پژوهشگران کشور با استفاده از یک روش جدید موفق به ساخت پودر هیدروکسی آپاتیت با اندازه ذرات کوچکتر و هزینه کمتر شدند که در دندانپزشکی و ارتوپدی کاربرد دارد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، کلسیم فسفاتها موادی هستند که نزدیکترین شباهت را با بخش معدنی بافت استخوان و دندان دارند و جزء مواد زیست سازگار محسوب میشوند. یکی از انواع کلسیم فسفاتها که کاربرد زیادی در ساخت و پوششدهی کاشتنیها دارد، هیدروکسی آپاتیت است.
در حال حاضر تحقیقات وسیعی بر روی سنتز پودر معدنی هیدروکسی آپاتیت با اندازه ذرات نانو، نسبت مواد اولیه مناسب و درجه بلورینگی بالا صورت میگیرد. دلیل این امر خواص به مراتب بهتر نانو ذرات در مقایسه با میکرو ذرات مشابه است.
ازاین رو پژوهشگران دانشگاههای تهران و صنعتی امیرکبیر با همکاری محققان پژوهشگاه مواد و انرژی با هدف ارائه روش ساخت نانوذرات هیدروکسی آپاتیت با استفاده از نانولیپوزومها به عنوان روشی جدید و کاربردی در عرصه ساخت و تولید این نانوذرات پروژه مشترکی را اجرایی کردند.
با توجه به نتایج بدست آمده، میتوان با استفاده از این روش اندازه ذرات و توزیع آنها را کنترل و از تجمع آنها جلوگیری کرد. نانوذرات سنتز شده قطری در حدود 50 تا 60 نانومتر دارند و از توزیع اندازه باریکی برخوردار هستند.
افزایش سرعت تولید ذرات هیدروکسی آپاتیت، کاهش اندازه ذرات نهایی و بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی آنها به عنوان یک ماده زیست سازگار در کنار کاهش هزینه تولید از مزایای نتایج این طرح است.
از این محصول در ساخت و پوششدهی کاشتنیهای پزشکی و دندانپزشکی از جمله پودر استخوان، روکش پیچ و پلاکهای ارتوپدی استفاده میشود.