گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ اهمال کاری پدیده ای بسیار شایع است و تقریباً یک معضل جهانی است که در همه فرهنگ ها وجود دارد؛ در حقیقت همه ما کم و بیش وقت تلف می کنیم، اما این کار برای برخی افراد به یک شیوه زندگی تبدیل شده است.
اهمال کاری عملکرد افراد را تا حد زیادی پایین می آورد و بر سلامت روان و کیفیت زندگی آنها تأثیر منفی می گذارد. افراد زیادی وجود دارند که به دلیل این مشکل نمی توانند از حداکثر ظرفیت های وجودی خود استفاده کنند.
برآوردها نشان می دهد که 80 تا 95 درصد دانشجویان اهمال کاری می کنند و تقریباً 75 درصد آنها خودشان را اهمال کار می دانند و در حدود 50 درصد به طور پیوسته و مشکل ساز اهمال کاری را تجربه می کنند. اهمال کاری در یک سوم از فعالیت های روزانه دانشجویان به چشم می خورد و غالباً خودش را به صورت پرخوابی، بازی با کامپیوتر، تماشای بیش از حد تلویزیون و سایر اشکال اتلاف وقت نمایش می دهد.
اکثر مردم بر این باورند که اهمال کاری نوعی تنبلی است و به فرد اهمال کار به چشم یک فرد تنبل، بی مسئولیت و راحت طلب می نگرند، در حالی که اهمال کاری هم متفاوت از تنبلی است و هم تغییر آن کار ساده ای نیست.
امید است که این مطالب در تغییر نگرش افراد به پدیده اهمال کاری تأثیرگذار باشد.
چرا اهمال کاری می کنم؟
این مطالب برای افرادی است که:
- نمی دانند چرا اهمال کاری می کنند
- در مورد این کار احساس بدی دارند
- آرزو می کنند که این کار را انجام نمی دادند
- می خواهند تغییر کنند، اما نمی دانند چگونه.
تغییر اهمال کاری دشوار است. چیزی نیست که همین الان تصمیم بگیرید آن را رها کنید و کاملاً از شرش خلاص شوید. اهمال کاری عادتی است خودکار که نیاز به فکر کردن و برنامه ریزی ندارد. این طور نیست که یک روز صبح از خواب بیدار شوید و بگویید «امروز دوباره اهمال کاری می کنم»؛ در واقع کاملاً عکس این مسئله اتفاق میفتد.
شما روزتان را با گفتن این جملات آغاز می کنید که دیگر آن مسیر را نروید، ولی بدون اینکه متوجه شوید مجدداً درگیر اهمال کاری هایتان می شوید. قصد می کنید کاری را انجام دهید، اما دچار تردید شده و کنار می کشید. شاید تلفن را برمی دارید که با فردی تماس بگیرید، ولی تصمیمتان را عوض کرده و به خودتان می گویید بعداً با او تماس می گیرم. یا وقتی که می خواهید کاری را شروع کنید، ناگهان می بینید که به جای آن دارید کار دیگری می کنید.
اهمال کاری به ما موقتاً اجازه می دهد که باور کنیم هیچ کاری نداریم و باعث می شود شجاعانه تر بتوانیم منفعل بودن، رخوت، تعلل و کناره گیری خود را توجیه کنیم.
اهمال کاری راهی برای مقابله است
اغلب افراد معتقدند که انجام بعضی کارها دشوار، ناخوشایند و یا حتی به نوعی عذاب آور است. فکر کردن به این موضوع احساسات ناخوشایندی همچون اضطراب، ترس و یا خشم را برمی انگیزد. اهمال کاری شیوه ای برای خاموش کردن این احساسات بد است. می توان گفت که یک شیوه محافظت از خود و یا یک شیوه مقابله است.
تست خودشناسی/ آیا از اهمال کاری به عنوان یک شیوه مقابله ای استفاده می کنید؟
هر سوال را بخوانید و در جلوی مواردی که به آنها پاسخ مثبت می دهید علامت بگذارید.
1- اگر احساس عدم اطمینان بکنید، آیا انجام کار یا گرفتن تصمیمی را به تأخیر می اندازید؟
2- اگر از لحاظ ذهنی یا جسمی خسته باشید ، آیا به خودتان می گویید که بعداً آن کار را انجام می دهید؟
3- اگر از رویارویی با یک مشکل یا فردی سخت گیر بترسید، آیا تا جایی که ممکن باشد از آن اجتناب می کنید؟
4- اگر قرار باشد از انجام کاری دشوار عصبی شوید، آیا انجام آن را به تأخیر خواهید انداخت؟
5- اگر از اینکه مجبور به انجام کاری ناخواسته هستید عصبانی شده اید آیا اهمال کاری خواهید کرد؟
6- اگر از این بترسید که اشتباه یا خرابکاری کنید آیا به مدت طولانی منتظر می شوید که تکلیفی را شروع کنید؟
7- اگر مجبور باشید که با فردی ناخوشایند برخورد کنید آیا بهانه ای می آورید که از آن ملاقات صرف نظر کنید؟
اگر به هر کدام از این پرسش ها جواب مثبت بدهید، شما از اهمال کاری به عنوان یک شیوه مقابله ای استفاده می کنید.
در قسمت بعدی درباره این صحبت می شود که اهمال کاری چقدر می تواند آسیب زننده باشد و آزمونی در اختیار شما قرار می گیرد تا بتوانید میزان مشکلاتی را که اهمال کاری در زندگی، دانشگاه، محیط کار و خانه برایتان ایجاد می کند، برآورد کنید. این آزمون به شما کمک می کند تا بدانید از کدام نوع اهمال کارها هستید.
در قسمت های بعدی با پرداختن به مسائل مختلف، راهکارهای مقابله با این مسئله به شما توصیه می شود.
جواب من به همه سوالاي بالا مثبت بود :(
خوبيش اينکه الان مي دونم بايد دنبال چي باشم و چطور حل ش کنم. واقعا قابل رفع هست؟ :)
جواب من به هر 7 سؤال مثبت بود!
اصلن داغونم!
حتما مفصلا به اين موضوع مبتلا به بپردازيد... ممنون
تو هنگ بودم؛اينو که خوندم بدتر شدم!