آیت الله میرزا خلیل مبشر کاشانی در گفتگو با خبرنگار آزاد اندیشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص اهمیّت و ضرورت توجه به بحث آزاد اندیشی، اظهار داشت: کرسی های آزاد اندیشی و نظریه پردازی حوزه و دانشگاه یکی از بهترین راهکارهای توسعه علمی و نظری هستند که مورد بی توجهی واقع شده اند.
وی تصریح کرد: در دیدارهای که با مسئولان حوزه و دانشگاه داریم برخی از آن ها به همین مسئله آزاد اندیشی و نظریه پردازی اشاره می کنند و می گویند این موضوع از تاکیدات مقام معظم رهبری است، و در ادامه از ما می خواهند نظر خود را اعلام کنیم، خوب اگر مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است دیگر منتظر چه هستید؟
آیت الله مبشر کاشانی بیان داشت: اگر در زمینه برپایی کرسی های آزاد اندیشی قرار باشد توصیه ای هم بکنیم، آن توصیه باید برای افرادی باشد که قدر و اهمیّت کار را نمی دانند، نه برای مسئولانی که از تاکید مستقیم مقام معظم رهبری اطلاع دارند اما باز هم به دنبال نظرات دیگران هستند.
وی خاطرنشان کرد: سفارش من به طلاب و دانشجویان این است که حتی اگر حوزه و دانشگاه امکان برپایی این کرسی ها را به هر دلیلی فراهم نکردند، خودشان حلقه های مباحثه تشکیل دهند و در همین مباحثه ها آراء و نظرات علمی خود را به نقد و بحث بگذارند.
استاد برجسته حوزه علمیه ادامه داد: اگر طلاب و دانشجویان بتوانند در قالب های مختلف مانند حلقه های معرفتی و نشست های علمی نسبت به برپایی کرسی ها اهتمام داشته باشند و در این مسیر از تجربه و راهنمایی اساتید متخصص بهره بگیرند، توانسته اند به دغدغه های مقام معظم رهبری در این عرصه پاسخ مثبتی بدهند.
کرسی های آزاد اندیشی فقط وجوه علمی داشته باشد/ برخی به دنبال سر و صدای سیاسی هستند
آیت الله مبشر کاشانی با تاکید بر این که برپایی کرسی ها تنها باید وجوه علمی داشته باشد، عنوان داشت: طلاب و دانشجویان توجه داشته باشند بحث هایی که در کرسی ها مطرح می شود باید تنها برای درک و تبیین حق و حقیقت باشد، نقدها و نظرها نیز باید بر اساس استددلال عقلی، برهان و منطق ارائه شود.
وی یادآورشد: مبنای پیشرفت حقیقی آزادانه فکر کردن و برگزیدن بهترین مباحث مطروح است، اما باید مراقب افرادی باشیم که با ورود به این کرسی ها به دنبال ایجاد اختلاف، سر و صدای سیاسی، سوء استفاده و القای افکار روشن فکر مآبانه هستند.
آیت الله مبشر کاشانی با اشاره به این که بحث آزاد اندیشی در حوزه های علمیه به دلیل وجود روش مباحثه در بین طلاب تا حدودی موفق تر از دانشگاه ها بوده است، ابراز داشت: برای برپایی کرسی های آزاد اندیشی و نظریه پردازی به صورت مستمر در مراکز علمی و آموزشی، ابتدا باید تعاریف مشخصی از مباحث مربوط به آن شکل گرفته و بعد بستر سازی لازم در این زمینه صورت گیرد.
اصل برپایی کرسی های آزاد اندیشی برای طلاب و دانشجویان تبیین شود
وی اظهارداشت: باید برای همه طلاب و دانشجویان اصل برپایی جریان کرسی های آزاد اندیشی تبیین شود و کاری کرد که ظرفیت افراد شرکت کننده در شنیدن نظرات منتقدانه و مخالف بالا برود.
این مرجع تقلید شیعه تصریح کرد: در کرسی های نظریه پردازی مهمترین چیزی که باید در نظر گرفته شود نیاز جامعه است، دنبال موضوعاتی نروید که مجبور شوید آن ها را آرشیو کنید تا شاید یک روزی به درد بخورد، شبهات بسیاری وجود دارد که می توان از طریق همین کرسی ها پاسخ های متقن و مستدلی به آن ها داد.
لزوم ورود اندیشمندان حوزه و دانشگاه به کرسی های نظریه پردازی
آیت الله مبشر کاشانی با تاکید بر لزوم ورود متفکران و اندیشمندان حوزه و دانشگاه به کرسی های نظریه پردازی، گفت: ما هم سعی می کنیم شعار ندهیم و آمادگی داریم در مباحث و مطالب مختلف آزاد اندیشی حضور داشته باشیم.
وی برپایی کرسی های آزاد اندیشی را یکی از عوامل مهم و موثر در وحدت حوزه و دانشگاه دانست و بیان داشت: یکی دیگر از حسن های این کرسی ها شناسایی نخبگان و متفکران برجسته حوزه و دانشگاه است.