امیرعلی حمیدیه، فوق تخصص خون، سرطان و پیوند سلول های بنیادی کودکان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: پیوند مغز استخوان، پیوند سلول های خون محیطی و پیوند سلول های بنیادی بند ناف را تحت نام پیوند سلول های بنیادی خون ساز به کار می بریم که این موارد برای تمام بیماری هایی که نیاز به پیوند دارند، قابل استفاده هستند.
فوق تخصص خون، سرطان و پیوند سلول های بنیادی کودکان گفت: در روش سلول های بنیادی خون ساز، سلول های فرد سالم را بدون بی هوش کردن از استخوان لگن جدا، و به فرد بیمار تزریق می کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره روشی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، بیان کرد: در حال حاضر بیش از 80 تا 90 درصد از گردش خون محیطی برای درمان استفاده می شود؛ چون روش کار آمدتر و راحت تری است.
وی در ادامه تصریح کرد: این روش دو برتری برای دهنده دارد؛ به طوری که در این روش هم مشکلی ایجاد نمی شود و هم سلول هایی که برای پیوند بدست می آید به تعداد زیاد است. از این سه روش بیشتر از پیوند سلول های خون محیطی استفاده می شود.
حمیدیه با اشاره به معایب پیوند مغز استخوان گفت: در پیوند مغز استخوان ممکن است مشکلاتی برای دهنده ایجاد شود یا سلول در پیوند مغز استخوان به اندازه کافی نباشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: هر دو روش (پیوند مغز استخوان و سلول های بنیادی خون ساز) می تواند موثر و مفید باشد و در برخی از شرایط و بیماری ها از پیوند مغز استخوان و در شرایط دیگر از پیوند سلول های بنیادی خون ساز استفاده می شود.
وی درباره اقداماتی که در پیوند سلول های بنیادی خون ساز صورت می گیرد، بیان کرد: در پیوند سلول های بنیادی خون ساز از دهنده حتی خون هم گرفته نمی شود؛ خون بر اثر تزریق آمپول هایی که موجب رشد سلول ها و جدا شدن سلول های بنیادی می شود وارد دستگاه می شود و جدا سازی صورت می گیرد و خون به بدن دهنده برمی گردد.
فوق تخصص خون، سرطان و پیوند سلول های بنیادی کودکان در خصوص بیمارانی که این روش برای آنها کاربرد دارد، گفت: برخی از بیماری ها تاییدیه بین المللی دارند که می توان از این روش برای درمان آنها استفاده کرد که این بیماری ها به پنج دسته عمده تقسیم می شود که شامل بیماری خونی بد خیم مثل سرطان خون، بیماری های نقص ایمنی مادرزادی و همچنین بیماری های نقایص ارثی متابولیسم مثل بیماری نقص ذخایر چربی و نقص ذخایر قند می شود.
حمیدیه افزود: بیماری تومورهای جامد و بیماری های خونی غیر بدخیم مثل تالاسمی ماژور جزو بیماری های قابل درمان با استفاده از پیوند سلول های بنیادی است.
وی در پایان با اشاره به درمان قطعی بیماری ها با استفاده از سلول های بنیادی خون ساز خاطرنشان کرد: بیمارانی که برای پیوند ارجاع داده می شوند، افرادی هستند که راه درمان دیگری ندارند و مبتلا به بیماری صعب العلاج هستند و شانس زنده ماندنشان صفر است.