علی اکبر محزون در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به فرصت طلایی جمعیتی که در آن قرار داریم گفت: در حال حاضر جمعیت بالقوه فعال ما یعنی 15 تا 64 ساله ها که جمعیت جوان و میانسال را تشکیل می دهند به 71درصد رسیده که این بالاترین حد در طول فرایند توسعه کشور است.
وی به سیاست های غلط کاهش جمعیت اشاره کرد و گفت: چالش های قبلی ما که موجب شد روند باروری به شدت کاهش پیدا کند در جای خودش قابل بررسی است ؛ باروری ما قرار بود از 6.5 فرزند در سال 65 به 4 فرزند در سال 90 برسد در حالی که این اتفاق نیفتاد.
محزون دلایل این اتفاق را این طور برشمرد: دلیل کاهش خارج از انتظار این بود که به جای تعدیل، چند سیاست تشدید کننده در کنارش آوردیم؛ سال 65 به بعد آمار نشان می داد که موالید دارد کاهش پیدا می کند و جامعه خود به خود داشت خودش را تعدیل می کرد اما ما آمدیم سیاست ها را همان موقع و همزمان با همان کاهش جمعیت تدوین و ابلاغ کردیم و باعث شدیم این فرایند طبیعی از حالت خودش خارج شود
وی ادامه داد: سال 67 سیاست های تحدید موالید در برنامه اول نوشته شد، سال 69 شورای تحدید موالید تشکیل دادیم و بعد از آن در سال 72 قانون تنظیم جمعیت تصویب کردیم و فرزند چهارم به بعد را از یک سری خدمات اجتماعی محروم کردیم.
محزون با بیان این که سیاست های بین المللی هم در همان زمان به کمک ما آمدند و با صرف بودجه هایی باعث کنترل بیشتر جمعیت در کشور شدند گفت: این ها نتیجه اش این شد که کاهش شدید جمعیت داشته باشیم بطوری که سرعت کاهش جمعیت کشور ما در منطقه مثال زدنی شده است.
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور گفت: حالا که به این جا رسیده ایم، باید از تجربه کشورهای دنیا استفاده می کنیم. کشورهای دنیا آمده اند سیاست های تشویقی علی الخصوص اقتصادی را در نظر گرفته اند.
وی با تاکید بر نادیده نگرفتن نقش فرهنگ و تغییر نگرش ها افزود: تغییر نگرش ها باید باعث شود خانواده ها به صورت مستحکم شکل بگیرد و وقتی خانواده خوب مدیریت شد، فرزند آوری هم به شکل مطلوب و معتدل شکل می گیرد نه به حالت تفریطی که الان به وجود آمده است.
محزون در پاسخ به این سوال که چرا پس از این همه مدت هنوز مجلس هیچ حرکتی در زمینه ی تصویب قانون جمعیتی انجام نداده است گفت: خود حضرت آقا همان اول که مصوبه تصویب شد تاکید کردند که این باید از کانال مجلس هم فرایند قانونگزاری اش انجام شود؛اتفاقی که به گونه ای دیگر افتاد.
وی به تشریح وضعیت قانون جمعیتی در مجلس پرداخت و گفت: این مباحث در کمیسیون های مختلف مطرح شد. سیاست های جامع جمعیت و تعالی خانواده طرح گشت که در واقع به 50 ماده هم رسید اما در عمل این پیش نویس طرح یک مقدار از اهداف اولیه فاصله گرفت ولی هم اکنون نیز در کمیسیون های مختلف این بحث پیش رفته است.
محزون علت تعلل مجلس را دقت زیاد نمایندگان دانست و گفت: قرار است بحث به صورت اقناع کننده پیش برود و مجلس هم به همین دلیل دارد در کمیسیون های مختلف این طرح را چکش کاری می کند؛ این دقت باعث می شود به ریزه کاری ها دقت شده و طرح نهایی عمق داشته باشد.
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور در پایان از بالا رفتن نرخ موالید در دو سال گذشته خبر داد و گفت: با این که سیاست ها اجرا نشده اند اما تاثیرات اطلاع رسانی و آگاه سازی بر روی خانواده ها مشهود بوده است؛ به طور مثال در سال های قبل بین 1.2 تا 1.9 رشد موالید داشتیم اما سال 91 و 92 رشد 2.9 و 3.5 درصدی در موالید دیدیم. این نرخ رشد نشان می دهد که طلاعرسانی درباره آسیب های تک فرزندی خانواده ها را نسبت به این که چه آسیب هایی دارد آگاه کرده و موجب شده تصمیم به آوردن فرزند دوم به بعد بگیرند.