به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در نشست «توافقات هستهای و مذاکرات پیش رو» که عصر امروز در سالن جابرابنحیان دانشگاه شریف برگزار شد به سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه ما باید سطح مذاکرات هستهای را بالا ببریم گفت: باید مشخص شود که ما چه نیازی داریم و اینکه در مذاکرات بر سر حق هستهای پافشاری کنیم. باید بتوانیم میزان تولید 20 درصد را افزایش دهیم چراکه 20 درصد غنیسازی هستهای برگ برنده ماست که باید مابهازای در خور برای آن داشته باشیم، مثلا بگوئیم که تحریم بانک مرکزی را بردارید.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر از سانتریفیوژ و تجهیزاتی که اکسید شده قابل جبران است خاطرنشان کرد: چرا امریکاییها ابوطالبی را در این کشور نپذیرفتند زیرا معتقد هستند که شما 35 سال پیش کارکنان ما را بازداشت کردهاید و با وجود گذشت این همه سال معتقد به اقتدار امریکا هستند که از این طریق می توانند قوانین بینالمللی را زیر پا بگذارند پس ما باید از تجارب دیگران درس بگیریم. قطعنامه 1747 سازمان ملل در مورد ما صادر شده است که یکسری افراد از جمله بنده تحریم شدهایم mi6 انگلستان در این زمینه تلاش میکند و ترورهایی صورت میگیرد، ما در مقابل چگونه رفتار میکنیم؟ باید در مذاکرات مدعی شویم که چرا این افراد تحریم شدهاند و حساب بانکی آنها مسدود شده است و ما چرا حتی مکه و کربلا نمیتوانیم برویم و باید در مذاکرات از این موضوع بهعنوان حربه استفاده کنیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما برای آدمهای خود ارزش قائل نیستیم تصریح کرد: اشتباه دستگاه دیپلماسی ما این بود که فکر کردند بدون استفاده از تجارب گذشته میتوانند تفکرات ودیدگاههای فلسفی خود را بیان کنند اما به این موضوع فکر نمیکنند که ما از نظر علمی آنقدر پیشرفته شدهایم که بخشهای عملی ما ارضاء شوند. راکتور اراک این فرصت را در ایران ایجاد کرد تا افرادی که در کشور درس میخوانند زمینهای برای تحقیق و پژوهش داشته باشند و دانشمندان بدانند که حاکمیت حاضر به انجام کارهای بزرگ است. ما با تعطیل کردن راکتور اراک امکان اینکه آزمایش تجربی داشته باشیم را از بین میبریم و باید بدانیم که احیا و تجهیز کارگاه زمانبر است.
عباسی ادامه داد: ما برای نسل جدید و آتی برای اینکه وارد کار راهبردی شوند چه امکاناتی را وارد کردهایم؟ در جامعه نیز حاکمیت باید تضمین لازم را به مردم بدهد. چرا جکاستراو پاسخ ترور شهید علیمحمدی را در ایران نداد؟ چرا ما از آنان نپرسیدیم اما اکنون با این توافقنامه چه کردهایم؟! مسئولان نباید مانند انسانهای اولیه بایستند که همه چیز را از صفر شروع کنیم مگر اینها منافع ملی ما نیست؟ چرا کسانی که ده سال در مذاکرات بودهاند اکنون کنار گذاشته شدهاند؟ اینها که از رژیم صهیونیستی نیامده بودند، مگر این موضوع منافع ملی ما نیست.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه چیزهای باقی مانده که بر سر آن بتوانیم معامله کنیم گفت: قرار بر این شده که 20 درصد غنیسازی را تعطیل کنیم ماشین جدید نصب ننمایم و به سانترفیوژ گاز تزریق نکنیم. ما راکتور اصفهان را تعطیل کردیم اینکه میگویند سوخت آن را غنی سازی میکنید و از یک دهم درصد به 2/1 میرسانید ما اجازه بازرسی دادیم اما یک نکته بود که با زیرکی بخشی از اطلاعات را به آنان نمیدادیم. در گزارش آمانو که شامل مطالب مختلفی است خطی دنبال میشود و هرگاه میخواستیم توافق کنیم به آنان گفته میشد توافق نکنید که این اتفاق نمیافتاد متأسفانه ما جلوجلو همه چیز را انجام دادیم، اما آنها هیچ بندی از توافقنامه را انجام ندادند پرونده ما به خاطر نکاتی احتمالی به شورای امنیت فرستاده شد و غرب ما را متخلف از انپیتی میداند و بعد میگوید که ایران نباید فعالیت هستهای داشته باشد و یا مثلا میگویند که ایران میخواسته فعالیت نظامی انجام دهد در ادامه موشکهای دوربرد ما را محکوم کنند پس در این زمینه اگر آژانس با بروکراس بودن خود بگوید ایران متخلف است کشورهای دیگر نیز می پذیرند.
عباسی در ادامه درباره صحبت صالحی مبنی بر اینکه در زمان جلیلی ما نه هزار سانترفیوژ آماده داشتیم که راهاندازی نشد اظهار کرد: این مسئله جز سیاست تعاملی ما بود وقتی جلیلی مذاکره می کرد هم اخلاق داخلی و خارجی بر این مبنا بود که کاری نکنیم که بر مذاکرات تأثیر بگذارد وقتی در بهمن 90 سه هزار سانترفیوژ را راهاندازی کردیم و 20 درصد را در فردو راهاندازی کردیم جز تعاملات ما بود در آخر دولت احمدینژاد که ما به تولید 20 درصد غنیسازی پرداختیم جریانی وجود داشت که می خواست تولید سانترفیوژ را متوقف کند یک جریان فکری این مسئله را خواباند و حمله سایبری آغاز شد برای اینکه کیفیت را حفظ کنیم احمدینژاد معتقد بود راهبیندازید اما تبعاتش را من میپذیرم تا روحانی با دست پر وارد مذاکرات شود که با سرکار آمدن روحانی و مطرح کردن این موضوع روحانی قرار بود به ما پاسخ دهد اما چیزی نگفت.
وی در ادامه افزود: جریانی که این روند را تعطیل کرده بود را ما راه انداختیم که عدهای منتظر بودند حوادثی مانند سال 88 اتفاق بیفتد و دولت جدید و برگ برنده محکم وارد مذاکرات شود و ما بهازای درخور بگیرد که نشد و در این زمینه حتی اگر مذاکرات هستهای حل شود امریکایی های معتقد هستند ایران شرایط ما را میپذیرد خب موضوعات دیگر مانند حقوق بشر را مطرح میکنند.