنیان غیر دولتی موفق که کالا و خدمات خود را مستمر به بازار عرضه کرده باشد، موسس آموزشگاه پژوهشی مجهز، فعال و اثر بخش، انتشار کتاب درسی بین المللی مورد تدریس در دانشگاه های معتبر دنیا، ثبت اختراع بین المللی و ارائه نظریه معتبر علمی برای اولین بار در دنیا با مقبولیت و اعتبار عام می شود.
جشنواره بین المللی فارابی
جشنواره بین المللی فارابی، ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت سالانه برگزار می شود.
این جشنواره بنا به تعریف دو سطح جوان زیر 35 سال و بزرگسال به دریافت، بررسی و انتخاب آثار برگزیده می پردازد و از حیث قلمرو جغرافیایی دو حوزه داخل و خارج را پوشش می دهد.
در حوزه داخل کشور کلیه آثار تولید شده با تلاش ایرانیان فارغ از محل کنونی سکونت و اشتغال مدنظر است و در حوزه خارج تولید آثار پژوهشی توسط کسانی که دارای تابعیت ایرانی نیستند دنبال می شود.
موضوع این جشنواره تحقیقات حوزه علوم انسانی و اسلامی است، آثاری در جشنواره پذیرش، ثبت، بررسی، ارزیابی و معرفی می شوند که واجد ویژگی(اثر پژوهشی) باشند و قالب ارائه آنها می تواند متفاوت باشد.
جشنواره بین المللی فارابی در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز 1404 هجری شمسی کشور برگزاری می شود؛ از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران موقعیت قدرت اول علمی، فناوری و اقتصادی منطقه را فراچنگ می آورد.
نویدی که الهام بخش جمهوری اسلامی ایران برای شناسایی و بکارگیری ظرفیت های علمی کشور و جهان در سطح بین المللی است.
جایزه بین المللی رازی
اعطای جایزه بین المللی رازی رویدادی ویژه در طول چهارمین کنگره بین المللی روان تنی در ایران بود.
نامزدهای انجمن رازی برای اهدای اولین دوره این جایزه در سال 2012 پروفسور ولفگامگ لاربیگ و پروفسور ژان ایلحان کیزل حان از کشور آلمان بودند.
ابتکار و ایده اعطای این جایزه از طرف مدیر پروژه روان تنی در ایران و رئیس انجمن رازی، پروفسور سعید مشرف دهکردی طرح شده بود، تا بتوان از این طریق انگیزه، خلاقیت و کیفیت در ارائه داده های ارتقا داده و از سوی دیگر سطح همکاری های علمی ایران و آلمان را در صحنه بین المللی فشرده تر گرداند.
انجمن رازی به این ترتیب این جایزه را برای نشان دادن قدردانی خود از تلاش های مجدانه یک دانشمند سرشناس به او اهدا می کند.
نام رازی از آنجایی انتخاب شد که رازی پزشک ایرانی حدود 1200 سال پیش مداخلات تشخیصی و درمانی بیماری های زیست شناختی- روانی- فرهنگی- اجتماعی داشت، بعدها این روش به همت ابوعلی سینا ادامه یافته است.
جوایز علمی ایران بستری برای درخشش جایزه علمی فناوری مصطفی(ص)
با نگاهی به جشنواره ها و جوایز مهمی که در سال برگزار می شود و کلیدی ترین آنها که به تشریح مختصری از شاکله آنها پرداختیم می توان با تمامی اهداف مورد نظر این جشنواره ها و جوایز روبرو شد.
یکی از اصلی ترین هدف های مذکور ایجاد زیرساخت های علمی و فضای رقابت برای درخشش در عرصه جهانی است که در اصل این جوایز می تواند بهترین های علمی کشور را وارد میدان جهانی کند و پس از اینکه از این مرحله داخلی عبور کردیم و این رویدادها را با موفقیت و حاصل جمعی مثبت گذراندیم، گامی بزرگتر در عرصه برگزاری این جوایز برداریم و به رقابت با نمونه های خارجی بپردازیم که اکنون و با تولد جایزه علمی فناوری مصطفی(ص) در سطح جهانی این مهم در حال انجام است.
از ثمره های غربال برترین های دانش کشور که از سطح داوران معتبر داخلی عبور کرده اند می توانند در میدان جهانی و رقابت با اندیشمندان جهان اسلام توفیقاتی را حاصل کنند که نه تنها برای جمهوری اسلامی ایران بلکه در سایه پرچم اسلام حس غرور و افتخار را برای عالمان اسلامی به ارمغان آورد.
به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، جایزه پیامبر اعظم(ص) 14 تا 19 دی 93 با حضور دانشمندان و مقامات عالی رتبه کشورهای جهان اسلام در تهران برگزار می شود.